Uutiset

Yleinen

Horsch-kylvölannoitin Pronto 6DC PPF

11 vuotta sitten Matti oli Timolla harjoittelemassa ja kuusi vuotta sitten Timo soitti, josko Matti ehtisi kylvämään. Tämä on nyt kuudes vuosi peräjälkeen, kun Matti kylvää.

Rutiinit hioutuu

Isäntä muokkaa etukäteen ne maat, noin 200 hehtaaria, jotka on kynnetty. Lisäksi keväällä kylvetään 300 hehtaaria esimuokattuun sänkeen ja pari sataa hehtaaria on syysviljalla.

– Nyt kun on kylvetty uudella koneella 129 hehtaaria, alkavat rutiinit jo vähitellen hioutua. Tänään on kylvetty 24 hehtaaria, kun aamusta laitoin kaksi täyttövaunua kuntoon, ennen pellolle lähtöä. Kello on noin 6 illalla. Kun sadealue on lähestymässä, tänään kylvetään vaikka yö, jotta lohko saadaan valmiiksi ennen sadetta. Sadealue on jo Tukholmassa, Matti toteaa.

– Isännän ohjeiden mukaan kylvetään ja tiedän kyllä, ketä ”syyttää”, jos jollakin lohkolla on virheitä. Ensimmäistä kertaa teemme nyt ruiskutusurat ja varoittelin Timoa, että on ruiskutuksissa varovainen, Matti nauraa.
– Onhan tämä kylvö mielenkiintoista vaihtelua, kun muuten teen töikseni myös kaikkea muuta kuin maataloustöitä, Matti toteaa.
Horsch on yksi niistä työkonevalmistajista, joka on aloittanut valmistamaan kylvölannoituskoneita, joita etenkin pohjoismaissa suositaan. Suomeen on tuotu myös Horschin kylvökoneita, jolloin kaikki ravinteet levitetään erikseen tavalla tai toisella ennen kylvöä ja/tai kylvön jälkeen kasvukauden aikana. Molemmissa menetelmissä on puolensa.

Selkeä tekniikka

Käytössä on tänä vuonna uusi 30-metrinen ruisku ja siksi päisteet kylvetään ensin viisi kertaa ympäri kuuden metrin koneella. Tällöin päiste saadaan kerta-ajolla ruiskutettua ja päiste on niin leveä, että kylvökoneella sopii hyvin kääntymään. Kun päisteet on kylvetty, lähdetään pitkää sivua kylvämään järjestyksessä.

Uuden koneen kanssa

– Laitoin täksi kaudeksi hankitun Horschin työkuntoon ennen kuin oli käyttäjäkoulutus, eikä se ollut vaikeaa, kun käsillä oli selkeät paketit. Käyttäjäkoulutus kesti päivän ja sekin oli kyllä hyvä, Matti kommentoi. Muutamia asioita tällä kuitenkin pitää tehdä toisin kuin aiemmalla kylvökoneella.
– Paikalla oli tehtaan edustaja, jonka kanssa purimme juuri tätä omaa konettamme laakeri kerrallaan ja tutustuimme koneeseen hieman syvemmältä. Jos jotain ongelmia tulee, huoltomies on kuitenkin lähellä. Heti ei kuitenkaan tarvitse pyytää huoltomiestä, kun itsekin tuntee laitteen.
– Koneen huoltoa hoitaa Verhon Jussi Mynämeltä ja Nurmijärvellä on varaosavarasto. Oli Jussillakin kohtalainen määrä varaosia autossaan, Matti huomaa.

Valikot suomeksi

Horschin käyttövalikot on käännetty suomeksi, mikä helpottaa käyttöä. Se lisää työn sujuvuutta etenkin alkuun, kun ilmoituksia ei tarvitse tulkita sanakirjan kanssa.
– Ei tällaisia koneita vieraskielisellä valikolla pitäisi asiakkaille toimittaakaan, kun hälytysviestistäkin pitäisi heti ymmärtää, mistä on kyse, Matti pohtii.

Valvonta toimii

Se tässä koneessa on hyvä, että vaikka joku sähkölaite menee rikki tai ilmoittaa häiriötä toiminnassa, koneella vai kuitenkin kylvää vielä. Koneen nopeuden tunnistava maatutkan antama nopeustieto esimerkiksi voidaan korvata syöttämällä tieto käsin.
Kun tietty syöttömäärä on koneelle ohjelmoitu, maatutka ohjaa koko ajan siemenen ja apulannan syöttöä nopeuden mukaan. Esimerkiksi hitaammalla nopeudella esteitä kierrettäessä syöttö on koko ajan vakio. Syötetty siemenmäärä näkyy näytöllä.

Hälytys

Linjan 60 tunnistin hälyttää heti kohta säiliöntäytön jälkeen säännöllisesti, kunnes pinta säiliössä kylvön edetessä laskee ja Matti pääsee puhdistamaan jakajan lannoitepaakusta.
– Se on hyvä, että koneen toimintaa valvotaan. Aiemmassa kylvökoneessa kun ei ollut mitään valvontaa, ja lannoitevannas saattoi olla tukossa pidempäänkin vaikka paakusta tai muovin palasta.
– Esimerkiksi, jos koneen laskee säiliöiden täytön jälkeen maahan ja puhallin on pois päältä, tulee hälytys. Kylvämätöntä peltoa on siis vaikea jättää taaksensa, kun kone huolehtii itsekin, että kaikki on kunnossa, Matti kehuu.
Säiliön valvonta toimii myös täsmällisesti. Kun annostelija on tyhjä ja kone ilmoittaa, että säiliö on tyhjä, kannattaa kylvö lopettaa.
– Säiliö on yhteensä tilavuudeltaan 5000 litraa ja säiliö on jaettu 40/60 suhteessa. Säilöistä voidaan helposti käyttää kumpaa tahansa siemenelle tai lannoitteelle, taikka molempia yhdessä siemenelle.
Keväällä kun käytetään enemmän apulantaa, on suurempi säiliö apulannalla, Matti kertoo.
Kylvö- ja lannoitevantaita on kuuden metrin Horschissa yhteensä 60, joista normaalisti 40 siemenvantaita.

Valintaa

– Valintaa Timo teki muutaman koneen välillä. Kuusimetrinen oli hankinnassa ja vaakakupissa painoi esimerkiksi koneen paino. Tämä on kuitenkin kevyt mutta vankka kone, Matti kertoo. Tämä on notkea kone myös paripyörien kanssa, Matti jatkaa.

4,5 senttiin

Pelto on muokattu 4,5 senttiin ja tarkoitus on kylvää muutama milli syvempään, jotta siemen tapaa kostean maan allaan. Esimuokkarit eivät ole nyt käytössä. Kaksoiskiekkovantaat, joissa kiekot ovat samalla pituusakselilla avaavat vaon tarkasti ja varmasti. Siemen painetaan maahan tämän jälkeen latalla.
– Siemen saadaan tällä rakenteella ajonopeudesta riippumatta oikeaan syvyyteen, Matti kertoo
– Tämä on tehokas, varmatoiminen ja helppo kone käyttää, eikä Horsch vaadi kohtuuttomasti tehoa. Esimuokkarin lautaset kun laskee maahan, traktorin ääni toki hieman muuttuu, kun vastus lisääntyy. Lautaset kuitenkin lähinnä siirtävät maata sivuttain ja vievät siten kohtuullisen vähän tehoa, Matti aprikoi.
– Jos joku miinuspuoli pitää sanoa, niin ajolinjamerkkareissa ei ole murtopulttia, jolloin vaikka tolppaan osuessaan rautaa vääntyy jostain, Matti huomaa.

Omaa hydrauliikkaa

Kone hankittiin omalla hydrauliikalla ja pumppu on voimanulosottoakselilla, jolloin kylvökonetta voi vetää oikeastaan millä traktorilla vain, kun vain voima riittää vetoon.
Etenkin puhaltimet, joita pyöritetään hydraulisesti vaativat jatkuvaa tuottoa hydraulipumpulta noin 45 litraa. Ja nyt kun kylvökoneessa on itsenäinen hydrauliikka, pysyvät myös öljyt erillään.
Jotta tuotto riittää pidetään traktorissa koko kylvön ajan 2000 pohjakierroksina, mikä vie suhteessa hieman ylimääräistä polttoainetta.

Vajaa 2 tuntia, 5 hehtaaria

Vajaan kahden tunnin jälkeen on päivän kylvetty hehtaarimäärä lisääntynyt 29 hehtaariin ja kone on täytetty kerran ja ratkaistu virheilmoituksen lähde eli poistettu lannoitepaakku jakajasta. Tuossa ajassa kylvettiin siis leppoisasti 5 hehtaaria.

www.yrma.net

www.horsch.com

Lue seuraavaksi