Uutiset

Yleinen

Aseman Kylätalkkari auraa ja hiekoittaa

Helmikuun alussa poliisin virasta 36 työvuoden jälkeen eläkkeelle jäänyt Timo Välimäki päätti ryhtyä kylätalkkariksi odotellessaan Päivi vaimonsa eläkkeelle pääsemistä. Hyvät neuvot ja vinkit tähän työhön Välimäki sai vuoden 2010 syksyllä käymästään Kylätalkkari-koulutuksesta, joka toteutettiin yhteistyössä Ahlman-institutin, Ekokumppanit Oy:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa osana Kylätalkkari-hanketta. Pirkanmaan Ely-keskus tuki tätä koulutusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Lumitöitä ja hiekoituksia kylätalkkarilla on ollut tasaiseen tahtiin joulun jälkeen, kun saatiin lunta maahan. Sorateiden aurauksia kylätalkkarilla on noin 12 kilometriä, liikekiinteistöjen pihoja kolme ja omakotitalojen sekä maatalojen pihojen aurauksia viitisentoista kappaletta. Tähän aurausurakkaan kuluu kylätalkkarilta aikaa noin viisi ja puoli tuntia.

Näin keskitalvella auraukset ja hiekoitukset hoituvat pääasiassa Esko 2252 -lumilingolla ja etukuormaimeen asennetulla Sami SL 2000 -hiekoittimella. Keväämmällä hiekoitin vaihtuu taakse ja kuormaimeen tulee Roten AA 285-alueaura. Takalanalla irrotetaan tarvittaessa polannetta ja etukuormaajalla sekä peräkärryllä siirretään lunta, kun paikat alkavat täyttyä.

Kylätalkkarin työsarka on monipuolinen

Myös kaatuneiden myrskypuiden raivaaminen on kylätalkkaria tänä talvena työllistänyt. Muutoinkin kylätalkkari kaataa esimerkiksi hankalia pihapuita ja pilkkoo ne tarvittaessa klapeiksi.

Keväisin pilkkeiden teko kuuluu kiinteästi kylätalkkarin töihin. Viime keväänä pilkkeitä syntyi Välimäen täyshydraulisella Hakki Pilke 1xEasy -klapikoneella noin 350 mottia ja tänä keväänä määrä on tarkoitus kasvattaa 500 mottiin. Suurimmaksi osaksi kylätalkkari myy pilkkeet 1,5 kuution suursäkeissä tai irrallaan asiakkaille kotiin toimitettuina. Tähän työhön Välimäellä on nosturilla varustettu kevytkuorma-auto.

Yksi kylätalkkaria työllistävä homma on paikallisen vesiosuuskunnan huolto-, päivystys- ja asennustyöt, jotka vievät toisinaan hieman enemmänkin aikaa.

Kesäisin kylätalkkari toimittaa myös oman paikkakunnan sekä naapurikuntien asukkaille luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa suursäkeissä sekä tarvittaessa leikkaa nurmikot, pensasaidat ja hedelmäpuut.

Muita kylätalkkarin tekemiä töitä ovat esimerkiksi pienet kiinteistöjen ulko- ja sisäremontit, pihasiivoukset, rännien puhdistukset, laitureiden laskut ja nostot ja maatalouden apumiespalvelut.

Sami SL 2000 -hiekoitin

Turun konekeskuksen markkinoima traktorin nostolaitteisiin tai etukuormaimeen asennettava Sami SL 2000 -telasiroitin on ollut Aseman kylätalkkarilla kovassa käytössä. Laite on toiminut hyvin ja sen hinta/laatu-suhde on kohdallaan. Hieman hydrauliikan säätelyä laite on vaatinut, jotta hiekoitussepeliä on saatu leviämään sopiva ja tasainen määrä. Myös pohjan tiivistekumin vaihtoa hieman jäykemmäksi Välimäki on suunnitellut.

Sami-hiekottimia on saatavilla kahdella eri mallilla: ST-malli ja SL-malli. Molemmat mallit on varustettu murskaintelalla ja telasiroittimella. Levitysmäärää hallitaan muuttamalla telojen nopeuksia, joiden muutokset tehdään hydraulisesti.

Hiekottimet täytetään mekaanisesti. SL -mallissa on 3-pistesovite ja etukuormainsovite vakiona. SL-malli on myös mahdollista varustaa täyttösylinterillä, jolloin hiekottimesta tulee itselastaava.

www.turunkonekeskus.fi

www.asemankylatakkari.nettisivu.org

Miika Nyrö

Sami SL 2000-hiekoitin

Tekniset tiedot:

Leveys 2 240 mm

Työleveys 2 000 mm

Korkeus 1 000 mm

Pituus 950 mm

Paino 380 kg

Tilavuus 1 000 l

Max. paine 170 bar

Lue seuraavaksi