Uutiset

Kuljetuskalusto

VM Tarm -säiliöpuoliperävaunu saa kiitosta Timmerbackalta

Kaustislaisella kuljetusliike J. Timmerbacka Oy:llä on ollut käytössä jo lähes vuoden tanskalaisen VM Tarm a/s:n valmistama säiliöpuoliperävaunu. Kaupankäynti VM Tarmin kanssa sujui helposti lievästä kielimuurista huolimatta. Perävaunuvalmistaja toteutti Timmerbackan toiveet vaunun rakenteissa, etenkin maksimaalisten kuormien saavuttamiseksi Pohjolan eri maissa.

J. Timmerbcka Oy:n tarina alkaa jo viime vuosisadan 20-luvulla, kun Jorma Timmerbackan isä Artturi teki paikallisen Osuuskaupan ajoja Kaustisilla. Nykyisin 85-vuotias Jorma puolestaan aloitteli kuljetusyrittäjänä 1950-luvun lopulla. Ura alkoi soranajolla Bedfordilla. Sillä sai Jorman mukaan Volvoa suuremman kuorman kerralla kyytiin. Vuonna 1964 Jorman reviiri laajeni, kun hän ryhtyi tekemään ulkomaan ajoja, lähinnä kalarehun kuljetusta Norjasta Pohjanmaan turkistarhoille. Korkeasta iästään huolimatta Jorma viihtyy edelleen ison auton ratin takana. Korona-aika on tosin hieman rajoittanut menoja, mutta Jorma sanoo olevansa taas valmiina lähtöön koska vain.

Kaustislaisen J. Timmerbacka Oy:n tanskalaisvalmisteinen säiliöpuoliperävaunu. Tilavuutta on 46 kuutiometriä ja kokonaispituutta lyhimmillään, kuten kuvassa, 16,5 metriä. VM Tarmin toteuttaman liukutapin myötä kokonaispituutta saadaan jatkettua 1,1 metriä, jolloin pystytään täyttämään monipuolisemmin eri maiden pituus/painomääräyksiä. Veturina on Iveco S-Way 570.

Neljäs sukupolvi mukana

Tänä päivänä yritystä luotsaavat Jorman pojat Petri, Juha ja Tero. Petri kertoo lisää yrityksestä ja uudesta perävaunusta oheisella videolla. Petri on hänkin jo pyöritellyt isoa rattia pienestä pitäen. Ajot ovat suuntautuneet hänelläkin paljon ulkomaille.

”Saksa, Belgia, Tanska, Ruotsi, Norja ja Venäjä”, listailee Petri kiertämiään maita. Myös Petrin poika Arttu sekä velipojat Juha ja Tero kuuluvat yrityksen henkilökuntaan. Arttu edustaa näin yrityksen neljättä sukupolvea. Sattumalta uusin perävaunuhankinta, eli otsikon tanskalaisvalmisteinen VM Tarmin säiliöpuoliperävaunu ajaa paljon ajoja juuri Tanskaan, ja nimenomaan Artun käskyttämänä.

Timmerbackan kuljetusyrittäjät kolmessa polvessa, Jorma (kesk.), Petri (vas.) ja Arttu.

Keveys etusijalla

Petri Timmerbacka sanoo perävaunun ostoprosessin käyneen varsin kivuttomasti. Hän oli nähnyt jossain VM Tarmin mainoksen ja lähestyi valmistajaa sähköpostilla. Samaan aikaan oli ajoja myös Tanskanmaalle, joten Petri käväisi itse tehtaalla tutustumassa tarkemmin tarjontaan sekä neuvottelemassa perävaunun hankinnasta. Ja jo pian olikin nimi paperissa ja uusi perävaunu tulossa kalustoon. Petri kiittelee asioinnin helppoutta VM Tarmin kanssa, vaikka hänellä on käytössä vain ralli-rahti-englanti.

Tavoitteena oli saada maksimaaliset kantavuudet lähinnä Pohjolan maissa, koska nykyinen toimeksianto edellyttää ajoa samalla kuormalla niin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. VM Tarm toteutti mahdollisuuden muuttaa ajoneuvoyhdistelmän kokonaispituutta ”lennossa”, jolloin päästään juuri maksimaalisiin kuormiin eri maiden lainsäädännön puitteissa. VM Tarmin ratkaisu asiaan oli niin sanottu liukutappi tai jatkettava vetotappi. Siinä perävaunuun on tehty hahlo, jossa veturin vetotappi pääsee liukumaan. Näin yhdistelmän kokonaispituutta voidaan muuttaa. Erityisen tärkeäksi Petri näkee seikan kalliita laivametrejä mitattaessa. Heillä kun niitä merimaileja tulee laivakyydissä paljon. Kokoonpano voidaan näin ”litistää” aina mahdollisimman lyhyeksi laivamatkoja varten.

VM Tarm olisi painonpudotuksen vuoksi halunnut jättää vararenkaatkin pois. Yksi sellainen sentään saatiin kokoonpanoon.

Perävaunun säiliö on valmistettu 2,5 millimetrin ruostumattomasta teräksestä ja muutoinkin rakenteissa sekä varusteissa on pyritty yksinkertaisiin ratkaisuihin. Ne kun ovat yleensä pitkässä juoksussa ne kestävimmät. Keveyttä on saatu ottamalla mukaan vain välttämättömät varusteet. Vararenkaastakin piti oikein neuvotella. Tilavuutta säiliöllä on 46 kuutiometriä ja laivametrejä yhdistelmä syö 16,5. Tarkoin toteutetusta dieetistä syntyi Petrin laskujen mukaan 5–6 tonnin painonsäästö, joka voidaan hyödyntää maksettuna lastina. Huoltoasiatkin ovat perävaunun osalta kunnossa, kun Kaustisilla toimiva Pohjanmaan Raskasvaruste aloitti äskettäin VM Tarmin valtuutettuna huoltopisteenä.  

Tämä Timmerbackan säiliöpuoliperävaunu tullaan näkemään elokuussa Power Truck Show:ssa. Myös VM Tarmin edustaja tulee olemaan siellä paikalla. Nähtäville tulee myös VM Tarmin äskettäin Juhani Virtaselle Laukaalle toimittama viisiakselinen säiliöpuoliperävaunu.


Säiliötila on yksiosainen. Loiskelevyt ovat luukkujen kohdalla. Loiskelevyt toimivat myös portaina.
Tällaisenkin kokoonpanon VM Tarm on toimittanut Suomeen.


Lue seuraavaksi