Uutiset

Kuljetuskalusto

Vehon katsaus automarkkinoihin

Veholaiset valottivat näkemyksiään niin tulevasta kuin menneestäkin ajankohtaiskatsauksen muodossa. Markkinaosuuksista taistellaan jatkossakin määrätietoisella tavalla ja luvassa on monia mielenkiintoisia tuoteuutuuksia eritoten kaikkein raskaimpaan luokkaan. Tilaisuudessa Veho Hyötyajoneuvojen johtaja Juha Ruotsalainen vertaa vuotta 2013 paljolti pulkan vetoon.

”Välillä pulkka kulkee kevyesti, mutta kuivemmissa kohdissa on otettava enemmän etunojaa tavoitteiden saavuttamiseksi”, kuvaa Ruotsalainen mennyttä, johon kuuluu niin massauudistuksia kuin kiristyneitä päästömääräyksiäkin. Ruotsalaisen mukaan  massa-asia tulppasi raskaiden ajoneuvojen myyntiä alkuvuoden aikana. Loppuvuodesta myynti hidastui ainakin osittain Euro 6 -normin vanavedessä.

”Yli 16 tonnin autoja rekisteröitiin viime vuonna 2700 kappaletta, mikä on lukuna hyvä, joskin odotuksemme olivat Euro 5 -piikin osalta aavistuksen korkeammalla. Markkinaosuustaistossa jouduimme taipumaan jonkin verran, mikä osaltaan johtunee tehtyjen malliuudistusten ajankohdista. Viime vuonna markkinoille talutetuista uusista Antos– ja Arocs-malleista oli tarjolla ainoastaan suomalaistoimijoiden vierastamia Euro 6 -vaihtoehtoja”, peilaa Ruotsalainen mennyttä esitellessään vuoden 2013 rekisteritilastoja.

Vuoteen 2014 veholaiset lähtevät luottavaisin mielin, sillä tarjolla on laaja ja kyntensä monipuolisissa tehtävissä jo näyttänyt Euro 6 -mallisto.

Vehon kuorma-automyynnistä vastaavan Rami Ainalan mukaan Euroopan teillä liikkuu jo yli 20 000 Euro 6 -autoa, joista saadut kokemukset erityisesti polttoainetalouden osalta ovat erittäin myönteisiä. ”Saamamme palautteen mukaan Suomeen jo toimitettujen muutamien Euro 6 -autojen polttoainetalous on asettunut Euro 5 -ajokkeja 5-8 prosenttia alhaisemmalle tasolle”, kertoo Ainiala.  Markkinaosuuksista kilpailtaessa huollon ja muiden jälkimarkkinapalveluiden merkitys korostuu alati. Ruotsalaisen äänessä onkin ripaus ylpeyttä hänen esitellessään Taloustutkimuksen tekemää tutkimusta kuorma-autoihin liittyvistä huoltopalveluista.

”Asiakastyytyväisyydessä Mercedes-Benz-kalustolla ajavat olivat kaikkein tyytyväisimpiä huollon toimintaan kokonaisuudessaan”, kertoo Ruotsalainen.

Muutaman viime vuoden aikana kokonaan remontoitu Mercedes-Benz -mallisto on nyt siis kovassa iskussa. Volyymimallien julkistuksen ja markkinoille taluttamisen myötä saksalaisvalmistaja voi keskittää huomionsa nyt ohuiden, joskin erittäin tärkeiden erikoismallien viilaamiseen.

”Kuluvan vuoden aikana markkinoille talutetaan muun muassa raskaiden erikoiskuljetusten asettamien vaatimusten mukaan viilattu SLT-lavetinvetäjä. Tehtaan tietojen mukaan maailman ensimmäinen 250 tonnin kokonaismassoille rakennettu vetäjä on myyty Suomeen – Ville Silvastille.

Tuotevalikoimaa kasvatetaan kuluvan vuoden aikana myös neliakselisilla trippeliautoilla ja viisiakselisilla vaihtoehdoilla”, raottaa Ainiala uutuustuotteiden kirjoa, johon kuuluu myös erityisesti puutavara-autoilijoiden odottama uusi voimanlähde.

Ensimmäisten 15,6 litran moottorilla varustettujen autojen kerrotaan olevan jo tuotannossa ja tehovalikoimaltaan 517-625-hevosvoimaiset vaihtoehdot saapuvat Suomeen heti alkuvuodesta. Ainialan mukaan maaliskuun lopulla Tampereelta alkavalla ja 27 paikkakunnalla poikkeavalla Puunkuormaajamestari 2014 -kiertueella näemme ensimmäisiä isolohkolla varustettuja Arocs-malleja. Kuluvan vuoden aikana Suomeen saapuvat myös ensimmäiset hydraulisella etuvedolla sekä turbohidastinkytkimellä varustetut ajoneuvot.

Viime vuoden aikana markkinoille talutettu Mercedes-Benz Citan on onnistunut valloittamaan käyttäjänsä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Ruotsalaisen mukaan Mercedes-Benz mallistosta aiemmin puuttunut kompakti tavara-auto on menestynyt erittäin hyvin juuri suomalaismarkkinoilla.

”Suosiota hillinneet saatavuusongelmat tiettyjen mallien kohdalla on ratkaistu, joten uskomme suosion jatkavan kasvuaan myös kuluvan vuoden aikana”, arvelee Ruotsalainen, jonka mukaan mallistosta löytyvän Mercedes-Benz Viton elinkaarenaikainen kypsyysaste niin tekniikan, mukavuuden kuin turvallisuudenkin osalta on nyt parhaimmillaan.

Viime vuonna Vito-mallistoon tuotiin myös kilpailukykyisesti hinnoiteltuja turvallisuus- ja mukavuuspaketteja, jotka Ruotsalaisen mukaan tarjoavat asiakkaille huomattavaa etua.

Luokassaan myydyimpien joukkoon lukeutuva Mercedes-Benz Sprinter taasen uudistui viime vuonna tarjoten käyttäjälleen nyt aiempaa parempaa taloudellisuutta ja turvallisuutta. Tilastollisesta näkökulmasta katsottuna Ruotsalainen pitää 11 prosentin markkinaosuutta pakettiautojen luokassa puolustusvoittona, josta on kivuttava ylöspäin maltillisin, mutta samalla määrätietoisin askelin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi