Uutiset

Kuljetuskalusto

Räätälöity VM Tarm -säiliöyhdistelmä ajoon – A H Trans

Huittislaisen A H Trans Oy:n kalusto täydentyi keväällä tanskalaisen VM Tarm a/s:n valmistamalla säiliöperävaunulla. A H Trans oli jo aikaisemmin hankkinut VM Tarmin tuotantoa olevan säiliön vetoautoon. Nyt tuo säiliö vaihdettiin uuden vetoauton päälle ja samalla perään liitettiin edellä mainittu säiliöperävaunu. Yhdistelmä tarjoaa mittoihinsa nähden maksimaaliset painot.

A H Transin logistiikka-asiantuntija Antti Heikkilä näki taannoin ensimmäisen kerran VM Tarmin päällirakenteita ja perävaunuja alan messuilla Ruotsissa. Nähdyt rakenneratkaisut ja viimeistelyn taso herättivät luottamusta siinä määrin, että mies kaivoi myöhemmin esiin valmistajan tiedot internetistä. VM Tarmilla ei ollut tuolloin edustusta Suomessa, eikä tosin ole vieläkään. Myynti hoidetaan suoraan tehtaalta. Toimeliaana miehenä Antti otti yhteyttä suoraan tehtaalle ja vuonna 2017 saatiinkin VM Tarmin valmistama vetoauton säiliö ajoon Suomen teille. Hankintapäätöstä puolsi rakenteiden keveys. Itsekantavan säiliön (Aisi) materiaalivahvuus on totuttua ohuempaa ja kiinnitys alustaan tapahtuu ilman painoa lisäävää apurunkoa. Säiliön vaipan ainevahvuus on ADR:n vaatimusten mukainen kolme millimetriä. Alustana toimi aluksi trippeliakselinen Volvo, joka nyt vaihtui Scaniaksi.

A H Transin kalusto täydentyi keväällä tanskalaisen VM Tarmin valmistamalla säiliöperävaunulla. Tavoitteena ollut painonsäästö on toteutettu säiliövaipan ohuemmalla materiaalilla ja jättämällä apurunko pois. A H Transin Antti Heikkilän mukaan painonsäästöä saatiin näin tuhannen kilogramman verran. Yhdistelmän kokonaispaino on 68 tonnia ja säiliöiden koot 17 ja 22,5 kuutiometriä vetoauton säiliö ensin mainittuna.

Vetoauton säiliöstä toimintoineen saatiin hyviä kokemuksia ja tänä vuonna veturi vaihtui siis säiliön alta uudeksi Scania G540:ksi ja perään liitettiin VM Tarmin valmistama uusi säiliöperävaunu. Näin syntynyt täysperävaunuyhdistelmä tarjoaa mittoihinsa nähden maksimaalisen kokonaispainon, 68 tonnia. Tilavuutta veturin säiliöllä on 17 ja perävaunun 22,5 kuutiometriä.

Heikkilän laskujen mukaan keveämpien rakenteiden ansiosta on kantavuutta saatu lisää tonnin verran. Se on huomattava etu kuusi päivää viikossa ajossa olevalle ja lyhyttä keikkaa tekevälle yhdistelmälle. Täyttöjä tulee siis paljon viikon aikana. Toinen merkittävä ominaisuus on säiliöiden paineilmalla toimivat pohjaventtiilit, myös korvausilmaventtiili. Nämä toiminnot olivat jo vakiona vuonna 2017 tulleessa veturin säiliössä. Paineilmalla käytettävät venttiilit parantavat työturvallisuutta, kun kuljettajan ei tarvitse enää kiipeillä. Näin riskitekijät saadaan minimoitua. Lisäksi aikaa säästyy ja tehokkuus kasvaa. Aikaa säästyy juuri kiipeilyn poisjäännin myötä. Kulkutasot toki vielä löytyvät säiliöiden päältä, jos sinne välttämättä tarvitsee kiivetä.

Vuodet eivät näy mitenkään vetoauton säiliössä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun säiliön ulkonäkö on pysynyt ennallaan viiden vuoden käytöstä huolimatta. Tänä vuonna säiliö vaihdettiin Volvon päältä Scania G540:n selkään.

Helppoa asiointia

Antti Heikkilä kiittelee VM Tarmin tehtaan palveluhalukkuutta kaupanteon yhteydessä. Kielellisiä ongelmia ei ollut. Asiat hoituivat englannin kielellä. Heikkilä sanoo tehneensä tarkan erittelyn vaatimuksistaan. Tehdas osoittautuikin hyvin halukkaaksi toteuttamaan vaaditut räätälöinnit. Lähtökohtaisesti pyrittiin mahdollisimman yksinkertaisiin ratkaisuihin niin rakenteissa kuin toiminnoissa. Heikkilän mukaan tehdas tekee paljon monimutkaisempiakin toteutuksia, mutta nyt haluttiin yksinkertaista toimivuutta.


Tarjouspyyntöä seurasi nopeasti selkeä tarjous. Tekniset ratkaisut oli listattu tarkasti, kuten myös maksuehdot. Muutoinkin Heikkilä kiittelee kaupanteon sujuvuutta. Kysymyksiin saatiin nopeasti vastauksia ja luvattu toimitusaika piti hyvin. Perävaunu saatiin Huittisiin neljässä kuukaudessa tilauspäätöksestä. Heikkilä mainitsee tanskalaisten tunteneen hyvin Suomen lainsäädäntöä teknisissä asioissa, kuten esimerkiksi perävaunun siltasäännöissä. Yhdistelmän rekisteröinti sujui helposti. Jarrujärjestelmäkin oli heti vaatimustenmukainen. Muutoinkin Heikkilä kiittelee tehtaan toimituspakettia. Kaikki dokumentit ja rekisteröintiin tarvittavat paperit saatiin heti mukaan, eikä niiden perään tarvinnut viikkokausia huudella. Muutama takuukorjausasiakin on jo hoidettu nopeasti. Suomessa VM Tarmin takuutyöt hoitaa TIP Trailer Services. Yrityksellä on toimipisteet Haminassa, Keravalla ja Liedossa.

Perävaunun rakenteissa on käytetty paljon ruostumatonta terästä mustan raudan sijaan. VM Tarm valmistaa runkorakenteiden lisäksi myös paljon rungon varusteita, ja tietenkin ruostumattomasta teräksestä. Antti Heikkilä on tyytyväinen VM Tarmin työnlaatuun. Hitsaussaumat herättävät luottamusta.

VM Tarm

Manner-Tanskan länsirannikolla sijaitseva VM Tarm a/s valmistaa säiliökalustoa lietteen, erilaisten kemikaalien, rehun sekä polttoaineiden kuljetukseen. Yritys tekee paljon räätälöintiä, joka väistämättä heijastuu hintaan. Tässä Suomeen toimitetussa yhdistelmässä pyrittiin mahdollisimman yksinkertaisiin ratkaisuihin hinnan kurissapitämiseksi.

Heikkilä pitää hitsauslaatua hyvänä ja yleisesti osat on valmistettu asiallisesti. Akselipukitkin on tehty itse ruostumattomasta materiaalista, toisin kuin monilla muilla valmistajilla, jotka ovat tyytyneet valmiisiin komponenttiratkaisuihin. Luottamusta herättäviä yksityiskohtia on paljon. Yksi tärkeimmistä ei kuitenkaan näy päälle. Se on säiliön vaipan ohuempi materiaali, joka tuo kaivattua painonsäästöä. Itsekantava säiliö ei myöskään tarvitse apurunkoa, jonka puuttuminen osaltaan vähentää painoa.

A H Transin uusi säiliöyhdistelmä operoi tällä hetkellä täystyöllistettynä Kotkan seudulla lipeän ajossa.

Oman osansa painonsäästöön tuo säiliön apurungoton kiinnitys alustaan. Uuteen Scaniaan on tehty kiinnityspukit hitsaamalla.

A H Trans

A H Trans Oy:n juuret johtavat vuoteen 1956, jolloin huittislainen Ano Heikkilä aloitti raakapuun ajon kotiseudullaan. Puunajo jatkuu edelleen A H Transin kanssa samaan yritysryhmään kuuluvan Kuljetusliike Ano Heikkilä Oy:n nimissä. Sen palveluksessa on viitisentoista kuljettajaa, ja heidän käytössään vajaat kymmenen tukkiautoa. Toimialueena on Rauman ja Sastamalan väli. Anon pojat Hannu ja Jukka jatkavat nyt yritysten luotsaamista Hannun toimiessa toimitusjohtajana.

Säiliöiden venttiilien käyttö hoituu paineilmalla. Tässä perävaunun hallintalaitteet siististi tiiviissä kotelossa. Kytkimien käyttö hoituu tukevasti maassa seisten.

A H Trans perustettiin vuonna 1993 hoitamaan muita kuin puunajoja. Kolmatta kuljetusyrittäjäsukupolvea edustavan, Hannun pojan, Antti Heikkilän mukaan maakuljetuksissa on rahdattu vuosien saatossa monenlaista tavaraa, myös kappaletavaraa, ympäri Keski-Euroopan sekä muun muassa merikontteja Suomen satamiin. Säiliöajot alkoivat 2003 yrityskaupan myötä. Nyt säiliökuljetuksia tehdään useamman ajoneuvon voimin, vaikka talossa on vain yksi varsinainen säiliöauto, tämän jutun yhdistelmä. Muut ajot tehdään säiliökonttiajoina. Alueena on Pohjoismaat.

Kuljetuskalustoa A H Transilla on vajaa parikymmentä autoa, niin puoli- kuin täysperävaunuyhdistelmiä. Vetoautokalusto on yleensä ruotsalaisvalmisteista. Kuljettajien lukumäärä vaihtelee sesongeittain 50 ja 60 välillä.

Tyytyväinen asiakas

Kaiken kaikkiaan A H Transilla ollaan erittäin tyytyväisiä VM Tarmin valmistamaan säiliöyhdistelmään. Omapainon vähentäminen oli se ratkaiseva tekijä, ja se toteutui. Sen lisäksi saatiin paljon muita laadukkaita ratkaisuja, jotka helpottavat kuljettajan arkea. Ja ne taas lisäävät kokoonpanon tehokkuutta.

”Valmistuspaikka ei tuo lisäarvoa tälle kokoonpanolle. Asiointi oli helppoa ja tuote täytti odotuksemme. Siinä ne tärkeimmät”, päättää Antti Heikkilä.Lue seuraavaksi