Uutiset

Yleinen

Valtra Grassland 3 -nurmitapahtuma Tuurissa 10.-11. kesäkuuta

 Joka tapauksessa rehunkorjuuseen ei tarvita niin paljon tuuria, kun on ammattilaisen välineet. Tämän lisäksi tarvitaan vielä ammattitaitoa, jotta koneita osataan käyttää ja koneilla kerätään laadukas nurmisato.

Nurmen perustamiseen on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota, koska maata ei muokata ja tasoiteta nurmikasvuston perustamisen jälkeen useampaan vuoteen. Epätasainen maa nurmella haittaa siis kaikkia nurmitöitä ja aiheuttaa epätasaista nurmen laatua niin kauan kunnes nurmi taas uusitaan.

Näytöksessä esiteltiin koneet yksi kerrallaan. Yksi tärkeä elementti rehunkorjuussa on toimivan ketjun rakentaminen. Tietynkokoisella korjuumäärällä rakennetaan ketju siten, että niitto, karhotus, korjuu ja kuljetus toimivat sujuvasti yhteen. Niittoleveyden ja karhotusleveyden pitäisi esimerkiksi olla sovitettu yhteen. Muuten karhotuksessa haravoidaan tyhjää peltoa. Ketjussa yksittäisen traktorin ja työkoneen pitää toimia saumattomasti yhteen. Mitä tehokkaammat ovat korjuukoneet, sitä hyödyllisempää on asiakkaalle ottaa nykyaikainen tekniikka, kuten ISOBUSin käyttöön.

Portaattoman vaihteiston hyödyt tulevat esiin etenkin noukinvaunukorjuussa. Kun traktorista säädetään ulosoton vakiokierrokset ja polkaistaan kaasu pohjaan, pitää traktori kierrokset noukinvaunussa vakiona, mutta ajonopeus muuttuu kun vastus kasvaa. Kuljettajan ei tarvitse keskittyä traktorin sammumisen seuraamiseen vaan itse työhön vaikka vaunun kuorma täyttyy ja maasto on mäkistä.

Kaksi Pöttinger niittomurskain- Valtra -yhdistelmää oli varustettu taakseajoon, mikä niitossa on yhä yleisempää. Traktorilla ei siis ensin tallata kasvustoa ketoon, jonka jälkeen niittokoneella kasvusto yritetään taas nostaa ylös maasta. Jos kasvusto ja etenkin maa on kosteaa, likaantuu kasvusto sitä tallattaessa. Taakseajossa ja perinteisesti ajettaessa etuniittolaitteella, vältetään maakosketus niitossa. Taakseajolaitteilla ajettaessa maksimaalisen niittoleveyden ylläpito on myös helpompaa, kun työ tehdään silmien edessä kuten puitaessa leikkuupuimurilla. Mitä leveämpi yhdistelmä, sitä vaikeampaa oikeaa limitystä on ylläpitää, jos niittämätöntä saumaa pitää seurata taaksepäin.   

www.valtra.fi
www.fendt.fi
www.konefarmi.fi
www.nhk.fi

Lue seuraavaksi