Uutiset

Yleinen

Maestrolla mestariluokan kylvötulos – tehokkuutta Junkkarilta

Pohjois-Pohjanmaalla kuten muuallakin Suomessa peltolohkojen keskikoko on kasvanut jatkuvasti ja töissä pyritään yhä tehokkaampiin menetelmiin. Ajatusmaailmassa on tullut jo tutuksi periaate, jossa joka hommaan ei tarvita omaa konetta vaan voi ottaa palvelut ulkopuoliselta urakoitsijalta.

Haapaveden, Siika­latvan ja Vihannin kuntien alueella Jouni Heikkinen urakoi kylvötöiden lisäksi, niittotöitä, paalauksia sekä kyntötöitä. Kylvötöistä suurin osa on karjankasvattajille tehtävää kauran ja ohran kylvöä. Tällä laajalla alueella maanlaatu vaihtelee hyvinkin paljon ja se asettaa työkoneille kovan vaatimustason. Maestro täytti nämä vaatimukset ja ammattimiehen käsissä koneella hoituivat kaikenlaisiin alustoihin tehdyt kylvötyöt.

Maestro vastasi haasteeseen

Heikkisellä oli kokemusta Maestron edeltäjämalleista ja odotukset uutuuteen olivat kovat. Junkkarilla oli selvästi läksyt tehty ja edellisten mallien lastentaudeista oli päästy eroon. Urakoitsijaa miellyttää erityisesti ison koneen helppokäyttöisyys. Säädöt ja kiertokoe olivat todella nopeita suorittaa ja samalla säästyy sekä urakoitsijan että asiakkaan kallista aikaa. Parhaimmillaan kylvettyä tuli neljä hehtaaria tunnissa ja keskiarvoksi tuli noin kaksi ja puoli hehtaaria tunnissa mukaan lukien siirrot ja lastaukset. Hulppea 5 700 litran säiliötilavuus takasi noin viiden hehtaarin kylvömäärän koneellisella.

Tekniset yksityiskohdat takaavat työn laadun

Maestro on itsekantavarunkoinen modulirakenteinen kylvölannoitin, jonka voi varustaa erityyppisiin maaolosuhteisiiin ja kylvömenetelmiin. Heikkinen antaa erityiskiitosta Maestron jämerille vantaille, joiden säätömahdollisuudet ovat riittävät niin pehmeästä turvepellosta kovaankin alustaan.

Erillispainotetut kannatinpyörät jakavat koneen painon tasaisesti koko kylvöleveydelle ja kiilajyrävannas pitää kylvösyvyyden vakaana, mikä pitää myös lannoituksen tarkkana ja oikeamääräisenä. Syvyys mitataan juuri siitä kohdasta mihin siemen putoaa ja mikään muu, kuten renkaan korkeus, ei vaikuta kylvösyvyyteen. Säädettävä jälkihara varmistaa pellon pinnan kuohkeuden ja aikaansaa oikean mururakenteen. Näin aikaan saadaan viljan yhtäaikainen tuleentuminen.

Heikkinen kehuu myös koneen muokkausta ja tasaavaa vaikutusta, mikä tekee puinnista helpompaa ja parantaa pellon laatua tulevia kesiä varten. Heikkinen ei itse ole kokeillut suorakylvöä koneella, mutta on vakuuttunut että oikeilla säädöillä sekin onnistuu vallan mainiosti. Lisävarustevalikoiman laajuuden ansiosta Maestro onkin helppo valjastaa tarkoituksenmukaisesti urakoitsijan tarpeiden mukaan.

Säiliöt täyteen nosturin avulla

Heikkinen on laskenut urakointitehokkuuden tarkasti ja hän näki parhaaksi täyttömenetelmäksi erillisen nosturin kiinnittämisen Maestron vankkaan runkoon. Tämä oma menetelmä osoittautui toimivaksi ja nopeaksi ratkaisuksi isojen säiliöiden täyttöön. Muina vaihtoehtoina olisi ollut kurottajan tai ison etukuormaimen käyttö, mutta omaa tapaansa Heikkinen uskaltaa kyllä suositella muillekin urakoitsijoille. Jousitettu ja näppärästi itse avautuva kansipeite osoitti toimivuutensa ja nopeutti osaltaan toimintaa. Ajotietokone näytti selkeästi kaikki tärkeimmät tekniset tiedot ja ilmoitti välittömästi mahdollisista häiriöistä. Jouni kiittelee myös hydraulista rivimerkitsintä, joka varmisti ettei haukia päässyt syntymään.

Huoltotoimenpiteet onnistuivat helposti vähillä työkaluilla ja esimerkiksi jyräpyörästön yksittäisen renkaan vaihto onnistuu tarvittaessa näppärästi. Traktorilta Maestro vaatii Jounin mukaan mielellään 200 hevosta varsinkin pehmeimmille alustoille. Jounilla Maes­tron edessä ryskäsivät John Deere 6620 sekä New Holland TM 155 ja näitä Maestro seurasi kiltisti. Siirtoajoissa neljän metrin leveys tietenkin vaatii kuljettajalta tarkkuutta, mutta mitään ongelmia koneen kuljetuksessa ei ilmaantunut.

Junkkari tuntee asiakkaan tarpeet

Heikkinen on tyytyväinen Maestroa valmistavan Junkkari Oy:n toimintaan. Asiakkaan kehitystoiveet otettiin huomioon uutta mallia kehitettäessä ja toiminnasta näkee, että moni tuotetta kehittävä käyttää konetta myös itse omissa töissään. Neuvoja heiltä sai aina tarvittaessa ja asiakasta ei ole unohdettu kaupanteon jälkeen. Hinta-laatusuhteeltaan Jouni näkee Maestron olevan kannattava sijoitus ja hän uskaltaa suositella konetta myös muille urakoitsijoille.

www.junkkari.fi
www.agrimarket.fi

Lue seuraavaksi