Uutiset

Kuljetuskalusto

Veran ensimmäinen kuljetustehtävä

Volvo Trucksin sähkökäyttöinen, yhdistetty ja autonominen ajoneuvo Vera on osa integroitua ratkaisua tavaroiden kuljettamiseksi logistiikkakeskuksesta satamaterminaaliin Ruotsin Göteborgissa. Kyseessä on Volvo Trucksin sekä lautta- ja logistiikkayritys DFDS:n tuoreen yhteistyön tulos.

Yhteistyön tarkoituksena on ottaa Vera käyttöön oikeassa kuljetustehtävässä, mahdollistaen yhteydessä olevan ratkaisun jatkuvalle tavaravirralle DFDS:n logistiikkakeskuksesta Göteborgin satamaterminaaliin, josta tavaroiden jakelu jatkuu eteenpäin joka puolelle maailmaa.

Vuonna 2018 Volvo Trucks esitteli Volvo Truck Veran, joka on suunniteltu toistuviin tehtäviin logistiikkakeskuksissa, tehtaissa ja satamissa. Vera soveltuu lyhyille matkoille ja kuljettaa suuria määriä tavaroita erittäin tarkasti.

”Nyt meillä on mahdollisuus käyttää Veraa ihanteellisessa ympäristössä ja kehittää Veran potentiaalia edelleen muita vastaavia toimintoja varten”, kertoo Mikael Karlsson, Volvo Trucksin autonomisia ratkaisuja kehittävän yksikön varatoimitusjohtaja.

Tavoitteena on toteuttaa yhdistetty järjestelmä, joka koostuu useista ”lennonjohtotornin” valvomista Vera-ajoneuvoista. Tällä tavoin varmistetaan sujuva ja jatkuva tavaravirta, joka parantaa tehokkuutta, joustavuutta ja kestävyyttä. Yhteistyö DFDS:n kanssa on ensimmäinen askel Veran käyttöönotossa todellisessa kuljetustehtävässä teollisuusalueen ennalta määritellyillä, yleisillä teillä. 

”Haluamme olla edelläkävijöitä yhdistetyissä ja autonomisissa kuljetuksissa. Tämä yhteistyö auttaa meitä kehittämään porteille saapuville autonomisille ajoneuvoille tehokkaan, joustavan ja kestävän pitkän aikavälin vastaanottoratkaisun, joka hyödyttää asiakkaita, ympäristöä ja liiketoimintaa”, sanoo DFDS:n toimitusjohtaja Torben Carlsen.

Itsenäisen kuljetusratkaisun teknologiaa, toiminnanhallintaa ja infrastruktuuria kehitetään edelleen, kunnes ratkaisu on täysin toimintakunnossa. Lisäksi ryhdytään tarvittaviin varotoimiin yhteiskunnallisten vaatimusten täyttämiseksi, jotta autonomisista kuljetuksista saadaan turvallisia. Kokemusten karttuessa Veraa voidaan hyödyntää vastaavissa sovelluksissa nykypäivän kuljetusratkaisujen täydentäjänä.

”Hiljaisilla ja pakokaasupäästöttömillä autonomisilla kuljetuksilla on tärkeä rooli tulevaisuuden logistiikassa, ja ne hyödyttävät sekä yrityksiä että yhteiskuntaa. Tämä yhteistyö on meille tärkeä alku, ja haluamme edistää kehitystä tällä tekniikan alueella. Veralla voi olla nopeusrajoitus, mutta meillä ei. Testaus on jo alkanut, ja aiomme toteuttaa valmiin ratkaisun lähivuosina”, Mikael Karlsson lisää.

Lyhyesti

Veran tehtävänä on siirtää kontteja Göteborgin DFDS-logistiikkakeskuksesta satamaterminaaliin tarvittavan kapasiteetin mukaisesti. Itsenäistä järjestelmää valvoo etänä operaattori, joka vastaa myös kuljetuksesta.

Ratkaisu soveltuu toistuviin kuljetuksiin, joiden suurin nopeus on 40 km/h. Koko kuljetusjärjestelmän toteutukseen sisältyy infrastruktuurin mukautuksia, mukaan lukien terminaalien automaattiset portit.

Volvo Trucks ja DFDS ovat tärkeimpiä kumppaneita, mutta Veran ensimmäiseen tehtävään osallistuvat useat muutkin toimijat.

Kokeilu toteutetaan Ruotsin innovaatiovirasto Vinnovan, Ruotsin liikenneviraston ja Ruotsin energiaviraston tuella sekä strategisen ajoneuvotutkimus- ja innovaatio-ohjelman FFI:n kautta.

https://www.youtube.com/watch?v=CMREUiQZSIs

Lue myös:Volvon uusi etäisyysvaroitin auttaa turvavälin pitämisessä

Lue seuraavaksi