Uutiset

Yleinen

Iso traktori pienissä mitoissa – Fendt 210 F Vario TMS

Yrittäjä Matti Bloigu on tehnyt Keravalla kiinteistöhuoltotöitä oman yrityksensä, Kiinteistöhuolto Matti Bloigu, nimissä kohta neljä vuotta. Aiemmin hän on toiminut vastaavanlaisissa töissä valtion palveluksessa noin 23 vuotta, joten kokemusta miehellä on. Tällä hetkellä yrityksellä on sopimukset seitsemän kiinteistöyhtiön kanssa, joiden huoltotyöt Bloigu tekee kokonaisvaltaisesti. Lisäksi hän tekee töitä muille jäljelle jäävän ajan puitteissa. Varsinkin viime talvena lumityöt työllistivät mukavasti.

Matti Bloigun valintakriteerit uuden kiinteistötraktorin valinnassa olivat koneen tehokkuus ja monipuoliset käyttöominaisuudet sekä tietenkin mukavuus, koska yrittäjä ajaa itse konettaan. Traktorin varustelun Bloigu suunnitteli yhdessä Vantaan Valtran konemyyjän, Kenneth Lindqvistin kanssa. Uuden Fendtin mittarissa oli tätä juttua tehdessä noin 30 tuntia ja omistaja oli todella tyytyväinen hankintaansa, traktori vastasi odotuksia tai jopa ylitti ne. Olihan traktori hankittu kuitenkin näkemättä ja ajamatta vastaavaa käytännössä.

 

Fendt 210 F Vario – keskileveä malli

Fendtin 200-sarjan traktoria saa kolmea eri leveyttä; V, F ja P. Bloigun traktori on keskileveä malli eli F, jonka leveys vakiona on 1,32 metriä. Bloigu valitsi kuitenkin traktoriinsa hieman leveämmät ja erilaisella kuviolla olevat renkaat, jolloin leveys on noin 1,5 metriä. Pituutta Fendt 210 F Variolla on 3,68 metriä ja korkeutta mukavuusohjaamolla 2,46 metriä. Painoa traktorilla on tyhjänä ilman varusteita 2,86 tonnia.

Fendt 210 Vario – traktorin etuakselilla on tasonsäätö ja jousitus, mitkä tarjoavat erityistä ajomukavuutta, ajoturvallisuutta sekä optimaaliset veto-ominaisuudet. Tästä on huomattava etu esimerkiksi jyrkissä rinteissä, sillä jousituksen ansiosta kaikki neljä pyörää voivat koskettaa maahan pitempään. Heilahduksenvaimennuksella oleva automaattisesti tasaava etuakselin jousitus varmistaa osaltaan turvallisuuden ja vakauden epätasaisilla alustoilla ajettaessa. Yhdistettynä iskukuormituksen vakautukseen, tehokkaisiin jarruihin, ohjaamon Silent-laakerointiin ja aktiiviseen iskukuormituksen vakautukseen on 200-sarjan Varion ajomukavuus omaa luokkaansa.

Tasonsäätö mahdollistaa suuremmat hyötykuormat ja jousitusmukavuuden myös suurilla kuormilla. Fendtin akselikonseptissa yhdistyvät erinomainen käsiteltävyys ja hallittavuus ahtailla ajolinjoilla sekä vankka rakenne. Hyvän kääntyvyyden perustana ovat 58 asteen kääntökulma, kapea ampiaisvyötärö, kolmen asteen akselinkallistuma sekä vankka planeettapyörästö erinomaisella hyötykuormakapasiteetilla.

 

Tasalattiainen mukavuusohjaamo

Fendtin ohjaamoon nouseminen ja siitä poistuminen sujuu helposti, sillä uusi Fendt 200 Vario on ensimmäinen erikoistraktori, jossa on tasainen ohjaamon lattia. Jalkatilassa ei ole mitään häiritseviä ohjauslaitteita vaihteistotunnelin puuttumisen ja oikealla puolella sijaitsevan keskusohjausyksikön ansiosta. Ohjauspyörä on korkeus- ja kaltevuussäädettävä ja istuimen ilmajousitus varmistaa kuljettajan ergonomisen istuma-asennon ja hyvinvoinnin pitkistä työpäivistä huolimatta.

Tehokas lämmitys- ja tuuletusjärjestelmä integroidulla ilmastoinnilla takaavat miellyttävän työympäristön. Kylmällä säällä ohjaamon miellyttävästä lämpötilasta huolehtii lämmityslaite, joka hyödyntää jäähdyttimen lämpöä.

Laajat ikkunapinnat, kapea ohjauspylväs ja kattoikkuna tarjoavat optimaalisen näkyvyyden työkoneisiin kaikissa tilanteissa. Kattoikkunaa Bloigu piti erinomaisena etukuormaajalla kuormatessa, koska kauha näkyi hyvin yläasennossa eikä tarvinnut kurkistella. Sisävalaistuksen ansiosta traktorin ja työkoneen hallinta sujuu vaivattomasti myös pimeään aikaan.

 

Moottori tehokas ja taloudellinen

Kolmisylinterinen Agco Sisu Power -moottori on kehitetty varta vasten 200-sarjan Variolle yhteistyössä Fendtin suunnitteluinsinöörien kanssa. Moottorin ominaisuuksia ovat erittäin kompakti koko, nopeudesta riippumaton common rail -korkeapaineruiskutusjärjestelmä sekä täyselektroninen moottorinohjaus.

Fendt 210 F Varion 3,3-litraisen moottorin teho on traktorin kokoon nähden kiitettävät 105 hevosvoimaa (77 kW) ja maksimivääntökin 408 Nm kierrosluvulla 1600 r/min

Nykyaikaisen teknologian ansiosta 200-sarjan Varion Sisu-moottori on polttoainetaloudellinen ja Vario-vaihteiston ansiosta sitä on helppo ajaa optimaalisen taloudellisesti. TMS-järjestelmän ansiosta moottori toimii aina taloudellisella, polttoaineen kulutuksen optimoivalla alueella. Polttoainesäiliön koko on 76 litraa ja se on integroitu traktorin keulaan. Optimaalinen polttoaineen kulutus on 210 g/kWh. Bloigun 30 tuntia ajetun traktorin tietokone näytti kulutuslukemaksi 3,3 litraa tunnissa, mikä on moottorin tehoon verrattuna varsin kohtuullinen. Moottorin päästöarvot vastaavat nykyisiä Tier III –päästöstandardeja. Esimerkiksi maksiminopeutta, 40 km/h ajettaessa Fendtin kierrosluku on vain 1750 r/min.

 

Variolla – portaattomasti huippunopeuteen

Suuri haaste Fendt 200-sarjan Varion suunnittelussa on ollut suurien traktoreiden Vario-teknologian mahduttaminen pieneen tilaan, mutta tässä työssä Fendtin suunnitteluinsinöörit ovat kuitenkin onnistuneet kiitettävästi.

Vaihteisto on sovitettu erityisesti erikoistraktoreiden pienempiin mittoihin ja erikoistarpeisiin. Vario-vaihteisto kiihtyy portaattomasti huipputehoon saakka tasaisesti sekä nykimättä ja se jaksaa mennä paremmin kuin hydrostaattinen vaihteisto. Tämä tarkoittaa käytännössä erinomaista tarkkuutta niin ahtaissa paikoissa ajettaessa kuin käännöksissäkin.

Variolla voi ajaa optimaalisella nopeudella kaikkien työtehtävien aikana. Nopeus säätyy 20 metristä 40 kilometriin tunnissa joustavasti ja kulloisenkin tarpeen mukaisesti ilman nykimistä – myös mäissä. Tämän vuoksi Vario 210 onkin erittäin turvallinen ajaa myös jyrkässä mäkimaastossa. Bloigun traktoriin oli asennettu myös Profi-joystick, jossa oli kahva-ajo ja hydrauliikankäyttö samassa vivussa eli konetta pystyi ajamaan sekä jalka- että käsiohjauksella.

 

Monipuoliset työkonekiinnitykset

Fendt 200 Variossa lisälaitteille on kolme kytkentäpistettä: edessä, keskellä ja takana. Siten se soveltuu ihanteellisesti töihin, joissa halutaan käyttää taloudellista työkoneyhdistelmää. Ajan ja konekustannusten säästymisen lisäksi työkoneyhdistelmien käyttö parantaa työn laatua vähentämällä ajourien syntymistä. Työkoneen asennuslevy (tehdasasennettu lisävaruste) tarjoaa lisäkiinnityskohdan myös akseleiden väliin.

Fendt 210 F:n kääntyvä nostolaite mukautuu myös hankalaan rinnemaastoon hydrauliikkansa avulla. Kuljettajan istuimelta portaattomasti säätyvän kallistus- ja sivusäädön ansiosta työkone mukautuu maaston mukaan.

Fendtin hydrauliikkajärjestelmässä on sähköhydraulinen nostolaitteen ohjaus ja iskukuormituksen vaimennus, lisävarusteena saa myös EHL-asentosäädön. Vakiona traktorissa on tandem-pumppu (35+41 l/min) ja kuormantunteva järjestelmä, mutta Bloigun traktoriin oli vaihdettu säätötilavuuspumppu (35+71 l/min). Järjestelmän työpaine on 200 baria ja säätöjä on: vapaa kellunta, asento-, vetovastussäätö sekä rajattomasti säätyvä yhdistelmäsäätö. Myös hydrauliikkalohkoja on lisätty kuuteen, jotta kaikki kiinteistöhuoltolaitteet saadaan toimimaan asianmukaisesti. Nostolaitteen ja takavoimanulosoton kytkimien sijoitusta takavalon koteloon Bloigu piti myös hyvänä ja työskentelyä helpottavana ratkaisuna.

Etukuormaajan lisäksi Bloigun traktorin varustukseen kuuluu auravarustus, leviävä SnowStar –aura (1,3-2,45 m), Kova-hiekoitin ja itserakennettu pesurilaite Dynasetin pumpulla. Myös harjakone kuuluu lähitulevaisuuden hankintoihin.

 
Miika Nyrö
 
 
 
 
 
 

Lue seuraavaksi