Uutiset

Yleinen

Mittaa nurmisatosi

Viimeistään nyt on aika aloittaa korkeuden tarkastelu nurmilla. Tavoitteena ensimmäiseen niittoon on: vähintään 80 senttiä ja yli 5000 kuiva-ainekiloa hehtaarilta laadukasta säilörehua.Nurmesta saatava sato vaikuttaa karjatilan talouteen huomattavasti. Kun nurmihehtaarin kiinteitä kustannuksia on jakamassa suurempi määrä lopputuotetta, saadaan alhaisempi tuotantokustannus.

Nurmen satotason nostaminen 2 000 kuiva-ainekilolla laskee nurmen tuotantokustannusta 6 senttiä/kuiva-ainekilo. Jos nurmen ”jatkojalostuksen” lopputuotteena on maito, laskee maitolitran tuotantokustannus 4 senttiä. Naudanlihantuotannossa teuraskilon tuotantokustannus alenee huimat 40 senttiä.

Mitä 80 cm nurmikasvustossa merkitsee?

Täystiheässä (100 %) timotei-nurminatakasvustossa tämä tarkoittaa määränä 5 400 ja 80 % tiheydellä 4 800 kuiva-ainekiloa hehtaarilta.

Nurmen oltava myös laadullisesti hyvää

Oikeaoppisesti lannoitettu nurmi tuottaa sekä määrää että laatua. Säilörehunurmen lannoitus  kannattaa tehdä viljavuusanalyysitulosten perusteella niin, että kaikki ravinteet tulee huomioiduksi. Pelkkä typpilannoitus ei nurmelle riitä.Hivenlannoitus on helppo hoitaa YaraVita-lehtilannoituksella. Sen voi yhdistää kasvinsuojeluun, eli yhdellä ajokerralla voi hoitaa kaksi toimenpidettä. YaraVita-tuotteilla on saatu erinomaisia tuloksia nurmikokeissa ja käytännön tiloilla.Maanparannusaineilla leimat saadaan pysymään vihreällä. Esimerkiksi yli 80 % nurmista kärsii kaliumin puutteesta. Nurmen perustamisen yhteydessä sen voi hoitaa kuntoon Yara Biotiitillä.

Kalium on tärkeä ravinne nurmelle

Kuvassa on kaliumin puute tämän kevään nurmikasvustossa. Juurella on paljon kellastuneita ja ruskeita lehtiä. Sieltä täältä löytyy myös kellertäviä ja ruskeita lehtien kärkiä. Koko kasvusto on hieman  vaalea, koska kaliumin puute on rajoittanut muiden ravinteiden ottoa. Lisäksi se on paikoitellen laossa. Sadonmenetys tulee olemaan noin 500 – 1000 kuiva-ainekiloa/hehtaari. Kalium on erittäin herkästi huuhtoutuva. Näin sateisena keväänä kaliumin puute on todennäköisesti merkittävä nurmisadon määrää ja laatua rajoittava tekijä.

Lue seuraavaksi