Uutiset

Yleinen

Haketuspalvelu T. Ranta urakoi Mus-Maxilla

Mus-Max T. Ranta

Timo Ranta on Jalas­järven Koskuella perhetilaa jatkava maanviljelijä, joka lähes sadan hehtaarin peltoalan lisäksi urakoi sekä rehunteossa että haketuspuolella. Viime vuonna Ranta päätti lisätä haketuksensa tehokkuutta sekä luotettavuutta ja elokuussa Koskuelle saapui uusi Mus-Max Wood-Terminator 10XL -rumpuhakkuri.

Mus-Max Koskue

Timo Rannan maatila sijaitsee Koskuella kolmostien tuntumassa ja tilan pelloilla kasvatetaan lähinnä ohraa, kauraa, rypsiä sekä syysvehnää. Ranta on jo vuosia panostanut monipuolisiin maatalouselinkeinoihin ja hän kuuluukin neljän urakoitsijan rehutekoporukkaan, joka urakoi vuosittain viiden tilan rehusadon kolme kertaa kaudessa. Vuonna 2011 Rannan urakointi laajentui myös haketukseen ja mies hankki käytetyn hakkurin katsoakseen miten alalla riittää töitä.  Vuosien mittaan Ranta havaitsi että vanhan hakkurin tehokkuudessa oli toivomisen varaa ja pikku hiljaa myös koneen luotettavuuden kanssa tuli hieman ongelmia. Ranta päättikin panostaa uuden hakkurin hankkimiseen ja merkkejä vertailtuaan sekä alan muiden ammattilaisten kokemuksia seuranneena mies päätti investoida vaajakoskelaisen PowerForest Oy:n edustamaan itävaltalaiseen Mus-Max-hakkuriin.

Mus-Max syöttö

Ranta päätyi valinnassaan Mus-Maxin Wood-Terminator 10XL-malliin, joka vakuutti jämeryydellään pelkkien mittojensa avulla. Hakkuri painaa kaikkiaan noin 16 tonnia, josta pelkästään vankkatekoisen rummun osuus on yli 2500 kiloa. Syöttöpöytä on pituudeltaan 2,7 metriä ja kita on leveydeltään 98 senttiä ja sen korkeus mahdollistaa halkaisijaltaan jopa 75 senttisten pöllien hakettamisen 12-teräiseen rumpuun. Hakkurin torvien pituus ja ohjattavuus on myös huippuluokkaa ja haketuksen pystyy ahtaissa paikoissa suorittamaan vaikkapa kuorma-auton tai traktorin ohjaamon yli suoraan lavalle. Rannan urakointipakettiin kuuluu Mus-Maxin lisäksi Fendt 939 -traktori istuimen mukana kääntyvällä ohjauslaitteistolla varustettuna sekä Kesla 700T -kuormain Cranab CR280 -kouralla varustettuna.

Mus-Max puhallus

Mus-Max saapui Koskuelle loppukesästä ja Ranta kiitteleekin PowerForestin palvelun tasoa. ”Yritys antoi riittävän säätö- sekä huoltokoulutuksen ja Atso Viitanen antoi vielä arvokkaita neuvoja työskentelyn alkuvaiheissa. Pienten viilausten ja lastentautien selvittämisen jälkeen hakkuri onkin pelannut moitteitta”, kertoo Ranta. Joulukuun loppupuolella Ranta oli hakettanut jo noin 350 tuntia ja tehokkuuden ero verrattuna edelliseen merkkiin on ollut huikea. Valmistajan mukaan hakkurilla voi valmistaa tunnissa noin 180 irtokuutiota haketta ja Ranta todistaakin väitteen oikeaksi. ”Esimerkiksi 45 kuution hakekärry täyttyy hyvää haketusmateriaalia käytettäessä noin 13 minuutissa. Myös lopputuotteen laatu on ollut toivottua eikä asiakkailta ole moitteita kuulunut”, kertoo Ranta.

Mus-Max Ranta Rita-Kasari

Joulukuun loppupuolella Ranta (vas.) valmisti haketta Koskuella koneurakoitsija Markku Rita-Kasarille, joka toimittaa energiaa alueen yrityksille sekä julkisille toimijoille. Ammattinsa osaavilla miehillä ei koneiden paikalleen asettelussa kauaa mene ja Rannan Fendt ja Rita-Kasarin Valtra ovat nopeasti toimintavalmiudessa. Mus-Max muuntautuu reippaasti kuljetusasennosta työkuntoon ja kuormaimen jämerät tukijalat takaavat tarvittavan työvakauden. Yli viiteen metriin tarvittaessa kohoava torvi taipuu myös monesta nivelestä, mikä takaa tarkan suuntaamisen.

Mus-Max Fendt ohjaamo

Ranta korostaa Fendtin ohjaamon toimivutta, sillä istuimen lisäksi Fendtissä kääntyvät myös hallintalaitteet taaksepäin. ”Kääntymismekanismin ansiosta työskentely on tarkkaa, tehokasta sekä turvallista ja myös työergonomia sekä -mukavuus säilyvät pidempinäkin työpäivinä. Kokonaisuuden hallinta on muutenkin loogista sekä yksinkertaista ja ohjausliikkeet tulevat nopeasti tutuiksi. Nopeutta työn aloittamiseen pakkasella tuo Webasto sekä itse työhön kunnon jousitus ja tarkka kamera antaa lisäturvaa hankalissa olosuhteissa”, korostaa Ranta.

Mus-Max hake

Koskuella puupino muuttaa nopeasti muotoaan hakkeeksi ja Rita-Kasarin 45 kuution perävaunu täyttyy tasaisesti 14 minuutissa. Myös järeimmät pöllit menevät rumpuun suuremmin nikottelematta, mikä kertoo rummun tehokkuudesta. Mus-Maxin kestävyys on laitettu vahingossa myös todelliseen kokeeseen, kun metsäautotien puupinossa piileskeli liikennemerkki varsineen. ”Liikennemerkki aiheutti tietysti komean jysäyksen, mutta lähempi tarkastelu osoitti rummun ja sen terien ottaneen haasteen vastaan rikkoutumatta”, muistelee Ranta

Mus-Max rumpu

Ranta tarkistaa koneensa kunnon ja valmistautuu siirtymään seuraavaan kohteeseen. ”Fendtin voiman ja etenemiskyvyn avulla pääsee helposti myös vaikeimmin saavutettaviin kohteisiin. Aina täytyy kuitenkin muistaa, että koko yhdistelmä painaa tankit täysinä miltei 28 tonnia eli pahimpiin kelirikkoaikoihin reitit täytyy suunnitella hieman tarkemmin”, päättää Ranta.

Lue seuraavaksi