Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucks uudisti koko mallistonsa

Viime syksystä alkaen Volvo Trucks on uudistanut kaikki viisi kuorma-automallistoaan. Ensimmäisenä uudistui FH-sarja, joka voitti juuri International Truck of the year 2014 palkinnon. Tämän vuoden puolella seurasivat perässä uudet Volvo FM, FMX, FE ja FL-mallistot. Kaikissa mallistoissa on uusia innovaatioita ja ominaisuuksia, jotka helpottavat ja tehostavat sekä kuljettajien että omistajien toimintaa.

Ensimmäinen silmiin osuva havainto on, että Volvon perinteikästä rautamerkkiä on siirretty kaikissa malleissa ylöspäin, uuteen paikkaan tuulilasin alle. Yhtenäinen ilme korostuu myös uusissa ajovaloissa ja niiden omaleimaisissa huomiovaloissa.

FM-malliston suurimmat muutokset ovat uudistunut ohjaamo sekä Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä, joka parantaa Volvon ensiluokkaisia ajo-ominaisuuksia entisestään. Tien päällä dynaaminen ohjausjärjestelmä on poikkeuksellisen suuntavakaa ja vastaavasti pienissä nopeuksissa sekä raskaassa kuormassa oleva kuorma-auto on kevyt ohjata. Uusittu jousitus parantaa myös ajo-ominaisuuksia. Lisäksi I-See -järjestelmä on nyt saatavana FM-mallistoon.

FM-malliston monipuolisuutta lisäävät aikaisempaa alempi omamassa, uudet akselirakenteet, alustan joustava varustelu sekä selkeät liitännät päällirakentajia varten. Lyhyesti sanottuna alusta on helppo räätälöidä asiakkaan haluamaan käyttötarkoitukseen.

FM:n ohjaamoon on helppo nousta ja sieltä laskeutua kahden askelman kautta. Kaikki valot ja vilkut on integroitu samaan kokonaisuuteen huollon helpottamiseksi. Nyt jo tehokkaiden ajovalojen tilalle saa optiona myös Bi-Xenonit tai kääntyvät valot.

Uusi Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä koostuu perinteisestä hydraulisesta ohjaustehostimesta, johon on yhdistetty sähkömoottori ohjainyksiköllä ohjelmineen sekä momentintunnistin. Järjestelmä tekee ajamisesta kevyttä ja helppoa raskaallakin kuormalla, lisäksi se keskittää ohjauksen peruutettaessa. Järjestelmä tasaa myös tienpinnan epätasaisuudet sekä sivutuulen vaikutukset.

Uuden FMX:n kehittämisessä painopiste on ollut kuljettajan päivittäisissä työskentelyolosuhteissa. Erikoisteräksestä valmistetun ohjaamon sisätilat on suunniteltu kokonaan uudelleen, samoin kuin ohjaamon etuosan rakenne. Muita uudistuksia ovat tietenkin Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä, joka erityisesti maansiirtoautossa helpottaa kuljettajan työskentelyä. Toinen uutuus on uudentyyppinen takailmajousitus, joka lisää lisää ajomukavuutta ja parantaa etenemiskykyä hyvän maavaran ansiosta. Lisäksi Volvo Trucks on kehittänyt oman koulutusohjelman maansiirtokuljettajille.

Uusia Volvo FMX maansiirtoautoja toimittajat saivat testata oikeissa käyttöolosuhteissa Sand & Grus Ab Jehanderin sorakuopalla Kålleredissa 15 kilometriä Göteborgista etelään.

Volvo FMX:n uusi alusta ja voimansiirtolinja parantavat entisestään auton etenemiskykyä maastossa. Esimerkiksi uusi maansiirtoajoon kehitetty ilmajousitusjärjestelmä tekee maastossa ajamisesta miellyttävämpää ja kääntymisestä ketterämpää oli auto kuormattuna tai ei. Järjestelmä sisältää automaattisen korkeustason hallinnan ja 300 millimetrin maavara takaa etenemisen huonoissakin olosuhteissa. Telissä oleva kallistuksenvakaaja puolestaan takaa autolle hyvän vakavuuden eikä taka-akselin takapuolella ole siten vaurioituvia jousituksen osia. Ilmajousitus on saatavana 4×2-, 6×4- ja 8×4-malleihin.

Volvo FE- ja FL-mallien näkyväisyyttä voi parantaa huomattavasti monipuolisilla peileillä sekä ylimääräisillä sivu-, taka- ja ovi-ikkunoilla.

Volvo Trucks on kehittänyt myös 12-tonnisen kevyen ja matalan FL-version 240-hevosvoimaisella D5-moottorilla ja jakeluajoon optimoidulla I-Sync -vaihteistolla haastajaksi ylempään keskiraskaaseen segmenttiin.

Pienin Volvo FL-malli 5,1-litraisella, 210-hevosvoimaisella neloskoneella täyteen kuormattuna oli yllättävän pirteä ja hyvä ajettava.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi