Uutiset

Kuljetuskalusto

Uudet tukijärjestelmät vähentävät kuorma-auto-onnettomuuksia

“Olemme aina pyrkineet mahdollisimman hyvään turvallisuuden tasoon myös kolaritilanteissa. Olemme päässeetkin varsin pitkälle näissä asioissa”, sanoo Lars-Göran Löwenadler, Volvo Trucksin turvallisuusjohtaja. “Nyt keskitymme onnettomuuksien ehkäisyyn. Tässä tehtävässä Volvon strategiana on helpottaa kuljettajan työtä, ei ottaa vastuuta heidän ajamisestaan.”

Driver Alert Support – ensimmäisenä Euroopassa

Riippumattomat tutkimukset osoittavat, että 10–20 prosenttia kaikista yhden auton onnettomuuksista johtuu kuljettajan väsymyksestä. Siksi Volvo on ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana Euroopassa kehittänyt kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmän, Driver Alert Supportin. Siinä kamera seuraa ajoneuvon liikkeitä suhteessa ajoratamerkintöihin. Mikäli kuljettaja käyttäytyy epäjohdonmukaisesti, järjestelmä lähettää varoitusäänen ja tekstiviestin. Mikäli epäjohdonmukainen käyttäytyminen jatkuu, kuljettajaa kehoitetaan pysähtymään ja pitämään lepotauko.

Parempi näkyvyys

Toinen yleinen syy kuorma-auto-onnettomuuksiin on rajoitettu näkyvyys. ”Kuolleet kulmat”, mutkat, pimeys ja huonot sääolosuhteet heikentävät kuljettajan mahdollisuuksia hallita täysin tilannetta.

“Siksi tietyissä tilanteissa – esimerkiksi kaistan vaihdoissa – tarvitaan ylimääräistä valvovaa silmää“, selittää Stefan Svensson, Volvo Trucksin elektronisten järjestelmien tuotepäällikkö.

Volvon Lane Changing Support -kaistanvaihtovahti edustaa tätä ylimääräistä silmää. Tutkan anturi auttaa kuljettajaa huomaamaan ajoneuvot, jotka ovat apukuljettajan puolella ”kuolleessa kulmassa”. A-pilarissa oleva valosignaali ja tehostettu varoitusääni hälyttävät tarpeen tullen.

“Kääntyminen pimeällä muodostaa myös riskin, koska tien reunat ovat yleensä huonosti valaistuja”, selittää Stefan Svensson. “Turvallisuuden lisäämiseksi näissä tilanteissa esittelemme nyt Risteysvalot, jotka valaisevat tien reunaa. Valot aktivoituvat automaattisesti, kun suuntavilkku kytketään päälle ja ajoneuvon nopeus on alle 30 km/h.”

Parantaakseen ajoturvallisuutta huonossa säässä Volvo esittelee nyt ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana Euroopassa sadetunnistimen, jonka saa lisävarusteena FH- ja FM-kuorma-autoihin. Anturi mittaa sateen voimakkuuden ja säätää automaattisesti tuulilasinpyyhkimien nopeuden sopivaksi.

Vähentää nurinajon riskiä perävaunun kanssa – ensimmäisenä maailmassa

Volvo vakausjärjestelmä ESP (Electronic Stability Program) kehitettiin auttamaan niissä tilanteissa, joissa kuljettajalla on vaarana menettää ajoneuvonsa hallinta. Tähän asti järjestelmä on ollut saatavissa vain puoliperävaunun vetoautoihin. Nyt Volvo ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana maailmassa esittelee ESP:n 6×2 tasakuorma-autoihin, täysperävaunuyhdistelmiin. Jarruttamalla perävaunun pyöriä tietyissä tilanteissa ESP auttaa vakauttamaan koko ajoneuvoyhdistelmän ja estämään nurinajon tai niin sanotun linkkuveitsi-ilmiön riskiä. ESP on saatavissa myös vetoautoihin, joissa on useampi perävaunu. Näin ESP sopii European Modular System -ajoneuvoyhdistelmille (25,25 m).

Uusi ESP-järjestelmä sopii tietysti erityisen hyvin ADR-kuljetuksiin, joita koskevat tiukat turvallisuusmääräykset.

Volvo turvallisuuskoulutus kuljettajille

Vuonna 2009 astuu voimaan uusi EU-direktiivi, jossa edellytetään muun muassa turvallisuusasioista annettavaa kuljettajakoulutusta. Volvolla on jo tällainen koulutuskurssi, joka täyttää tulevat määräykset.

“Joka vuosi yli 40 000 ihmistä kuolee liikenneonnettomuuksissa Euroopassa. Siksi turvallisuuskoulutus on erittäin tärkeä. Koulutuksen jälkeen kuljettajat tekevät työnsä paremmin, turvallisemmin ja stressittömämmin, mikä vähentää onnettomuuksien riskiä”, päättää Lars-Göran Löwenadler.

Lue seuraavaksi