Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi eActros osoittaa tien kohti CO2-neutraaleja kuljetuspalveluja

Mercedes-Benz eActros

Mercedes-Benz on esitellyt tuotantovalmiin eActros -sähkökuorma-auton, joka on tarkoitettu raskaisiin lyhyen matkan tavarakuljetuksiin. Tulokas avaa kokonaan uuden aikakauden tähtikeulaisten kuorma-automallien tuotannossa ja osoittaa käytännössä, kuinka CO2-neutraalit kuljetuspalvelut voidaan lähivuosina toteuttaa. Mercedes-Benz eActrosin sarjatuotanto käynnistyy syksyllä Wörth am Rheinin tehtaalla Saksassa.

Sarjatuotantomallin aloitusta on pohjustettu jo vuodesta 2018 jatkuneella eActros Innovation fleet -tuotekehitysohjelmalla, jonka aikana Mercedes-Benzin asiakkaat ovat voineet osallistua uuden täyssähköisen kuorma-auton ominaisuuksien arvioimiseen ja kehittämiseen. Näiden kokemusten perusteella mallin vakiovarustelistalle on muun muassa lisätty MirrorCam-kamerapeilijärjestelmä sekä Multimedia Cockpit -ohjaamo. Nyt eActros on joka suhteessa valmis tukemaan Mercedes-Benzin asiakkaita heidän tavoitteissaan CO2-neutraalien kuljetusketjujen rakentamisessa.

Pitkä toimintamatka ja riittävä teho: 400 kilometriä ja 400 kW

Sarjatuotantomallin eActrosin akkujärjestelmä koostuu joko kolmesta tai neljästä yhteen liitetystä akustomoduulista, joista jokaisen kapasiteetti on noin 105 kWh.  Akuston suurin yhteiskapasiteetti 420 kWh mahdollistaa jopa 400 kilometrin toimintamatkan latauksella. Nestejäähdytteiset sähkömoottorit tuottavat yhdessä 330 kW:n jatkuvan tehon ja 400 kW:n huipputehon. Sähkömoottoreiden tuottama voima siirretään pyöriin kaksinopeuksisen vaihteiston kautta. Ennakoivalla ajotavalla eActros kykenee myös rekuperoimaan hidastus- ja jarrutusenergiaa, joka talletetaan akustoon toimintamatkan pidentämiseksi.

Mercedes-Benz eActros
Akusto muodostuu asiakkaan valinnan mukaan joko kolmesta tai neljästä 105 kWh:n akustomoduulista.

Nopea lataus: akut 80-prosenttisesti täyteen jopa tunnissa

Mercedes- Benz eActrosin kaksi sähkömoottoria takaavat autolle tasaisen voimantuoton ja loistavat vääntöominaisuudet liikkeelle lähdettäessä. Ohjaamon melutaso on noin 10 desibeliä alhaisempi kuin perinteisissä kuorma-autoissa, mikä vastaa käytännössä ulkoisen melun lähes puolittamista matkustamossa.

Uusi eActros voidaan ladata jopa 160 kW:n teholla. Mikäli lataamiseen käytetään normaalia 400 A:n DC-tasavirta-asemaa noin 20 asteen lämpötilassa, auton kolme akustomoduulia latautuvat 20:stä 80 prosentin varaustasoon hieman yli tunnissa.

Mercedes-Benz eActros
Mercedes-Benz eActros on paikallispäästötön ja lähes äänetön jopa 40 tonnin kokonaispainoon yltävä jakeluauto.

Kokonainen ekosysteemi: tukea ja neuvontaa kuljetusyhtiöille

Tukeakseen kuljetusyrityksiä niiden joka askeleella kohti sähköistä liikkumista Mercedes-Benz on yhdistänyt uuden eActrosin kokonaiseen liikkumispalvelujen ekosysteemiin. Tarjolla on opastusta, palveluja ja digitaalisia ratkaisuja, jotka helpottavat kuorma-auton koko kapasiteetin hyödyntämistä ja kulurakenteen optimointia. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi asiakkaan olemassa olevia reittisuunnitelmia, joiden pohjalta laaditaan sähkökuorma-autojen realistiset käyttöprofiilit. Lisäksi voidaan ottaa huomioon latausratkaisut ja -mahdollisuudet paitsi autojen kotivarikolla, myös ajoreittien varrella.

Älykkäät digitaaliset sovellukset: koko ajan kartalla

Multimedia Cockpit Interactive -ohjaamon ansiosta kuljettajalla on käytössä reaaliaikainen tieto akkujen lataustasosta, jäljellä olevasta toimintamatkasta sekä energiankulutuksesta. Yrityksen käytössä on myös Fleetboard-järjestelmä, jonka avulla voidaan seurata yksittäisiä ajoneuvoja ja niiden ominaisuuksia. Latauksenhallintajärjestelmän avulla on mahdollista luoda autoille latausprofiileja ja ylläpitää lokikirjaa ajo- ja lepoajoista sekä latauksista. Karttasovelluksen avulla auto voidaan paikallista koko ajan tarkasti.

Mercedes-Benz eActros
Multimedia Cockpit Interactive -ohjaamon ansiosta kuljettajalla on käytössä reaaliaikainen tieto akkujen lataustasosta, jäljellä olevasta toimintamatkasta sekä energiankulutuksesta.

Myös eActrosiin on saatavana Mercedes-Benz Complete -huoltopaketti, joka takaa auton ennakoitavan ja häiriöttömän käytön. Siihen sisältyy myös Mercedes-Benz Uptime -palvelu, jolloin täysautomaattinen telediagnostiikka seuraa reaaliajassa ajoneuvon ja sen järjestelmien toimintaa ja suunnittelee etukäteen mahdolliset huolto- ja korjauskäynnit niin, että auto on mahdollisimman vähän aikaa poissa hyötykäytöstä. 

Huippuluokan turvallisuutta: varoitusääni ja jarruavustin jalankulkijoiden suojaksi

Uuden eActrosin ajoakut on suojattu alumiinisilla törmäyselementeillä sivutörmäyksen varalta. Mikäli rakenteisiin sijoitetut sensorit havaitsevat törmäysvaaran, korkeajänniteakusto eristetään automaattisesti ajoneuvon muista osista.

Mercedes-Benz eActros
Mercedes-Benz eActros on lähes äänetön. Ainoat äänenlähteet kaupunkiajossa ovat renkaat.

Jotta eActros olisi mahdollisimman turvallinen myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, auto on varustettu ulkoisella, auton liikkuessa toimivalla AVAS-varoitusäänellä (Acoustic Vehicle Alerting System). Vakiovarusteisiin kuuluvat myös käännöksissä katvealueille jäävistä varoittava Sideguard Assist S1R -sivuvalvonta-avustin sekä viidennen sukupolven aktiivinen jarruavustin jalankulkijatunnistuksella. Järjestelmä pienentää peräkolari- ja törmäysriskiä paitsi kaupunkialueilla, myös maanteillä ja moottoriteillä.Lue seuraavaksi