Uutiset

Yleinen

Fendtin tuntija Otto Liuska

Kone kuin kone, niin parhaimmillaan se on hyvin ja asiantuntevasti huollettuna. Tämä taas vaatii ammattitaitoa ja perehtyneisyyttä juuri kyseiseen konemalliin. Fendtin osalta kuuluisuutta on hankkinut pätevyydellään nivalalainen Fendtin huoltoon erikoistunut Otto Liuska, joka on ainoa vain Fendtiin erikoistunut maahantuojan valtuuttama huoltomies Suomessa.

Otto Liuska oli tavatessamme vaihtamassa termostaattia Fendt 828 Varioon Mehtälän tilalla Nivalassa. Juha Mehtälä kertoi, että tilalla on Fendtejä ollut vuodesta 1985. ”Tuo 310 on vieläkin täydessä iskussa. Yksi merkittävä syy Fendteihin on Liuskan Oton asiantunteva osaaminen, joka löytyy tästä läheltä ja mies on vieläpä hinnoitellut työnsä kohtuullisesti.”

Nivalan lähialueella onkin varsin vahva Fendt-kanta, mikä juontaa aktiivisista myyntimiehistä, mutta varmasti myös paljon asiaan vihkiytyneestä huoltomiehestä. Jo pelkästään Nivalassa on monta Fendt-taloa, joissa on useita Fendt-traktoreita.

Otto Liuksan ura Fendtin parissa alkoi juuri tuona vuonna 1985. ”Vuodesta -81 alkaen olin toiminut Ford-traktoreiden huollossa enkä ollut kuullutkaan Fendtistä mitään ennen kuin lähdin Fendt-huoltomieheksi Meskuksen Ahdille, joka myi Fendtiä silloin tälle alueelle.”

”Fendt on laatukone. Vaikka Fendteissä on paljon hienouksia, joita kaikki eivät edes opettele koskaan, se on suunniteltu siten, että huollot ja korjaukset ovat helppoja tehdä. Fendtin perusasiat ovat pysyneet aikojen saatossa, mistä keskeistä on, että he käyttävät aina laadukkaita komponentteja joka paikassa. Onhan vanha 300-sarjalainen kauhean näköinen, mutta hallintalaitteiden sijainti ja toiminta ovat erittäin hyvät, joten sellaisella ajaa hyvin mielellään.”

Järjestelmien testaaminen vaatii kunnolliset testivälineet. Liuskalla on Fendtin omia tietokoneeseen kytkettäviä mittauslaitteita, joilla saadaan esimerkiksi nauhoitettua moottorin kierrokset, erilaiset paineet ja lämpötilat yhtaikaisesti diagnosointia varten.

”Ohjelmistopäivityksiä traktoreihin tehdään jatkuvasti isompien huoltojen yhteydessä. Uusi ohjelma ei ole optimaalisessa käyttökunnossa ilman kalibrointia ja kalibroinnin suorittaminen onkin hyvin tärkeää”, huomauttaa Liuska.

Lopuksi Liuksa vinkkaa, että traktorissa kannattaisi pitää mukana vihkoa, johon voisi kirjoittaa aina heti merkinnän, jos huomaa jotakin korjattavaa. ”Kun traktori tuodaan huoltoon, olisi vihkosta helppo katsoa heti alkuun kaikki kohteet, mikä monesti helpottaisi ja nopeuttaisi kokonaisuutta ja etua siitä olisi kaikille.”

Juha Kuusjärvi


Lue seuraavaksi