Uutiset

Yleinen

Osaamista huoltoon ja korjaukseen

Kevään koittaessa lisääntyvät kiireet maatalouden piirissä ja samalla tahdilla lisääntyy myös tarve koneiden huolloille ja niitä tekeville asentajille. Kiireisimpinä aikoina tuntuvat koneenkorjaajat loppuvan kesken.

Ongelman ratkaisemiseksi Junkkari, Elho, Valtra, Konekesko ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä eli Kpedu yhdistivät osaamistaan ja aloittivat maatalouskoneasentajan ammattitutkintoon tähtäävän koulutuksen. Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on maatalouskoneiden huoltokorjaaja. Tammikuussa aloittaneessa ryhmässä on 15 opiskelijaa. ”Tulijoita olisi ollut melkein kaksinkertaisesti, mutta ainakin ensimmäisen ryhmän osalta pitäydyimme tässä määrässä”, kertoo opettaja Pauli Haaponiemi Kpedun Kannuksen toimipaikasta. Kuvassa kasataan Junkkarin kylvökoneen vaihdelaatikkoa.

Monimuoto-opiskeluna tapahtuva maatalouskoneiden huoltokorjaajan koulutus kestää kaksi vuotta. Opiskelu on hyvin käytäntöpainotteista ja tapahtuu työn ohella. Ammatin luonteen mukaisesti yritystoiminta ja markkinointi kuuluvat osana opetukseen, mutta pääpaino on käytännön töissä. Työpaikalla tapahtuva työssäoppiminen on suuressa roolissa.

Nyt aloittaneessa ryhmässä olevilla opiskelijoilla on Pauli Haaponiemen mukaan hyvin vaihteleva koulutustausta. Osalla on jo oma alan yritys, mutta he hakevat lisäoppia ja pätevyyksiä voidakseen hankkia maahantuojien merkkiedustuksia. Yhteistä on kuitenkin se, että jotakin teknisen alan koulutusta tai työkokemusta on jokaisella. ”Edellytys on, että jonkinlaista niin sanottua ruuvaamiskokemusta on valmiiksi”, Haaponiemi sanoo.

Lue seuraavaksi