Uutiset

Yleinen

Lietteenlevitystä ja noukinvaunukorjuuta

Maanviljelijästä urakoitsijaksi

– Aiemmin minullakin oli karjaa, mutta sen työn päätin lopettaa. ”Olemassa olevasta pellosta ei ole syytä loputtomasti taistella ja jonkun on syytä tehdä muutakin, muutenhan maata ei laajentaville tiloille ole tarjolla”. Kaikki eivät siis voi laajentaa tilaansa, aprikoi Simo.

– Ajattelin että tähän lannanlevitykseen ja rehunkorjuuseen voi erikoistua. Tällöin tarjoan palveluita, muun muassa näille isoille tiloille, joilla aika ei kaikkeen riitä. Urakointityöllä ei ilmeisesti kukaan ole rikastunut, mutta elantonsa sillä voi hankkia, Simo naurahtaa.

– Kun rehut on korjattu, kannattaa liete levittää mahdollisimman nopeasti nurmille. Vaihtelua tämä rehunkorjuun ja lietteenajon vuorottelu kuitenkin ovat, eikä työhön pääse leipääntymään, Simo pohtii.

Noukinvaunukorjuuta

Simo urakoi kolmatta vuotta säilörehun noukinvaunukorjuuta ja nyt käytössä on kaksi noukinvaunua. Käytettynä on hankittu Pöttingerin 6000 ja uutena Kronen 6XL täksi kasvukaudeksi.

– Noukinvaunu-urakointi on lisääntynyt tasaiseen tahtiin, kertoo Simo. Joillain asiakkailla töissä ollaan kahdella vaunulla ja päivässä saadaan kyllä kohtalainen ala korjattua. Tällöin edellytetään lyhyillä matkoilla yleensä kahden siilon täyttöä samaan aikaan. Pidemmillä kuljetusmatkoilla taas kahdella vaunulla rehua tulee siiloon niin, että yhdellä koneella rehun ehtii tasoittaa ja tampata.

Useimmille asiakkaille töihin mennään yhdellä vaunulla ja kun kuljetusmatka on lyhyehkö, on tahti siilollakin sopiva. Niittoa, pöyhintää tai karhotusta emme tällä hetkellä tarjoa, kun ne vaatisivat taas oman tekijänsä, Simo perustelee.

Kun karho on sopivan kokoinen ja se sopii traktorin alta, noukinvaunutyö on nopeaa. Ja vaikka on myös pieniä lohkoja, karhojen yhdistäminen pelastaa paljon, kun vaunulla pääsee sopivasti kääntymään.

Uusi säilöntäainesäiliö

Simo tilasi vierailupäiväni aamuna Fellowin säilöntäainesäiliön Pöttingerin 6000 noukinvaunuun ja se saapui 600 kilometrin matkan illaksi Utajärvelle. Seuraavaksi aamuksi se oli jo asennettu paikoilleen, kun piti aloittaa rehunkorjuu. Suuttimet noukinvaunuun olivat asennettu jo aiemmin.

Fellowin säiliö on kätevä, kun se asennetaan lavan alle kahdella pannalla, eikä vaunun maavara muutu merkittävästi. Fellowin säiliötä on saatavilla käytännöllisesti katsoen kaikkiin noukinvaunumerkkeihin.

Lietettä nurmille

Simo hankki pitkän pohdinnan ja neuvottelujen jälkeen Kartanokoneiden 3-akselisen alustan ja lietteenlevitysmodulin. Lietteenlevitysmodulissa on kiinnitettynä Kartanokoneiden maahantuoma Bomechin valmistama kiekkovannasmultain.

Multaaminen nopeuttaa lietteen imeytymistä ja haihtumispintaa jää vähemmän kuin letkulevityksessä. Tämä Bomechin kiekkovannasmultain on ensimmäinen, jonka Kartanokoneet on Suomeen toimittanut.

Bomechin multaimessa on tasalevyinen kiekko, joka ei levitä maata vaan ainoastaan leikkaa maahan viillon. Vasta vannas avaa maan sivullepäin suorakaiteen mallisen uran, jonka uran tilavuus on suurempi verrattuna kiilavalla kiekolla tehtyyn uraan ja liete valutetaan uraan. Vannas ei tiivistä uran pohjaa, mikä nopeuttaa imeytymistä. Liete pääsee siis valumaan leikattuun ja levitettyyn uraan. Tällöin arvokkaat ravinteet, etenkin typpi, eivät pääse tarpeettomasti haihtumaan.

– Hollannissa, josta nämä laitteet tulevat, on lietettä levitetty vuosikymmeniä ja vuosittaiset levitysmäärät laitetta kohti ovat isommat kuin meillä. Kyllä näiden pitäisi täällä kestää ammattikäytössäkin, aprikoi Simo.

Kevyillä maalajeilla multainta voidaan käyttää kelluvassa asennossa. Jos maalaji on tiukka, tarpeen mukaan kiekkoja voidaan myös painattaa lisää. Tippalukot sulkevat vantaat automaattisesti, jolloin liete ei valu. Bomechin levittimessä on Vogelsangin jakaja huolehtimassa tasaisesta syötöstä.

Menetelmäpohdintoja

– Pitkään pohdin, millä levittimellä vaunu hankitaan ja paljonko lietteen multaaminen asiakkaita kiinnostaa, Simo kuvailee. Pitkään mietin vaihtoehtoina letkulevitintä ja laahalevitintä. Lopulta päädyin kuitenkin 7,2 metriseen kiekkovannasmultaimeen. Multaamista puoltaa entistä kalliimpi ostolannoite ja ympäristösyyt. Ja kyllähän lietteen asiallinen käsittely on kaikkien etu, Simo muistuttaa.

– Mullattu liete ei tuoksu, kuten pintaan levitetty. Vaikka käytössä on lähes hajuton levitysmenetelmä, ei asuinalueiden lähelle mennä välttämättä viikonloppuna levittämään lietettä. ”Lietteelle herkkiä neniä” on yhä enemmän

Laajentaneet asiakkaat

– Vanhoja ja pienehköjä lietevaunuja on tälläkin seudulla paljon ja kun tilat kasvavat, aika ei vain riitä lietteen levitykseen muiden töiden ohella. Siksi tätä palvelua urakoitsijana tarjoan, perustelee Simo. Eikä kaikkien ole taloudellista kalliita välineitä hankkia, koska käyttöaika yhdellä tilalla on kuitenkin kohtalaisen lyhyt. Päivässä tai vähintään kahdessa levitetään kuitenkin monien asiakkaiden lietteet, hän laskee.

Enimmillään yhden tilan lietettä on tarkoitus levittää 9000 kuutiota vuodessa. Talon karja on iso ja tuo määrä on tarkoitus mullata nurmille. Kun lietevaunu tuli kesällä, oraille multausta ei ole vielä kokeiltu.

Kahteen vuoroon

Vaunulla tehdään myös siirtoajoa etäsäiliöihin, josta se levityskaudella on kätevä levittää lähipelloille. Erillistä siirtoa tehdään jopa 17 kilometriin.

– Kun liete on siirretty etäsäiliöön, saadaan nurmikorjuun jälkeen liete nopeasti käyttöön, kun uutta satoa alkaa kasvaa. Ympäristösäännökset kiristyvät ja valumia halutaan pienentää. Tässä ravinteet sijoitetaan sinne, missä niitä tarvitaan, muistuttaa Simo.

Kun lietteenlevitysaika on parhaimmillaan, ajetaan kahta vuoroa. Tällöin saadaan tehollisia tunteja vuorokauteen enemmän ja kuutioitakin saadaan levitettyä runsaasti. Toki pidemmät kuljetusmatkat pienentävät työsaavutusta lietteenlevityksessä tuntia kohti.

Karhuntassu 200

– Vaunu on varustettu isommalla, Karhuntassu 200-pumppukuormaimella, jolla tähän mennessä on ylettynyt kaikkien säiliöiden pohjalle, mihin on pitänytkin. Säiliö täyttyy noin kolmessa ja puolessa minuutissa, Simo lupaa.

Pumppukuormain on kätevä käyttää asiakkaalla, kun ei tarvitse viritellä erillisiä pumppuja.

Kevyt vetää

– Vaunu on pelannut hyvin ja kolmannen akselin ansiosta kuorma on kevyt vetää pellolla. Yhdistelmällä on kuitenkin painoa kuorman kanssa noin 38 tonnia. Kolmiakseliseen vaunuun päädyin lähinnä siksi, että painojakauma tulee tasaisemmaksi. ”Tällöin traktorikin pääsee helpommalla, vaikka alle 200 hevosvoimaiseen tätä on turha ottaa perään”. Täydelläkään kuormalla peltoon ei jää isoja raiteita käännöksissä, kun etummainen ja takimmainen akseli ovat ohjattavat, lupaa Simo.

– Lietevaunuun otettiin heti isommat 800 -sarjan renkaat, jolloin pellolla voi pitää alhaista rengaspainetta, kertoo Simo. Tässä lähiseudulla ei tietääkseni vastaavia laitteita ole ja kyllähän täällä pohjoisessa on totuttu lähtemään hieman pidemmälle työn perässä.

Siisti jälki

– Keskiviikkona loppui sade ja perjantaina aloitettiin lietteen levitys. Seuraavan viikon tiistaina oli ajettu noin 5000 m3 lietettä, kertoo Simo. Kokemukset tähän mennessä nurmilta ovat hyvät.

Peltoon, johon lietettä vierailupäivänä levitettiin, oli satanut vettä viikkotolkulla ja pelto oli pehmeähkö. Vesi seisoi reunaojissa.

– Kasvava nurmi ottaa lietteen ravinteet heti käyttöön. Lietteen neste tulee myös monesti tarpeeseen, jos pelto on kuiva. Tänä vuonna kuivia peltoja ei kuitenkaan ole nähty kuin keväällä, Simo huomauttaa.

Kiekon viiltoon pellolla sormi uppoaa noin 4-5 senttiä. Puolen tunnin päästä multauksesta lietettä ei uran pohjallakaan ollut kuin nimeksi, vaikka levitysmäärä oli noin 30 tonnia hehtaarille. Liete oli jo hukkunut viiltoon. Pieniä pisaroita kenkiin toki tarttui, alueella, johon oli lietettä levitetty.

Kuutiohinnoittelu

– Asiakkaiden kanssa tulee kyllä hyvin touhuun, kertoo Simo. Lietteen levityksestä laskutetaan pääsääntöisesti kuutiotaksalla, kun kuljetusetäisyys kasvaa, nousee myös taksa. Urakoitsijan päiväsaavutus kuutioissa pienenee merkittävästi, kun aikaa kuluu tien päällä.

– Lietesäiliöiden ympäristöön voisi kiinnittää enemmän huomiota. Monilla asiat ovat kunnossa, mutta toki parantamisen varaakin on. Jos säiliön ympäri pääsee ajamaan, nopeuttaa se useimmiten perävaunun kanssa liikkumista. Peruuttavan perävaunun alle voi olla menossa myös levityksestä kiinnostuneet lapset ja se on turvallisuusriski, varoittaa Simo.

Tiestö koetuksella

Kun isolla vaunulla ollaan liikkeellä, ovat tiestö ja sillat hieman kovemmalla koetuksella. Jotkut asiakkaat ovat jo kunnostaneet ahtaita liittymiä, joissa pitkällä yhdistelmällä on hieman hankalampi liikkua. Kun painoa on kuitenkin runsaasti, kapea rumpu saattaa rikkoontua.

– Rakennettaviin liittymiin on syytä hankkia toinen salko rumpuputkea saman tien, Simo muistuttaa.

Tyytyväinen Karkoon

Kartanokoneiden kamppeet ovat pelanneet hyvin. Lietemodulin lisäksi ei muuta ole vielä hankittu alustalle, mutta niidenkin aika ehkä tulee vielä. Siihen on ainakin varauduttu, kun Kartanokoneiden moduliperävaunuun päädyin, Simo kertoo.

Jatkettu sesonki

Kyllähän rehunkorjuu- ja lietteenlevityssesongit ovat aivan peräkkäin, jolloin työpäivät venyvät pitkiksi. Muutama asiakas toki sopii vielä kalenteriin lähiseudulta, mutta myös etäämmältä, kun sesongin pituutta voidaan lisätä. Maltti pitää kuitenkin pitää matkassa, jottei vaikka tällaisina vuosina tule ongelmia, kun kaikkien asiakkaiden työt ovat melkein yhtaikaisesti sateen tauottua.

Kesäisin niittelen muuten vielä Bomfordin vesakkomurskaimella tienvarsia, mainitsee Simo. Käytössä on Bomford 5,5, jossa murskaaminen tehdään kettingillä. Asiakkaina ovat tiehoitokunnat ja kunnat mutta myös yksityiset.

www.kartanokoneet.fi

www.fellow.fi

– Lietesäiliöön ei pidä kätkeä lankkuja, rautakankia, kettinkiä, sukkahousuja tai muutakaan ylimääräistä tavaraa. Ne valitettavasti aiheuttavat ongelmia lietteen sekoituksessa ja levityksessä.
– Lietesäiliö pitää sekoittaa kunnolla, jotta myös pohjalle laskeutunut kiinteä jae saadaan sekoitettua lietteeseen.
– Lietesäiliön ympäristö on syytä laittaa kuntoon, jotta siinä voidaan ajaa normaalisti. Paras vaihtoehto on, jos päästään ajamaan säiliön ympäri.
– Teiden liittymät ovat usein isoille koneille ahtaat ja niitä pitää levittää.
– Tiet on syytä perustaa kunnolla, jotta niiden reunat eivät sorru rankassakaan ajossa.
Säilörehun irtokorjuussa huomioitavaa
– Pullonkaula on useimmiten siilolla.
– Kurottajalla saadaan yleensä siilolla enemmän aikaiseksi kuin traktorilla.
– Laakasiilot mieluummin läpiajettaviksi. Tällöin tasaamista ja sotkemista voidaan tehdä keskeytyksettä. Korkean rehupatjan päälle on hankala vaunulla peruuttaa.

Lue seuraavaksi