Uutiset

Yleinen

Peruna kasvaa Dagsmarkissa – Irtec-sadetusjärjestelmä takaa kastelun

Runkolinja ja vesipostit asennettiin tämän vuoden keväällä ja urakka on osoittautunut kannattavaksi. Tämä oli taloudellisesti iso investointi, mutta jo yhden kesän kokemukset vakuuttivat Rosengrenin. Menetelmä on toiminut hyvin ja traktori- sekä sähköpumpulla pumpatulla vedellä on aikaansaatu riittävä paine sadettimelle, joka kesällä pyöri käytännössä kellon ympäri.

Irtec vakuutti laadullaan

Rosengren päätyi Irtec-sadettimeen sen hyvän hinta/laa­tusuhteen ansiosta. Kone oli riittävän tehokas isoihin peltoaloihin ja todella helppokäyttöinen. Perusteellisen manuaalin avulla pääsi pitkälle ja lisäksi Irteciä myyvältä Avagrolta sai aina tarvittaessa opastusta. Itse käyttö on todella vaivatonta: traktorilla sadetin paikalle, putket kiinni ja puhelimen tekstiviestillä kone käyntiin. Ukkossäiden varalta pumpussa on korkeajännitesuoja, joka estää vahinkojen synnyn. Tämän lisäksi Irtecin akkujärjestelmä estää muistin tyhjentymisen, mikä säästää mahdollisilta uudelleen ohjelmoinneilta. Koneessa on automaattinen sammutus ja mahdollisista häiriötiloista lähtee käyttäjän puhelimeen viesti.

Irtecissä on tehokas turbiini, joka ohjaa suoraan vaihdelaatikkoa ja näin sadetus onnistuu myös pienemmälläkin paineella. Galvanoitu runko on erittäin tukeva ja jämerät tukijalat on helppo laskea ja nostaa. Erityiskiitoksen Rosengrenilta saa kahden sadetustykin kelkka, joka takaa tehokkaan, mutta samalla hyvin hellävaraisen sadetustuloksen. Lisävarusteena on saatavissa elektroninen nopeudensäätäjä, jolla voi aikaansaada esimerkiksi alku- tai loppuviiveen. Irtecin valikoimassa on runsaasti muita lisävarusteita, kuten esimerkiksi kastelupuomeja.

Rosengrenin koneeseen, vetopuomin päälle, asennettiin kompressori ja vetopuomiin asennettiin jatkopuomi. Tämän muutoksen jälkeen käsissä on todella luotettava ja toimintakykyinen järjestelmä. Dagsmarkissa yhteistyö toimii ja tulevaisuudessa runkolinjaa tullaan laajentamaan myös naapureiden perunapelloille. Tämänkaltainen yhteistoiminta onkin todella kannattavaa näin suurissa investoinneissa.

Rosengren luottaa sinapin voimaan

Rosengren on kokenut perunanviljelijä ja hän on jo vuosia käyttänyt sinappia välikasvina. Caliente-sinappi parantaa maan rakennetta ja takaa hyvät kasvutulokset määrällisesti ja laadullisesti seuraaville perunanviljelykausille. Sinappi on erittäin rehevä kasvi ja siitä saadaan runsaasti vihermassaa. Sinapin kylvö onnistuu tavallisella kylvökoneella ja sato murskataan ja jyrsitään peltoon kaksi kertaa kesän aikana parin kuukauden välein. Sinappi estää tehokkaasti myös rikkakasvien kasvun ja erillistä kasvinsuojeluruiskutusta ei tarvita. Sinappi on myös erittäin ympäristöystävällinen tapa parantaa maaperän laatua.

www.avagro.fi
www.rosengren.fi

Lue seuraavaksi