Uutiset

Yleinen

JST-Urakoinnin palveluvalikoima kasvaa

HE-VA Seed-Weeder hoitaa äestyksen ja piensiemenen kylvön yhdellä kertaa

Leväsen kylässä lähellä Lappeenrantaa kotipaikkaansa pitävä JST-Urakointi on monipuolinen maatalousurakoinnin ammattilainen. Heidän toimintoihinsa kuuluvat lietteen ja kuivalannan levitykset, niitot, kaivuutyöt ja kuormaukset, kunnossapitotyöt ja salaojahuuhtelut. Tänä keväänä yrityksen palveluun tulivat myös äestykset ja piensiemenenkylvöt, kun konekantaan saapui HE-VA:n Seed-Weeder-rikkaäes.

JST-Urakointi on aina ollut innovatiivinen yritys, joka kuuntelee asiakkaitaan tarkalla korvalla. Sääolosuhteiden vuoksi vaikean viime kesän johdosta heiltä tuli toiveita kevyestä äkeestä, jolla voisi hoitaa samalla mekaanisen rikkaruohon torjunnan sekä piensiemenkylvöt haastavissakin olosuhteissa. JST-Urakoinnin Juho Kurkaa ja Tomi Uski selvittelivät asiaa ja totesivat tanskalaisen HE-VA:n tarjoavan tilanteeseen ratkaisuksi kevyen ja suhteellisen edullisen rikkaäkeen, johon saa samalla liitettyä pneumaattisen piensiemenkylvökoneen. Odotuksiinsa hyvin vastannut kone saapui Etelä-Karjalaan keväällä ja sillä on hoidettu jo 80 hehtaarin täydennyskylvöt jauuden nurmen perustamiset.

Kokoluokissa valikoimaa

HE-VA:lla oli tarjolla rikkaäesvalikoimaa kolmen metrin leveydestä aina 12 metriseen saakka.  JST-Urakointi katsoi kuusimetrisen koneen soveltuvan parhaiten heidän työtehtäviinsä ja ratkaisu on osoittautunut oikeaksi. Tämän kokoluokan äes ei vaadi traktorilta kuin viitisenkymmentä hevosvoimaa ja se kulkee mukavasti perässä vaikeissakin olosuhteissa. Tomi Uski kertoo äkeen olevan helppokäyttöinen, vaikkakin kiertokokeen suorittamiseen saisi olla hieman nykyistä yksinkertaisempi mekanismi. Tämän jälkeen kone on kuitenkin hyvin helppokäyttöinen ja lukemat pitävät tarkoin paikkansa. Pieniä lastentauteja ilmeni, mutta ammattitaitoiset miehet korjasivat puutteet nopeasti ja asensivat esimerkiksi yhden ylimääräisen narun piikkien putoamisen estämiseksi.

Itse kylvössä ajonopeus vaihtelee tietenkin maaperän materiaalin sekä tasaisuuden mukaan ja parhaimmillaan työnopeus lähentelee jopa 15 kilometriä tunnissa. Kuuden metriin äkeessä kylvöputkia on kahdeksan kappaletta ja ne pysyvät puhaltimien avulla avoinna. Äkeen rakenne perustuu kelluviin piikkilohkoihin, joiden ansiosta äes seuraa pellon pintaa tarkasti. Piikkien käyttökulmaa säädetään lohkoissa kiinni olevilla kääntökahvoilla, joilla voi valita viidestä eri asennosta tilanteeseen sopivimman.  Etuosan kannatinpyörät ovat portaattomasti säädettävissä, mikä takaa optimoidun työkorkeuden koko äkeen pituudelta. JST-Urakointi valitsi äkeeseen lisävarusteena saatavan tasauslatan, jonka avulla esimerkiksi myyrien kolojen maakeot saadaan tehokkaasti poistettua. Lata on osoittautunut hyvin toimivaksi vaikkakin Uski olisi toivonut sille omaa erillistä säätömahdollisuutta. Kuljetuksia varten äes taittuu näppärästi hydraulisesti kolmen metrin leveyteen.

HE-VA vastannut odotuksiin

Tomi Uski kertoo rikkaäkeen ja kylvökoneen yhdistelmän täyttäneen kaikki vaatimukset ilman suurempia moitteita. Tärkeää on ollut havaita koneen suoriutuvan erittäin vaikeistakin olosuhteista, mikä oli sen hankinnan perusajatus. Kylvöt ovat onnistuneet tarkoin ja rikkatorjunta on hoitunut niin ennakoivana kuin varsinaisena rikkaäestyksenä. JST-Urakoinnille asiakastyytyväisyys on kaikista tärkeintä ja se on HE-VA:n kohdalla noussut korkealle tasolle jäljen miellyttäessä paikallisia viljelijöitä, tiivistää Uski.

www.jst-urakointi.comLue seuraavaksi