Uutiset

Kuljetuskalusto

Vanhat kuorma-autot tuovat tunnelmaa tielle

Loska-ajo

Veteraanikuorma-autoseura ry:n, eli Vetkun järjestämä Loska-ajo 2021 tuo lokakuun toisena lauantaina lähes sata entisaikojen kuorma-autoa itäisen Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maanteille. Seuran järjestämä syystapahtuma ajetaan nyt jo 25. kerran, ja tänä vuonna lähtöpaikkana toimii Kokonniemen laskettelukeskus Porvoossa. Ajon päätepisteenä toimii Messilän laskettelukeskus Hollolassa.

Valtakunnallinen Veteraanikuorma-autoseura ry on vuonna 1987 perustettu yhdistys, joka kokoaa yhteen vanhoista hyötyajoneuvoista kiinnostuneet harrastajat. Seuran näkyvintä toimintaa ovat eri puolilla maata ajettavat keikat keväällä, kesällä ja syksyllä. Seuran toiminta on kasvanut ja kehittynyt vuosien saatossa maanlaajuiseksi, ja tällä hetkellä jäseniä on alun toistatuhatta. Jäseneksi voivat liittyä niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin ja pelkkä kiinnostus ajoneuvohistoriaa kohtaan riittää.

”Jäsenyys ei edellytä omaa museokuorma-autoa, joskin monesti jäsenyys seurassamme johtaa harrasteajoneuvon hankintaan”, kertoo seuran puheenjohtaja, kahden museokuorma-auton omistaja Juha Helin Loimaalta.

Loska-ajo
Vetku ry:n keikoilla pääsee aikamatkalle vuosikymmenien taakse.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua entisaikojen kalustoon maksuttomissa yleisötilaisuuksissa, joita järjestetään Porvoon Kokonniemessä ja Lahdessa Originator Oy:n piha-alueella. Tämän yleisön luokse saapuvan ajoneuvomuseon kalustoa voi tutkailla ja ihailla myös reitin varrella maantien laidalla turvalliseksi katsomastaan paikasta.

Tien päälle nämä museoiän ylittäneet, eli yli 30-vuotiaat, kuorma-autot lähtevät Kokonniemestä kello 10.00 alkaen useassa eri ryhmässä. Kokonniemestä reitti kulkee Kerkkoon ja Askolan kautta Pukkilaan, sieltä edelleen Orimattilan kautta Nastolan Villähteelle ja lahtelaisen raskaan kaluston varaosa- ja korjaamotoimijan Originator Oy:n piha-alueelle yleisötilaisuuteen. Letkan ensimmäiset ajoneuvot saapuvat Lahteen noin kello 12.00.

Originator Oy:n piha-alueella järjestetään samanaikaisesti raskaan kaluston varaosiin keskittyvä rompetori, jossa voi tehdä mainioita löytöjä entisaikojen kuorma-autoihin. Vuodesta 1976 raskaan kaluston parissa toimineen Originator Oy:n varaosavarastojen kätköistä on löytynyt myös mittava määrä vanhempaan kalustoon sopivia osia ja tarvikkeita, joita myydään tapahtuman aikana sopivasti niitä tarvitseville.

Loska-ajo
Puoli vuosisataa sitten voima oli näkyvämpää.

Muutaman tunnin yleisötilaisuuden jälkeen ajoneuvoletka jatkaa kulkuaan Hollolan kuntakeskuksen ohitse Hollolan kirkonseudulle ja edelleen Messilän laskettelukeskukseen, joka toimii ajon päätepisteenä.

Tämänkertaisen ajon vanhimmat ajoneuvot ovat aloittaneet taipaleensa maanteillämme jo 1940-luvulla, uusimmat ajoneuvot sen sijaan edustavat 1980-luvun lopulla käytettyä kalustoa, joten tien päällä on erittäin laaja kattaus kuljetusalan historiaa.


Lue seuraavaksi