Uutiset

Yleinen

Maataloustuotteiden tuottajahinnat edellisvuotta alhaisemmat

Lähes kaikkien maataloustuotteiden tuottajahinnat olivat vuonna 2014 edellisvuotta alhaisemmat. Suhteellisesti eniten vuositasolla laskivat viljan tuottajahinnat. Loppuvuodesta 2014 myös maidon tuottajahinta kääntyi laskuun. Lampaanlihan tuottajahinta oli kuitenkin poikkeus, sillä keskimääräinen hinta oli vuositasolla laskettuna kuusi prosenttia edellisvuotta korkeampi. Tiedot käyvät ilmi Luken Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilastosta.

Vuonna 2014 viljojen tuottajahinnat alenivat keskimäärin yli 20 prosenttia edellisvuodesta, paitsi rukiin tuottajahinta laski vain 10 prosenttia. Ennen vuotta 2014 viljojen tuottajahinnat nousivat pidemmän aikaa.

Vuonna 2014 tuottajalle maksettiin peruslaatuisesta leipävehnästä keskimäärin 167 euroa ja rehuvehnästä 142 euroa tuhannelta kilolta. Leipävehnän hinta oli 17 prosenttia ja rehuvehnän hinta 30 prosenttia alhaisempi kuin edellisenä vuonna. Mallasohran keskihinta oli 159, rehuohran 133 ja kauran 126 euroa tuhannelta kilolta. Kaikki olivat noin neljänneksen edellisvuotta alhaisempia. Rukiin tuottajahinta oli 197 euroa tuhannelta kilolta.

Maidon ja ruokaperunan tuottajahinnat laskivat 

Vuositason keskimääräinen maidon tuottajahinta on noussut vuodesta 2010. Viime vuonna maidon tuottajahinta oli 44,55 senttiä litralta, eli kaksi prosenttia edellisvuotta korkeampi. Luku ei sisällä jälkitilejä eikä maidon tuotantotukia. Kuukausitasolla maidon hinta oli alkuvuodesta 2014 edellisvuosia korkeammalla, mutta laski loppuvuodesta 2014 loppuvuoden 2012 tasolle.

Ruokaperunan hintavaihtelu vuodenajan mukaan oli tasaisempaa kuin kahtena edellisenä vuonna. Vuositasolla laskettuna ruokaperunan tuottajahinta oli 15 euroa sadalta kilolta.

Lihan tuottajahinnat kääntyivät vuositasolla laskuun

Kaikkien lihalaatujen keskimääräiset tuottajahinnat ovat vahvistuneet melko tasaisesti vuodesta 2010 lähtien, mutta vuonna 2014 hinnat kääntyivät lampaanlihaa lukuun ottamatta laskuun.

Tuottajalle maksettiin naudanlihasta vuonna 2014 keskimäärin 303 euroa sadalta kilolta, mikä oli kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Lihasiasta maksettiin yhdeksän prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 162 euroa sadalta kilolta. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski lähes neljällä prosentilla 146 euroon sadalta kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 401 euroa sadalta kilolta eli lähes kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kananmunien hinnat laskivat

Keskimääräinen A-luokan kananmunien tuottajahinta vuonna 2014 oli 105 euroa sadalta kilolta. Hinta laski edellisestä vuodesta 15 prosenttia.

Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattiakanojen munista 105 euroa sadalta kilolta, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikanojen munista. Luomumunien tuottajahinta laski toista vuotta peräkkäin. Tuottaja sai luomumunista keskimäärin 246 euroa sadalta kilolta, mikä oli 12 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Tilaston taustaa

Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät verkosta Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilaston kotisivulta

Lue seuraavaksi