Uutiset

Yleinen

Nurmia kunnostetaan vuosittain

Nurmen kunnostus kannattaa ajoittaa keväälle, jolloin voidaan parhaiten vaikuttaa tulevan satokauden nurmisatoon. Täydennyskylvö voidaan tehdä myös ensimmäinen ja toinen säilörehun sadonkorjuun jälkeen, heinänteon jälkeen ja laitumilla laiduntamiseen jälkeen, kun eläimet on siirretty toiselle laitumelle.

– Etenkin laitumilla on hyvä käyttää jyrää, kun laitumen pinta kuivuu helposti, jos on pitkiä kuivia kausia. Poljettu laidun, jossa maa näkyy, kuivuu auringossa nopeasti ja tasaamalla pinta saadaan kuivuminen hidastumaan. Täällä konseptilla hara edessä, jyrä ja kylvökone perässä voidaan varmistaa täydennyskylvön onnistumista myös haasteellisissa olosuhteissa etenkin savimaalla, kertoo Boris Lindgård Eko­tjänstiltä.

Parhaat hoitotulokset saadaan keväällä, kun tasoitetaan mahdolliset myyrien käytäväkasat maan pinnalta ja harataan voimakkaasti edellisvuoden kuollut kasvusto siten, ettei se ole lauttana peittämässä maata. Kun nurmen pintaa harataan auki ja paljastetaan maata, poistetaan rikkaruohot ja kuolleita nurmitaimia, maa lämpiää nopeammin ja myös uudet viljelykasvien siemenet itävät paremmin.

Kun harattuun ja kosteaan maahan kylvetään uusien nurmikasvien siemeniä, saadaan tasainen nurmikasvusto, jossa rikkakasveille on mahdollisimman vähän tilaa.

6,3-metrinen SMS on tsekkiläinen laite ja sen työleveys on 6,3 metriä. CVU-jyrän ja rungon kuivapaino on 1500 kiloa. Kun rummut täyttää vedellä, paino nousee noin 2500 kiloon. Kun jyrään kiinnitetään Einböckin-piensiemenkylvökone letkuineen ja hajalevittimineen ja siemenet, painoa tulee vielä pari sataa kiloa lisää. SMS valmistaa jyriä myös 3, 4,50, ja 7 metrin levyisinä.

Harat edessä

Pasilla on ollut nurmihara, kuorintapiikit, käytössä viime vuoden ja kokemukset siitä ovat olleet hyvät. Pasilla oleva Einböck GRASS-MANAGER haravakone oli varusteltu kahdeksan millin suorilla piikeillä. Urakoitsijan kannalta on hyvä puoli, että harva piikitys paran­taa läpimenoa etenkin heikkokuntoisilla nurmilla. Urakoitsijalla voi olla toisena myös tiheäpiikkiset harauslohkot, joita käytetään hyväkuntoisilla nurmilohkoilla.
Koneella on käyty urakoimassa oman ja naapurikuntien alueella. Hara on ollut koko­ ajan etunostolaitteessa, jolloin työrajan seuraaminen on helppoa. Myös kylvöyksikkö oli aiemmin etukoneessa. Kun hankittiin jyrä, se kiinnitettiin takanostolaitteisiin ja kylvöyksikkö asennettiin sinne. Haraa ja jyrää voidaan käyttää toisistaan riippumatta, mutta useimmiten ne ovat käytössä samaan aikaan.

– Tällä koneella ehtii ajamaan noin 60 hehtaaria päivässä, eikä siemenhuolto ole piensiemenissä ongelma. Nurmet tulevat monella tapaa hoidettua tällä tuottavampaan kuntoon, Pasi vakuuttaa.

Pasi jatkaa, että jos samaan aikaan voidaan nurmen uudistamista siirtää vuosia eteenpäin, ylläpitää nurmessa oikeaa lajivalikoimaa ja puhdasta nurmea, ei työn osto urakoitsijalta ole huono ratkaisu. Kun nurmia jossain vaiheessa uusitaan ja suojavilja korjataan päältä vaikka kokoviljaksi, voidaan seuraavana keväänä lisätä kasvustoon vaikka apilaa sitomaan typpeä.
Huolimatta siitä että pellon pinta olisi muuten tasainen, mahdolliset talvella roudan nostamat irtokivet on hyvä painaa jyrällä maahan. Kun kivi on painettu maan sisään, se ei enää nouse sieltä satokaudella niittokoneen terään.   

www.ekotjanst.fi

 

Lue seuraavaksi