Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi Sisu Polar – se on tässä

Oy Sisu Auto Ab on esitellyt uuden Sisu Polar -malliston, jolla kosiskellaan edeltäjien tapaan kaikkein raskaimmissa ajotehtävissä liikkuvia käyttäjiä. Kotimaisen osaamisen kanssa samaan nippuun on lyöty huippuluokan komponentteja.

Suomalaisilla soramontuilla ja metsäautoteillä odotettu Euro 6 –normin täyttävä Sisu Polar –mallisto on nyt ajettu julkisuuteen. Uuden malliston, kohta kaksi vuotta sitten alkaneessa suunnittelussa on edeltäjiensä tavoin huomioitu kaikkein raskaimpien ja haastavimpien ajotehtävien asettamat vaatimukset.

”Tuotekehitysprojekti sai alkunsa lainsäädännöstä, sillä vuodenvaihteessa voimaan astuneen Euro 6 –normin myötä iso osa auton komponenteista on saanut osakseen uudistuksia, jotka ovat vaikuttaneet edelleen ajokin rakenteeseen. Käytännössä koko auto on täysin uusi”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Jani Koskinen, jonka mukaan tuotekehityksessä on huomioitu myös asiakkaiden esittämiä kehitysehdotuksia.

Edellisen sukupolven tavoin uudessa Polar-mallistossa nojataan tiiviiseen komponenttiyhteistyöhön Daimler AG:n kanssa. Muun muassa ohjaamo, moottori ja vaihteisto yhdessä ajokin toiminnan kannalta kriittisen sähköjärjestelmän kanssa hankitaan Daimlerilta, alusta sen sijaan on pääosin kotimaista tuotantoa.

Sisu Polar Euro 6 –mallisto koostuu modulaarisesta, asiakkaan tarpeiden ja ajotehtävän asettamien vaatimusten mukaan viilatusta tuoteperheestä. Tavanomaisen U-palkkirungon ohella valikoimaan kuuluu myös Sisuissa pitkään hyödynnetty korkearunkoinen vaihtoehto. Akselit ovat paljolti edellisen sukupolven ajokeista tuttuja, Hämeenlinnassa valmistettuja. Valmistajan mukaan vetotapavaihtoehdot ovat entisellään alkaen 6×4- vaihtoehdosta päätyen 10×4-vaihtoehtoon. Telivetoisten ratkaisujen ohella valikoimaan kuuluu edelleen myös nousutelivaihtoehtoja. Ja edeltäjiensä tavoin valikoimaan kuuluu myös vedonkatkaisulla ja telinnostolla varustettu telivetoratkaisu.

Ilmajousituksen suosio on kasvanut viime aikoina myös puu- ja maansiirtoautojen saralla, mutta Sisulla uskotaan edelleen lehtijousitukseen.

”Ilmajousituksen lisääntynyt suosio on huomattu, joskin asiakkailta saamamme palautteen mukaan vaikeissa ajotehtävissä lehtijousitus on edelleen kaikkein luotettavin vaihtoehto”, tuumaa toimitusjohtaja Timo Korhonen.

Mercedes-Benzin kehittämä sähköhydraulinen Servotwin-ohjausjärjestelmä kuuluu vakiovarusteena tiettyihin moniakselisiin vaihtoehtoihin. Erityisesti hitaissa nopeuksissa tapahtuvaa ajoneuvon käsittelyä helpottava sähköinen ohjaustehostin on saatavilla lisävarusteena kaikkiin malleihin. 

Suurimmat uudistukset on kohdistettu ohjaamon alle runkopalkkien väliin. Konehuoneeseen tarjotaan nyt kahta eri rivimoottoria, joista on viilattu kuusi eri vaihtoehtoa. Koneiden teholuokka ulottuu 449 hevosvoimasta 625 hevosvoimaan vastaavien maksimivääntömomenttien ollessa 2100 Nm:n ja 3000 Nm:n välillä. 

Euro 6 –päästönormin täyttämiseksi moottorissa nojataan pakokaasujen takaisinkierrätykseen, SCR-teknologiaan ja hiukkassuodattimeen. Polariin asennettavissa moottoreissa on vakiovarusteena aina kolmiportainen suurtehomoottorijarru, jonka edut korostuvat mäkisessä maastossa ajettaessa. 

Tilavuudeltaan 12,8 litran OM 471 ja 15,6 litran OM 473 –moottoreissa hyödynnetään jopa 2100 barin paineella toimivaa X-Pulse yhteispaineruiskutusta, jonka ansiosta ruiskutuksessa käytettävä pisarakoko, paine ja polttoaineen määrä on helpommin hallittavissa. Edistyksellisen ruiskutustekniikan ansiosta moottorin ominaisuuksien kerrotaan olevan erittäin edistyksellisiä niin vääntöominaisuuksien kuin polttoainetaloudenkin saralla. 

Sisusta puhuttaessa keskustelu kääntyy jossakin vaiheessa vaihteistoon. Alkuvaiheessa tarjolla on ainoastaan automatisoitu PowerShift 3 –vaihteisto, jonka vaihtamisnopeuden kerrotaan olevan edeltäjäänsä viidenneksen nopeampi. Tarjolla on 16-portainen vaihtoehto, joka tarjoaa sopivan välityksen niin liikkeellelähtöön kuin maantieajoonkin. Valmistajan mukaan myös vaihteiston erillistoimintoja, kuten ryömintätilaa ja heijaustoimintoa on myös kehitetty edelleen.

Sisu Auton toimitusjohtaja Timo Korhosen mukaan vaihteistovalikoima laajenee vielä loppuvuoden aikana monen puumiehen peräänkuuluttamalla synkronoimattomalla Fuller-vaihtoehdolla.

”Synkronoimaton Fuller on meille ja asiakkaillemme tärkeä, sillä viime vuonna synkronoimattoman vaihteiston osuus oli 40 prosenttia”, kertoo Korhonen.

Sisu Polarin ohjaamovalikoima pitää sisällään useita eri vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan niin pituuden, leveyden, korkeuden kuin moottoritunnelinkin osalta. Leveydeltään 2,3 metrin ohjaamo on valittavissa 170 millin moottoritunnelilla tai tasaisella lattialla. Makuuohjaamo on tarjolla kummallakin lattiavaihtoehdolla, lepo-ohjaamossa on aina moottoritunneli. leveydeltään 2,5 metrin ohjaamo sen sijaan on tarjolla vain tasaisella lattialla ja korotetulla katolla.

Uudet Mercedes-Benzin valmistamat ohjaamot ovat edeltäjiään tilavampia ja niiden tilankäyttö on myös kehittynyt aiemmasta mallisarjasta. Sisulaisten mukaan kaikissa Polar-malliston ohjaamoissa on aina kaikkein kylmimpiin olosuhteisiin vastaavat eristykset.

Vaakaan sijoitetut maskilistat sitovat auton 1960-luvulle – suuri yhtenäinen maski taasen on peruja 2000-luvun mallistosta. Sisun teollisesta muotoilusta 2000-luvulla vastanneen Jukka Pimiän mukaan Polarin ilmeen luomisessa oli muotoseikkojen ohella huomioitava myös käytännöllisiä seikkoja.

”Sisun valmistusmäärät ovat verrattain pieniä, joten valmistustekniset seikat ohjasivat uusien muotojen hakemista. Toisaalta Sisulle tyypillisen muotokielen oli erotuttava Mercedes-Benzin vastaavasta”, kertoo teollisena muotoilijana työskentelevä Pimiä.

Kolme vuotta sitten esitelty ensimmäisen sukupolven Sisu Polar –mallisto on saanut asiakkailta erittäin myönteisen vastaanoton. Palautteen perusteella Polaria pidetään kaikkien aikojen parhaana Sisuna, jonka vahvuudet on siirretty myös uuteen mallisarjaan.

Uuden malliston valmistus alkaa lähiviikkojen aikana ja ensimmäiset asiakasautot luovutetaan tilaajilleen kevään kuluessa. Maanlaajuisen, Jyväskylästä 8.2.2014 alkavan esittelykiertueen aikataulun löydät tästä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi