Uutiset

Yleinen

Huollolla on väliä

Huollolta odotetaan paljon, mutta paljon se antaakin. Kevään huoltosesonki on tiukkaan monissa huoltoyrityksissä aikataulutettua ja turhia viivytyksiä ei kaivata. Samaan aikaan osatoimitukset pitää toimia, jotta asiakkaiden koneet saadaan mielellään kerralla kuntoon. Aina se ei onnistu vaan töitä pitää paikata, jos esimerkiksi tarvitaan rikkoutuneen osan tilalle toista, jota ei kuitenkaan ole omassa varastossa. Olosuhteet ovat suosineet varaosakauppaa, kun vanhaa kalustoa on pidetty yllä.

Pertti Kuusikko on töissä SR-Harvesting Oy:llä, joka ylläpitää Viitasaaren huoltoa ja varaosia. Pertti myy varaosat ja hoitaa huollon tilaukset. Huollossa on töissä kaksi asentajaa.

Normaalisti varaosatoimitukset ajoissa tilattuna Euroopasta ovat Suomessa seuraavana päivänä ja asiakkaalla useimmiten päivää myöhemmin. Suolahdesta traktoriosat ovat seuraavana päivänä varaosapisteessä. Lähes poikkeuksetta normaalit osatoimitukset onnistuvat. Poikkeuksiakin on, kun tilattu osa on esimerkiksi väärä. Onnistumisprosentti ei koskaan voi olla 100, mutta hyvällä prosentilla toimitukset onnistuvat. Sille, joka osaansa ei saa luvatusti, hyvät onnistumisprosentit eivät toki merkkaa mitään

Mielenkiintoiseksi varaosatoimitusten täsmällisyyden tekee kuukauden, kahden sisään mahdollisesti etenevä koronavirus. Vaikka ”uhreja” on määrällisesti vähän, vaikuttaa etenkin kaukoidän tautitilanne ja mahdolliset eristykset ennemmin tai myöhemmin tiettyihin varaosatoimituksiin. Konevalmistajatkin ovat jo hieman ongelmissa puuttuvien komponenttien kanssa. Vaikka tauti ei olisi itsessään kovinkaan vaarallinen, vaikutukset saattavat ulottua monelle sektorille yhteiskunnassa aivan odottamatta. Varaosien tilaamisen kanssa on syytä olla joka tapauksessa etupainotteinen, jos niitä vain on etukäteen mahdollista tilata.

Niin kuin moni muukin sektori, niin huoltoliiketoiminnan sesonkiluonteista. Kuukauden, kahden sisään pitäisi saada huollettua kaikki maatalouskalusto, joka sesonkina tulee olemaan käytössä. Kiinteistöpuolella on samoin, kun harjauskausi on alkamassa tuota pikaa ja raskas sesonki on odotettavissa. Talven aikana levitettyä hiekkaa taajamissa on nimittäin jälleen paljon.

Maatalouspuolella konekalustoa koetellaan kevättöissä enemmän kuin parina edellisenä vuonna. ”Tulematon” talvi vaikuttaa maan muokkautumiseen etenkin eteläisessä Suomessa. Monet pellot ovat liettyneet sateessa, mutta pellot eivät ole jäätyneet kunnolla kertaakaan, jolloin routa ei ole murentanut pohjamaata. Oletuksena on, että muokkauskalustoa koetellaan enemmän kuin monena aikaisempana vuonna, kun muokkauskerros ei helposti murustu. Osaa talvehtivista kasvustoista joudutaan ehkä uusimaan.  

Metsätöitä on päästy tekemään tänä talvena erikoisissa olosuhteissa. Pohjoisessa runsaslumisilla alueilla ei ole traktorilla ollut metsään juurikaan asiaa. Etelässä maa kun ei ole kunnolla jäätynyt eikä lunta ole ollut, traktorilla metsätyö on onnistunut oikeastaan vain kesäleimikoiksi luokiteltavissa leimikoissa. Perinteiset talvileimikot ovat jääneet traktorikalustolla pääsääntöisesti hoitamatta, kun maastovauriot pehmeässä maastossa olisivat olleet suuria. Metsäpuolella rajuja olosuhteita ei siis juurikaan nähty ja kalusto pääsi kohtalaisen helpolla, kun huonoon ”maastoon” ei ylipäätään kannattanut mennä.

Talvi ei ollut paras metsätöille. Kantavilla maapohjilla päästiin toki tekemään metsätyöt normaalisti.

Kun konekauppa on ollut hiljaista, varaosakauppa on käynyt sitäkin paremmin. Vanhoja koneita pitää huoltaa vähintään samoin kuin uusia, mutta samaan aikaan vanhat koneet runsaassa käytössä purkautuvat joskus myös poikkeuksellisista paikoista. Poikkeuksellisesti menevien osien saanti on hitaampaa kuin normaalisti kuluvien osien.