Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi 13-litrainen bioetanolimoottori Scanialta

Scania tuo markkinoille jälleen uuden moottorin, joka käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita. ED95 voi vähentää uuden sukupolven kuorma-autojen Euro 6 -moottoreiden CO2-päästöjä jopa 90 prosenttia tinkimättä hiukkaakaan ajettavuudesta ja tehosta, jota Scanian asiakkaat voimansiirtolinjoiltaan odottavat.

”Tavoitteemme on aina tarjota vaihtoehtoja kaikille asiakkaillemme. Tämä moottori on uusi valttikortti ekologisesti kestävien ratkaisujen pakassamme. Uuden sukupolven uusiutuvia polttoaineita käyttävien moottorien valikoima on jo laajempi kuin edellisen kuorma-autosukupolven valikoima, joka jo silloin oli alan kärkeä”, kaupunkiauto-osaston tuotejohtaja Henrik Eng toteaa.

Scanian kiitelty 13-litrainen kuusisylinterinen rivimoottori on perustana myös uudelle, tehokkaalle ED95-moottorille. Bioetanolimoottorissa käytetään puristussytytystekniikkaa samalla tavoin kuin perinteisissä dieselmoottoreissa, mikä vähentää laitteiston muutostöiden tarvetta. Moottorin ominaisuudet sopivat erinomaisesti moniin eri käyttökohteisiin, kuten kaukokuljetuksiin, maansiirtoajoon ja kaupunkiliikenteeseen.

”Bioetanolimoottori sopii moneen eri tarkoitukseen ja se toimii loistavasti niin kippilavallisessa maansiirtoautossa kuin kaukokuljetuksen vetoautossa. Se on erittäin kiinnostava vaihtoehto markkinoilla, joilla ED95:tä on hyvin saatavilla”, Eng sanoo.

Merkittävimmät moottoriin (DC13 157) tehdyt muutokset liittyvät polttoaineen ruiskutusjärjestelmään ja sylintereiden muutoksiin paremman puristuksen saavuttamiseksi. Jälkikäsittely perustuu samaan SCR-järjestelmään, jota Scania käyttää lähes kaikissa Euro 6 -moottoreissaan.

”Insinöörimme ovat tehneet hyvää jälkeä tehon kasvattamiseksi ja huoltovälien pidentämiseksi hyödyntämällä Scanian XPI-ruiskutusjärjestelmää”, Eng sanoo.

Uuden ED95-moottorin öljynvaihtoväli normaaliolosuhteissa on 45 000 kilometriä ja ruiskusuuttimet kaipaavat huoltoa 90 000 kilometrin välein, mitkä ovat tälle moottorityypille varsin kelvollisia lukuja.

Bioetanolia on helppo käsitellä, sitä on suhteellisen helppoa ja edullista tuottaa, eikä sen laatu heikkene. Tärkein ominaisuus on kuitenkin se, että sen avulla voidaan vähentää CO2-päästöjä merkittävästi kohtuullisin kustannuksin. Bioetanolin saatavuus on ylivoimaisesti paras kaikista uusiutuvista polttoaineista, sillä sitä on monissa muodoissaan runsaasti tarjolla eri puolilla maailmaa.

”Lisäämällä bioetanolimoottorin uuden sukupolven kuorma-autoihimme lunastamme lupaustamme tarjota alan laajimman moottorivalikoiman uusiutuville polttoaineille. Scania pystyy markkinasta, alasta tai käyttötarkoituksesta riippumatta aina tarjoamaan ainakin yhden ekologisesti kestävän ratkaisun, joka on kokonaistaloudellisesti järkevä asiakkaidemme kannalta”, Eng sanoo.

Tietoja ED95:stä

Scanian bioetanolimoottori käyttää ED95:ttä, jossa etanolin osuus on 95 % ja loput 5 % on syttyvyyttä parantavia lisäaineita ja voiteluaineita. Lisäaineiden ansiosta moottorissa voidaan käyttää puristussytytystekniikkaa dieselmoottorien tapaan. Bioetanolipolttoaineilla voidaan vähentää CO2 -päästöjä jopa 90 prosenttia. Myös NOx-hiukkaspäästöjä voidaan vähentää.

ED95-polttoainetta voidaan säilyttää ja pumpata kuten dieseliä ja se toimii hyvin matalissa lämpötiloissa. Joillakin alueilla on yleisiä tankkauspisteitä, mutta ei ole mitenkään harvinaista, että kuljetusyritys on perustanut niitä itse.

Lue seuraavaksi