Uutiset

Kuljetuskalusto

Välipalanviejä – Mercedes-Benz Antos

Mercedes-Benz lataa markkinoille nyt täyden tarjottimen raskaaseen jakeluajoon suunnattuja ajokkeja, jotka täydentävät ja paikoin myös kilpailevat asemastaan Actroksen kanssa. Pari vuotta sitten alkaneen tuotekehityksen tuloksena syntyneen Mercedes-Benz Antoksen kerrotaan olevan ensimmäinen jakeluliikenteen ehtojen mukaan suunniteltu auto. Käytännössä tämä näkyy muun muassa helppokulkuisena ohjaamona, josta on hyvä näkyvyys kaikkialle ympäristöön.

Verrattain laajassa Antos-mallistossa on niin kaksi- ja kolmiakselisia rekanvetäjiä kuin tasakuorma-autojakin. Rekanvetäjävalikoimaan kuuluu niin väliteliautoja kuin suomalaisittain kiinnostavia, paripyörin varustettuja takateliautoja ilmajousin.

Tarjolla on vain ja ainoastaan automatisoituja PowerShift 3 –vaihteistoja, joita voidaan toki käyttää myös manuaalisesti. Vaihteistovalikoimaan kuuluu kuusi eri vaihtoehtoa, jotka tarjoavat käyttäjälle mallista ja valitusta moottorista riippuen 8-, 12- tai 16-vaihdetta.

Keski-Euroopassa jakeluliikenteessä käytetään huomattavan paljon puoliperävaunukalustoa, mutta tehtaan mukaan 70 prosenttia Antos-luokan ajokeista varustetaan kuormakorilla, jolloin päällirakentamisen tulee olla helppoa. 300 millin jaolla oleva akselivälivalikoima yhdessä 50 millin jaolla olevan takaylitystarjonnan kanssa mahdollistavat ratkaisun kaikkiin kuljetustarpeisiin. Valmistajan mukaan myös päällirakenteiden edellyttämiin ilma-, sähkö- ja hydrauliikkaliitäntöihin on kiinnitetty aikaisempaa enemmän huomiota mutkattoman varustelun takaamiseksi.

Suomalaisittain volyymimalleiksi ennustetaan kaksiakselista 1830L-jakoauton alustaa yhdessä kolmiakselisten, monesti nuppiajossa käytettävien tasakuorma-autojen kanssa.

Antoksen kuljettaja saa nauttia hyvin actrosmaisesta ohjaamosta, jonka sävyt ovat beigen sijaan harmahtavat. Pikaisen tutustumisen perusteella kuljettajan työympäristö hallintalaitteineen on erittäin onnistunut.

Näkyvyys on seikka, johon kaupunkiajossa on kiinnitettävä erityistä huomiota. Laaja tuulilasi yhdessä reilunkokoisten sivuikkunoiden kanssa avaa näkymät suuntaan jos toiseenkin. Peilit ja varsinkin niiden muoviset taustakuvut synnyttävät katvealueen, jota ei kaupunkiliikenteessä kaivata. Kaupunkiajossa myös aerodynamiikan merkitys on vähäinen, joten toivottavasti näemme jo lähitulevaisuudessa nykyistä solakampia peilejä.

Mercedes-Benzin mukaan kaupunkiliikenne hektistyy jatkuvasti, mikä edellyttää ajettavuudeltaan ja käytettävyydeltään helpompia ajoneuvoja. Antos-tuoteperhe sisältää kaikkiaan kuusi eri ohjaamoa, jotka eroavat sekä pituuden että moottoritunnelin ja kattokorkeuden osalta. Kaikkien ohjaamoiden ulkoleveys on 2300 milliä, mikä on yhteneväinen kapeimman Actros-ohjaamon kanssa. Valikoimassa on 170 millin ja 320 millin moottoritunnelilla varustettuja vaihtoehtoja sekä lyhyenä että puolipitkänä vaihtoehtona.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi