Uutiset

Kuljetuskalusto

VR Transpointille raskas puoliperävaunuyhdistelmä

VR Transpointin raskas puoliperävaunuyhdistelmä

VR Transpoint ottaa käyttöön uusien mittojen mahdollistamaa aiempaa tehokkaampaa ja siten ympäristöystävällisempää kalustoa Suomen maanteille. Uusi kalusto mahdollistaa kuormakoon kasvattamisen sekä liikennepäästöjen vähentämisen. VR Transpointin uusi yhdistelmä on kokonaismassaltaan yksi suurimmista puoliperävaunuyhdistelmistä säännöllisessä liikenteessä Suomessa. Se aloitti liikennöinnin teräsyhtiö SSAB:n raaka-aine- ja tuotekuljetuksissa Raahen ja Oulaisten välillä 11. maaliskuuta.

VR Transpointin ensimmäinen uusien mittojen mahdollistama puoliperävaunuyhdistelmä aloitti säännöllisen liikennöinnin Raahen ja Oulaisten välillä 11. maaliskuuta. Yhdistelmän kyydissä kulkee SSAB:n Raahen tehtaalta teräskeloja SSAB:n Oulaisten putkitehtaalle ja Oulaisista valmiita putkia takaisin SSAB:n Raahen satamaan. Kuljetuksiin on saatu lisää tehoa, sillä yhdistelmä pystyy kuljettamaan kaksi teräskelaa aiemman yhden sijaan, eikä putkien kuljetus vaadi enää perävaunun jatkamista tai lyhentämistä reitin molemmissa päissä, kuten aiemmin. Kuljetus on järkevää hoitaa puoliperävaunulla välimatkan ollessa lyhyt. Yhdistelmä liikennöi kahden kaupungin väliä päivittäin, ja käy tarvittaessa myös SSAB:n Pulkkilan putkitehtaalla.

Uuden yhdistelmän kokonaispaino on 71 tonnia ja pituus 22 metriä. Kantavuutta on 48 tonnia. Noin vuosi sitten muuttuneiden mittasäädösten myötä yhdistelmässä on voitu järkevällä tavalla maksimoida asetuksen mahdollistama massamuutos. Vetoauto on neliakselinen Volvo FH ja perävaunu viisiakselinen Kome. Aiemmin käytössä olleen yhdistelmän kokonaispaino oli 52 tonnia ja kantavuus 32 tonnia.

VR Transpointin raskas puoliperävaunuyhdistelmä
VR Transpoint otti käyttöön uuden raskaan puoliperävaunuyhdistelmän raaka-aine- ja tuotekuljetuksiin Raahen ja Oulaisten välillä. Yhdistelmä on optimoitu huolellisesti kuljetustehtäväänsä, ja on kokonaispainoltaan yksi suurimmista normaaliliikenteessä käytettävistä vetoauton ja yhden puoliperävaunun yhdistelmistä Suomessa.

Kalustoa on suunniteltu yhdessä SSAB:n kanssa, ja yhteistyössä on luotu myös sujuva toimintamalli teräskelojen ja putkien maantiekuljetuksiin Raahen ja Oulaisten välillä.

”Molemmilla osapuolilla oli halu kasvattaa kuljetusten kokoa, mutta kuitenkin liikennettä ja päästöjä vähentämällä. Kun tavara kulkee vähemmällä ajoneuvomäärällä, on sillä vaikutusta myös liikenneturvallisuuteen. Vaikka asetus olisi mahdollistanut vieläkin suuremman kokonaismassan, päädyimme turvallisuuden ja ajovakauden takia pienempään painoon, mikä taas sujuvoittaa tieliikennettä muun muassa helpottaen ajoneuvon käännöksiä”, VR Transpointin maantielogistiikan johtaja Tommi Välimäki kertoo.

VR Transpointin ja SSAB:n laaja yhteistyö sisältää raaka-aine- ja tuotekuljetuksia rautateillä sekä vaihtotöitä tehdasalueilla ja ratapihoilla. Myös maantielogistiikassa yhteistyö on merkittävää. VR Transpoint kuljettaa SSAB:n teräskeloja ja -levyjä, putkitehtaiden tuotteita sekä rautapellettiä.

VR Transpointin raskas puoliperävaunuyhdistelmä

”Olemme kehittäneet VR Transpointin kanssa kelojen, rainojen ja putkien kuljetuksiin konseptin, jolla parannetaan kustannustehokkuutta ja samalla tuetaan kestävää kehitystä. Uuden konseptin myötä voimme vähentää kuljetusten lukumäärää, tyhjänä ajettuja kilometrejä sekä päästöjen määrää”, kertoo toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tarja Kemppi SSAB Europe -divisioonasta.

Lue myös: Uusilla mitoilla pidempiä yhdistelmiä

Lue seuraavaksi