Uutiset

Yleinen

Vanhoista leivistä polttoainetta auton tankkiin

Kuva: St1 Närpiön Etanolix-tehdas

Hartwallin tehtaan kupeeseen rakennettu laitos valmistaa etanolia autojen polttoaineeksi. Etanolia käyttäviä autoja löytyy jo markkinoilta. St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho sanoo, että etanoliautot ovat käytännöllisesti katsoen bensiiniautoja, jotka on varusteltu kestämään etanolipolttoainetta.

– Hinnaltaan tällaiset niin sanotut flexibleautot asettuvat samaan tasoon kuin vastaavat bensiinikäyttöiset.

Raaka-aineen bioetanolitehtaalle toimittaa Päijät-Hämeen viljaklusterin jäsenyritykset. Leipomojen, kaupan, polttimon ja panimon toiminnan sivutuotteena syntyy kelpo aineita. Leipomoilta uusi laitos saa ylijäämätaikinaa, kaupalta vanhoja leipiä ja Hartwallin panimolta tuotannosta jäänyttä hiivaa ja sekoituksia, joissa on sokeria ja alkoholia.

Ennen jätteeksi, nyt auton tankkiin

Tähän saakka nämä sivutuotteet ovat päätyneet pääasiassa rehuksi, kaatopaikalle je viemäriin. Nyt ne päätyvät autojen tankkeihin. Viljaklusterin sivujaeryhmääkin johtanut Hartwallin tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Jorma Rasi pitää alueen yritysten yhteistyötä jopa ympäristötekona.

– Yksittäisinä yrityksinä olemme kaikki liian pieniä pystyäksemme tekemään tämän tyyppistä toimintaa. Kun panemme hynttyymme yhteen, voimme taata riittävän määrän raaka-ainetta esimerkiksi tällaiselle bioetanolilaitokselle.

St1 toivoo, että kimppa elintarviketeollisuuden kanssa avaa uusia vientimarkkinoita. Toimitusjohtaja Aho tietää, että maailmalla on kiertänyt huhu bioetanolilaitoksen rakentamisesta panimon kupeeseen.

– Tiedämme. että maailmalla on panimoita, jotka seuraavat tarkkaan kuinka onnistumme. Tässä saattaa syntyä ihan uudenlainen vientituote maailmalle.

Lähde: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Lue seuraavaksi