Uutiset

Kuljetuskalusto

Uutuuksia luvassa

Kevättä ja kesää kohti mentäessä lähestyvät kotimaiset ja kansainväliset näyttely- ja messutapahtumat, joissa yleisölle esitellään viimeisimpiä tuoteuutuuksia. Mansen Mörinöiltä on hyvä ottaa lähtö kevääseen. Jos maarakennus on sydäntä lähellä, kaikki superlatiivit ylittävä Bauma Münchenissä tarjoaa laajan kattauksen myös kuljetuskalustoa aiheen tiimoilta. Toukokuussa on sitten vuorossa metsäalan tapahtuma Proforest Haapavedellä ja Kuljetus-Logistiikka -messut Helsingissä. Power Truck Show Härmässä ja Maxpo Hyvinkäällä seuraavat kesälomien jälkeen.

Kuorma-automallien uudistuminen on aina merkittävä ja odotettukin tapahtuma. Autojen tekniikkaa uudistetaan jatkuvasti, ja malliuudistuksesta puhutaan yleensä silloin, kun ohjaamo uudistuu kokonaan tai sille tehdään merkittävä ulkonäön muutos eli facelift. Tällaisten suurten muutosten paljastaminen tapahtuu yhä useammin muulloin kuin suurissa kansainvälisissä näyttelyissä, jotta yleisön huomio kohdistuisi vain esiteltävään tuotteeseen. Näyttelyssä kilpailu huomiosta on paljon kovempi.

Arvailut ja pohdinnat odotetuista malliuudistuksista lisääntyvät voimakkaasti, kun kaikkitietävään internettiin alkaa ilmestyä kuvia psykedeelisillä teippauksilla tai muovipaneeleilla naamioiduista prototyypeistä. Kuvien ottajat ovat usein aivan tavallisia, asiasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka tilaisuuden tullen ottavat kuvan ja julkaisevat sen. Mitä lähempänä julkistuspäivä on, sen avoimemmin prototyypit ovat liikenteessä.

Yksi automerkeistä, jolta uutta ohjaamoa on odoteltu jo tovin, on Iveco. Straliksen seuraaja, mikä se nimeltään onkaan, esiteltäneen jo melko pian. Sen verran tiheästi prototyypeistä on kuvia julkaistu. Onpa joku kuva ollut jo naamioimattomastakin autosta. Uusi ohjaamo mahdollistanee myös 16-litraisen moottorin ottamisen autokäyttöön. Kysyntää tehomalleille olisi varmasti juuri Italiassa, jota voitaneen pitää Ivecon kotimarkkinana.

Toinen, jo pidempään naamioituneena poseerannut automerkki on Man. Naamiokuvien perusteella voi sanoa, että muutokset ulospäin ovat vähäisiä, tai sitten naamiointi nykyiseksi malliksi on hyvin onnistunut. On huhuttu, että uuden ohjaamon perusrakenne olisi sama Porsche Engineeringin luomus, mikä on Scaniassa. Sisustus ja ulkokuori vain olisivat erilaisia. Tekniikka näillä Traton-konsernin merkeillä joka tapauksessa yhdentyy vähitellen, ja kummankin merkin tuotekehityksen väellä on mahdollisuus lähteä toisen merkin leipiin työvaihtoon. Siitä on kerrottu aivan avoimesti.

Automallien kehittäminen on pitkäjänteistä puuhaa. Volvon neljännen sukupolven FH-malli esiteltiin syyskuun 7. päivänä vuonna 2012. Jo seuraavana päivänä minulle kerrottiin, että facelift on jo suunnitteilla! Syksyllä tulee esittelystä seitsemän vuotta, joten pieni ulkonäön virkistys voi hyvin olla tulossa. Vai ajoittuuko se samaan yhteyteen uuden FM-mallin esittelyn kanssa? Siitäkin on kuva onnistuttu nappaamaan. Toteutus näyttäisi olevan saman tapainen kuin edellisellä kerralla eli FH:n ohjaamo alemmas asennettuna.

Mercedes-Benz ehti jo viime syksynä esitellä uudistuneet Actros- ja Arocs-mallit. Ne nähdään varmuudella tulevan kauden näyttelyissä, ja niitä kannattaa toden totta mennä katsomaan. Uusi kojetaulu kaksine näyttöineen ja kamerapeilit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia, muista uutuuksista puhumattakaan.

Hyvää alkavaa kevättä!

Tämäkirjoitus on julkaistu Konepörssin numero 3/19 kuljetusoasion pääkirjoituksena.

Lue seuraavaksi