Uutiset

Yleinen

Urakkauunoille Claasin Jaguar-ajosilppuriketju

video 

Noukkalan Eetun perhosen etukoneeksi on tälle kaudelle hankittu Samaszin yksikkö.

Sato niitetään ilman mattoperää. Karhot kerätään ajosilppurille sopivaksi, kun kolme karhoa yhdistetään. Jos sato on heikko, pitäisi karholle saada enemmänkin tavaraa. Kun sato on normaali, riittää kolmenkin karhon tavara, eikä ajosilppurin ajonopeus nouse turhaan.

Mitä epämääräisemmät ovat lohkon reunat ja mitä enemmän on tolppaa ja kierrettävää kiveä sitä hankalampi mutta myös tärkeämpi on karhottajan työ.

Claas Jagaur 830 on Jaguar-malliston pienin ajosilppuri. Sen teho kuitenkin riittää, kun ajosilppuri ei haaskaa tehoa ja silppu kulkee suoraa reittiä koneen sisällä ja torvesta perävaunuun. Vieressä on nyt Metson Mikan Metakan koukkulavavaunu.

Mika Metso on yksi Urakkauunojen puuhamiehistä. Mika pitää koukkulavavaunua toimimana myös rehunkorjuussa.

Jos karhottaja on tehnyt työnsä oikein, ei silppurikuskin tarvitse huolehtia siitä osuuko kone esteisiin. Tässä kohtaa ovat tolppien lisäksi haasteena alhaalla roikkuvat langat.

Claas Jaguarin ratissa on ollut kahtena kautena melko säännöllisesti Niko Kakko. Kuljettajat ovat mielellään vasemmalla puolella, kun ovat siihen tottuneet, Niko kertoo.

Ajosilppuria taas ei kannata seisottaa turhaan, koska korjattavia peltoja ja hehtaareita pitää olla, jotta koneen käyttö on jotenkin taloudellista. Kuormat painuvat tiukkaan, kun rehua lisätään koko ajan vaunuun entisen painoksi.

Eloperäisten maiden pelloilla on aina pieni riski perävaunun kaatumisesta. Kun vaunu on täynnä rehua ja maa murtuu perävaunun pyörän alla, saattaa kuorma kaatua lähellä ajavan silppurin kylkeen. Ylimääräinen etäisyys ei ole varmuuden vuoksi pahasta.

Juhannuksena 2013 tunteja oli kertynyt vajaa 300 silppurituntia ja reilu 400 moottorituntia. Siirtoajo on ollut melkoisesti.

Kun korjuukoneet ovat kasvaneet, edellytetään myös siltarummuilta enemmän. Monesti sillat ovat kapeita. Tämä silta on kuitenkin saanut toimivan kannen betonielementeistä. 

Tämä silta on saanut toimivan kannen betonielementeistä.

Jyrkät mäet ovat myös haittana kuljetuksille. Tässä toki pohja pitää, kun tie on kalliolla.

Mikko Uotila on levittämässä lietettä peltolohkoille, joista on tovi sitten kerätty nurmi. Kun lietteen levittää heti, pääsee nurmi taas kasvamaan.

Tähän mennessä lietteen ajossa on ollut 12 kuution säiliö. Ensi kaudeksi on hankittu isompi Samsonin 20 kuution lietevaunu, jossa raideleveyttä voidaan kasvattaa pellolla. Käytössä on silloin Veenhuisin 8,4 metrin kiekkolevitin. Lietteen kuljetukseen on varustettu kaksi erillistä 20 kuution säiliötä.

Vanhan vaunun ongelma on ollut hieman tehoton lietepumppu ja kapea työleveys.Lue seuraavaksi