Uutiset
Lemkenin kyntöauralla mutkat suoriksi
Kynnön onnistuminen ei ole ollut kiinni automatiikasta, kun maata on käännetty vuosituhansia onnistuneesti muokkauskuntoon seuraavaksi satokaudeksi. Automatiikka ja hydraulinen työleveyden säätö tuovat kyntöön kuitenkin aivan uutta helppoutta. Aivan kaikkea ei kuitenkaan ole vielä järjestelmään rakennettu.
Juha Mehtälä Nivalan Auringon tilalta sai käyttöönsä ensimmäisen tehdaslinjalta tulleen Lemkenin PRO Juwel-kyntöauran, jossa on satelliittipohjainen järjestelmä kyntölinjan oikaisemiseen. Järjestelmä on kytketty Fendtin järjestelmiin, jolloin työkone ja traktori keskustelevat keskenään työn aikana. Aurojen automatiikka seuraa siis traktorin signaalia ja ISOBUSin kautta auran työleveyttä säädetään automaattisesti.
– Aurat minulla ovat olleet jo kesästä saakka, mutta automatiikka näihin asennettiin nyt, kun valmistus siirtyi sarjaan. Lemkenillä laitteita on toki ollut koeajossa jo hetken. Järjestelmä esiteltiin viime syksynä Agritechnicassa, jossa järjestelmään ensimmäistä kertaa tutustuin, Juha kertoo. Reinikaisen Tuomolta paikallisesta K-maataloudesta nämä kävin ostamassa, Juha kertoo.
Pellolla on pieniä mutkia, jotka on saatu aikaan manuaalisella ohjauksella tahallisesti. Juhan Fendt 936:n ja Trimblen järjestelmien kautta satelliittiohjaus ja automaattiohjaus keskustelevat auran tietokoneboxin kanssa (TurnControl Pro). Lemken lähtee optimoimaan kyntöleveyttä joko ensimmäisen käännön yhteydessä tehtyyn A-B linjaan, jota lähdetään oikaisemaan suoraksi tai mutkaiseksi tai A-B -linja voidaan hakea lopetukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmää optimoidaan pellolla parhaalla mahdollisella tavalla, kun kyntö päätetään pellolla suoraan sivuun. Kaikilla pelloilla ei toki ole yhtään suoraa sivua, joten järjestelmän käytössä on käytettävä harkintaa.
Komiaa kyntöä. Automatiikka on korjannut seuraavalla työleveydellä linjan jo melkein suoraksi. Automatiikka ei kuitenkaan käytä koko auran liikerataa vaan automaattisen korjauksen toleranssi on 33-55 senttiä/viilu.
Pienenä ”puutteena” on vielä esimerkiksi pellolla olevan esteen lähestymisen optimointi. Esteet, kuten tolpat ja kierrettävät kivet ja ladot, voidaan merkitä karttaan ja järjestelmä varoittaa, kun niitä lähestytään. Järjestelmä ei kuitenkaan osaa varautua niiden kiertämiseen, vaan kuljettajan on osattava se tehdä. Järjestelmä ei myöskään tunnista kaarevaa lopetuslinjaa.
– Ne ovat kuitenkin suunnitteilla ja työn alla, kertoo järjestelmän asennuksessa mukana ollut tuotepäällikkö Henrik Vennemann Lemkeniltä. Henrik jatkaa, että näitä järjestelmiä on ollut käytössä kesällä toistakymmentä lähellä tehdasta, jolloin käytön seuranta on ollut helppoa. Nivalaan Mehtälälle luovutetttiin ensimmäinen kaupallinen tehdasvalmisteinen automatiikkajärjestelmä. Automatiikka toimii myös sängeltä kynnettäessä (onland).
Automaattisen vaonoikaisun lisäksi kuljettaja voi edelleen hoitaa työleveyden säädön manuaalisesti. Tällöin kuljettaja voi esimerkiksi tolppaa lähestyessään aloittaa optimoinnin, jotta rikkaruohopesäkettä jää kyntämättä mahdollisimman vähän.
– Minulla oli aiemmin 8-siipinen hinattava aura, jonka liikkeitä piti seurata käännöksessä.
hinattavat aurat, joiden kanssa kyntö edellytti pidempiä päisteitä ja enemmän suunnittelua. Nostolaiteauroilla painonsäätö on helpompi toteuttaa, Juha kehuu. Juha jatkaa, että tämä nostolaite on rento työkone käyttää, kun yhdellä napinpainalluksella aura nousee, tukipyörä asettuu kääntöasentoon, aura menee suppuun, kääntyy ja aura palautuu oikeaan leveyteen ja tukipyörä palautuu oikeaan asentoon. Kun traktori on oikeassa paikassa, aura laskee jälleen työasentoon. Auralla on rauhallinen käännös. Laskuri kertoo, että tähän mennessä aura on käännetty 474 kertaa. Auran käyttö on kätevää, kun muistipaikkoihin voidaan ohjelmoida valmiiksi halutut asetukset.
Kun Lemkenin aurat on kytketty Fendtin ISOBUSiin, auran asetukset näkyvät Fendtin omalla näytöllä aktiivisena. Aurojen hydrauliikan manuaalinen ohjaus voidaan tällöin tehdä myös traktorista valituilta ohjaimilta. Juha Mehtälä on tyytyväinen hankintaansa. Senttiluku muuttuu automaattisesti ja nyt viilun leveys on 52 senttiä.
Madot tykkäävät, kun pelto on kuohkeaa.