Uutiset

Yleinen

Krampe on urakoitsijan kampe

Krampe on saksalainen perävaunuvalmistaja, joka on tunnettu korkeasta laadustaan. Krampen vaunuilla yhdessä tehokkaan traktorin kanssa pystyy haastamaan kuorma-autot maansiirtourakoissa varsinkin haastavissa olosuhteissa. Järeää maansiirtokärryä traktorinsa perään etsiskelleen Miikka Valkeejoen silmiin Krampen maansiirtokärry sattui lehteä lukiessa. Soitto AT Machinerylle johti siihen, että viime äitienpäivästä lähtien Krampe HP 20 -maansiirtovaunu on työskennellyt Tampereella Rantatunnelityömaalla.

Krampen rakenteessa Valkeejokea kiinnosti kotimaisia järeämpi rakenne eikä silmään sopiva ulkonäkökään haitta ollut. Krampe on iso saksalainen peräkärryvalmistaja, joka on panostanut tuotekehitykseen paljon. Tämä näkyy muun muassa materiaaleissa ja muotoilussa. Laadukkaiden materiaalien ja sopivan muotoilun avulla raskaaseen käyttöön tarkoitetusta vaunussa on saatu yllättävän kevyt.

Katso viereisestä videosta kuorman kippaaminen.

Esimerkiksi lavan pyöristetyt reunat eivät ole vain materiaalin tarttumisen vähentämistä varten, vaan muotoilulla on saatu tukeva rakenne. Muotoilun ansiosta lavaan ei ole tarvinnut tehdä montaa tukipalkkia, mikä näkyy tietysti kevyempänä painona. Hitsaussaumoja ei ole kuin yksi keskellä ja sekin tasoitettu, joten materiaalia ei jää kiinni siihenkään.

Tuomas Välikoski AT Machineryltä kertoo, että Saksassa traktori-perävaunuyhdistelmät ovat jo varsin suosittuja ratkaisuita maarakennustyömailla. Näin ollen kysyntää maansiirtovaunuille on varsin hyvin ja tuote on kehittynyt vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Edut kuorma-autoihin verrattuna tulevat esiin vallankin lyhyillä matkoilla vaativissa maasto-olosuhteissa. Dumpperiin verrattuna taas maantieliikennekelpoisuus on valtti.

Koneurakointi Valkeejoki on maataloustaustainen maarakennusyhtiö, joka toimii Miikan isän Juhanin nimissä ja mukana on myös Miikan velipoika. Urakointiin kuuluvat traktori- ja kaivukonetyöt. Urakointitöissä on kaksi traktoria, toinen nyt Rantatunnelityömaalla ja toinen sekalaisessa urakointikäytössä: tienvarsien niittoa, aurausta, yhdistelmäpaalausta ja muuta sellaista. Rantatunnelilla toinen traktori on ollut jo kaksi ja puoli vuotta. Tämä oli juuri vaihtumassa uuteen New Hollandiin, mutta ei aivan ennättänyt jutuntekohetkelle. Alkuun, ennen tätä nykyistä maansiirrossa oli Hyväkoneen 21-tonninen U-dumpperi, joka sekin Valkeejoen mukaan palveli oikein hyvin. Neljän vuoden rankan käytön jälkeen se siirrettiin kevyempiin urakointeihin, esimerkiksi tiemaiden ajoon kotikonnuille.

”Tämä Krampe kulkee kokoonsa nähden yllättävän kevyesti perässä”, toteaa Valkeejoki. Kevytkulkuisuuden taustalla ovat muun muassa hiipivä teli, jossa etummaiselle akselille painottuu 45 prosenttia painosta sekä iso, 650/55R26,5-rengaskoko. Tästä on apua myös pehmeillä alustoilla liikuttaessa. Renkaina ovat Nokian CT:t, jotka ovat suunniteltu raskaille maansiirtoperävaunuille haastaviin olosuhteisiin.

”Eikä ole vempula”, jatkaa Valkeejoki, ”Vaikka tämä on korkeampi kuin edellinen, on tämä silti vakaampi. Korkeudesta tuli sen verran opeteltavaa, että enää ei näe peruutella nostamalla perälautaa ylös, sillä etusermi on sen verran korkea. Nyt taakse näkee kameran avustuksella. Tämän korkeus jää kuitenkin matalammaksi kuin kuorma-autojen lavakorkeus.”

Painopiste on saatu alas asentamalla runko suoraan akseliston päälle. Lisäksi pyöreä lavanpohja menee osittain rungon väliin, mikä osaltaan madaltaa painopistettä.

Ketteryys on myös Valkeejoen mieleen. Tierakennusurakoissa siitä on etunsa myös liikenteen seassa. ”Tässäkin meillä oli kippaamista kaistalta penkkaan. Se onnistuu tällä yhdistelmällä aivan mainiosti pysyen koko ajan omalla kaistalla.”

Valkeejoki tilasi Krampensa lähes kaikilla varusteilla. ”Hydraulisen jousituksen tähän olisi saanut, se tässä olisi vielä voinut olla. Mutta oikein hyvä tämä keinutelilläkin on.” Akselirakenne on ratkaistu järeillä läpiakseleilla, joten ajan myötäkään ei pyörien ole odotettavissa alkavan kääntyä alta. Kaikissa pyörissä on myös jarrut, mistä on haastavissa olosuhteissa hyötynsä.

Aisa on vaimennettu, samoin lavan ja rungon välissä on kumivaimentimet, molemmat pieniä käyttömukavuutta lisääviä yksityiskohtia. Alla näkyy hydraulinen tukijalka. Valkeejoki halusi myös vaunuunsa vasemmalla näkyvän varustelaatikon, joka on osoittautunut käteväksi.

Rasvari helpottaa huoltotöitä, vaikka prässillä rasvattavia jääkin muutamia.

Krampe varustettiin vetokidalla, jota on pääasiassa tarvittu kuorma-autojen vetämiseen pois hankalista paikoista. Kidan alla näkyy kamera, jonka avulla näkyvyys peruutettaessa on hyvä. Kamera on Valkeejoen mukaan yllättävän suojaisassa paikassa.

Krampen maansiirtovaunut ovat sen luokan tuotteita, että asiakkaat haluavat räätälöidä ne juuri omaan tehtävään optimaalisiksi. Siten nämä valmistetaan tilausten perusteella, joten varastossa näitä ei ole kuin joitakin esittelymalleja. Niinpä esimerkiksi tällaista ensi kesän urakoihin suunnittelevan kannattaa olla jo kohta liikkeellä asian kanssa.

Vaikka tuote on räätälöity, kuuluu siihen silti useita säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi asiakkaan traktorin koukkukorkeus selvitetään ja ratkaisut tehdään sitä varten, mutta silti koukkukorkeus on myöhemminkin säädettävissä.

Krampen HP-sarjassa on vielä järeämpikin vaunu, HP 30, joka on kolmiakselinen ja kantavuutta sillä on 30 tonnia. Valkeejoki arvelee sen olevan hieman liian iso omiin urakoihinsa. ”Se saattaa käydä jo turhan kankeaksi. Tietysti, jos työmaalla olisi hieman pidempää ajomatkaa, voisi tuo olla sopiva vaihtoehto.” Kankeuteen Antti Antila AT Machineryltä toteaa, että kolmiakselisessa mallissa sekä etummainen että takimmainen akseli ohjautuvat, joten kaksi metriä suuremmasta pituudestaan huolimatta se taipuu suhteellisen hyvin.

Antti Antilan ja Tuomas Välikosken AT Machinery edustaa Krampen perävaunuja Suomessa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi