Uutiset

Yleinen

Teknologia tuo maatalousalalle uusia tehoja

Maatalouskoneala on kehittynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Koneiden ostamisen rinnalle on tullut palveluiden ostaminen ja koneiden vuokraus.  Uuden teknologian koneita ja muita alan tuotteita esitellään kattavasti torstaista lauantaihin 15. – 17.11.1018 MaatalousKonemessuilla Helsingissä.  Näin kattavaa kansainvälistä tasoa olevaa näyttelyä ei ole Suomessa aikaisemmin järjestetty.

MaatalousKonemessuihin osallistuu lähes 300 yritystä ja mukana ovat kaikki isot konekauppiaat. Tapahtuma on Suomen suurin maatalouskonesisänäyttely, jonka ulkoalueella on koeajossa 12 traktoria seitsemältä eri merkiltä. Kokeilemaan pääsee automaattiohjausominaisuudella varustettuja traktoreita, joita on neljä. 

Piristystä havaittavissa konekaupassa

Maatalous ja metsänhoito ovat merkittäviä toimialoja Suomessa. Jotta kilpailukyky säilytetään toimialojen pitää kehittyä ja uusia investointeja on tehtävä. Uudet teknologia mahdollistavat tehokkaamman viljelyn ja maatalouden hoidon. 

”Maatalouskaupan kokonaismarkkina Suomessa on noin 2 mrd euroa, jossa konekaupan osuus on noin 500 miljoonaa euroa. Tänä vuonna on konekaupassa havaittavissa piristymistä”, kertoo MaatalousKonemessuilla torstaina 15.11. puhuva toimitusjohtaja Jyrki Lepistö Hankkijalta. 

Suuri vaikutus elintarvikesektorin kannattavuudelle ja työllisyydelle

Maatalous- ja elintarviketeollisuus työllistävät yhdessä noin 110 000 henkilöä. Metsäsektorin suora työllistävä vaikutus on noin 70 000 henkilöä. Lisäksi päälle tulevat esim. erilaiset luontopalvelut. Koko biotalouden arvioidaan Suomessa työllistävän noin 315 000 henkilöä. ”Maatalouden ja koko elintarvikeketjun tuottavuuden nostaminen on välttämätön edellytys elintarvikesektorin tulevaisuuden kannattavuudelle ja kilpailukyvylle. Digitalisaatio ja muu uusi teknologia antavat osaaville viljelijöille monia uusia mahdollisuuksia tuotantonsa kehittämiseen”, kertoo MaatalousKonemessujen avajaisissa 15.11. Suomen Messusäätiön 5000 euron Agri-INNO -palkinnon jakava Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi.

Ympäristönäkökulmia ja teknologian hyödyntämistä

Maatalouselinkeino muuttuu aina vaan ammattimaisemmaksi ja vaatii paljon tietoa alati muuttuvissa olosuhteissa. Koneiden ja muiden tuotteiden ja palveluiden esittelyn lisäksi tapahtumassa keskustellaan maataloustoimialaan vaikuttavista ympäristö asioista ja teknologisesta kehityksestä. Torstaina 15.11. esillä on Suomen viljamarkkinoiden tilanne ja kehitysnäkymät ja peltojen kipsikäsittely. Lauantaina 17.11. keskustellaan säiden ääri-ilmiöiden vaikutuksesta viljelyyn ja paikkakohtaisen tiedon hyödyntämisestä viljelyssä. Nämä aiheet ovat esillä myös lehdistötilaisuudessa torstaina 15.11. klo 11.30. MaatalousKonemessujen ohjelman on tuottanut ProAgria Etelä-Suomi. 

Tiedotustilaisuus ja avajaiset 15.11.

Tiedotustilaisuus on 15.11. klo 11-12. Puheet alkavat klo 11.30 ohjelmalavalla (klo 11 verkostoitumista): 
Maatalouskonekaupan merkitys Suomessa
toimitusjohtaja Jyrki Lepistö, Hankkija
Säiden ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen
johtava asiantuntija Sari Peltonen, Pro Agria Keskusten liitto
Autonomiset ajoneuvot ja paikkatiedon hyödyntäminen viljelyssä
vanhempi yliopistonlehtori, TkT Timo Oksanen, Aalto-yliopisto
Puhdas kauraa ja brändimallasta: erikoistumalla lisäarvoa
maanviljelijä, visionääri Tommi Hasu

klo 12.00  Mahdollisuus koeajaa traktoria, jossa on automaattiohjausominaisuus: Valtra T214V -traktori. 
tuotekouluttaja Pekka Isosävi, Valtra.

MaatalousKonemessujen avajaiset klo 13.00, hallin 6 ohjelmalava
Avaus, toimitusjohtaja Ari Toivonen, ProAgria Etelä-Suomi ry
Valtiovallan tervehdys, ministeri Jari Leppä
Viljelijän näkymät 2020 -luvulle, eteläsuomalaisen viljelijän näkökulma, Tommi Hasu Kouvolasta
Maatalouden innovaatio palkinnon Agri-Inno jako, toiminnanjohtaja Antti Sahi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

Lue seuraavaksi