Uutiset

Kuljetuskalusto

Tuulitunnelista jakelukäyttöön – DAF LF Aerobody

Keski-Euroopassa hyviä myyntilukuja takova hollantilainen DAF lähtee nyt vahvasti hakemaan kasvua Suomen markkinoilla uudella LF Aerobody -mallilla. Se perustuu vuonna 2014 esiteltyyn uudistuneeseen LF-sarjaan ja laite tulee tehtaalta aina täysin valmiiksi varusteltuna autona. Varustelutaso on pyritty tekemään lähtökohtaisesti jo mahdollisimman kattavaksi auton tyypillisimpään käyttöön eli jakelutoimintaan. Päästömääräykset täyttyvät Euro 6 -moottoreilla.

Tuulitunnelisession päätteeksi LF-malli sai uuden ilmanohjaimen hytin päälle sekä kaulussarjan hytin ja korin väliin.

Vuonna 1998 ensiesitelty DAF LF -sarja koki runsaan päivityksen vuonna 2014, ja päästömääräysten kiristymisen myötä tehdas esitteli myös kokonaisen Euro 6 -moottoreilla varustetun laivueen. Se koostuu kolmesta erikokoisesta mallisarjasta; LF, CF ja XF. Yhteisen muotokielen perusteella vastaantulevan auton tunnistaa helposti perheensä jäseneksi. Yhtenäisyys jatkuu myös ohjaamon puolelle. Kaikissa kolmessa mallisarjassa on käytetty samoja komponentteja. Monitoiminen ohjauspyörä ja infonäytöllinen mittaristo ovat samoja auton koosta riippumatta. Isommissa malleissa on toki runsaampien toimintojen myötä myös enemmän kytkimiä. Yhteinen nimittäjä kaikille sisätiloille ja hallintalaitteille on selkeys ja reilu koko. Kytkimet ovat kaikki suurikokoisia ja niitä pystyy helposti käsittelemään hansikkaatkin kädessä. Näin on asia myös LF-mallissa. Mittaristossa ja kojelaudassa ei ole yhtään nykyään hyvin suosittua kosketusnäyttöä, vaan kaikki toiminnot sekä infonäytön valinnat suoritetaan erillisillä kunnon kytkimillä. Siitä huolimatta on juuri tähän infonäyttöön saatu kerättyä runsaasti helppokäyttöisiä asetuksia sekä informatiivisia esityksiä auton tilasta sekä kuljettajan ajotavoista.

Aerodynaamista muotoilua
Jo aiemmin tarjolla ollut Euro 6 -moottorilla varustettu LF-malli on nyt saanut tuulitunnelissa vietetyn ajan päätteeksi hieman uutta ulkomuotoa. Lähtökohtaisesti alusta on vuonna 2014 esitellyn kaltainen. DAF päätti aloittaa korivalmistuksen, jolloin on helpompi vastata muun muassa polttoaineen kulutushaasteisiin ja edelleen päästöarvoihin. Tuulitunnelisession päätteeksi LF-malli sai uuden ilmanohjaimen hytin päälle sekä kaulussarjan hytin ja korin väliin. Myös itse kori myötäilee virtaviivaisia linjoja pienen ilmanvastuksen saavuttamiseksi. Sen etureuna kaareutuu loivasti menosuuntaan, korin pitkät särmät on pyöristetty ja tavaratilan katon takaosaan on muotoiltu upotus takapään pyörteilyn vähentämiseksi. Valmistaja lupaa näillä toimenpiteillä saavutettavan jopa kahdeksan prosentin polttoainesäästön.

Aerodynamiikan ehdoilla mennään nykyään jo kuorma-autoissakin. Aerobodyn takapäähän on tehty upotus pyörteilyn vähentämiseksi. Kuormatilassa on kolme Led-valoa. Keskellä yksi niistä.

DAF kuuluu amerikkalaiseen Paccar-konserniin. Nyt tehty kori- ja spoilerimuotoilu on Paccarin omaa tuotantoa. Autot tullaan jatkossa myös valmistamaan kokonaisina paketteina eli umpikorilla ja aerodynamiikkaosin varusteltuna. Tehdasvarustelu sisältää aina myös takalaitanostimen. Näin tehdas pystyy takaamaan ilmoitetut kulutuslukemat jokaiselle yksilölle, kun se on itse tuotettu. Tätä umpikorilla varustettua niin sanottua välisarjan kuorma-automallia tullaan myymään nimellä LF Aerobody.
”Meille Aerobodyt tulevat täysin myyntivalmiiksi varusteltuina laitteina ja ne ovat jo valmiiksi tyyppirekisteröityjä, mikä helpottaa maahantuontia. Meille jää vain auton rekisteröintikatsastus, jonka jälkeen se voidaan toimittaa asiakkaalleen. Suomessa autoihin tullaan tekemään vain vähäisiä lisävarusteasennuksia asiakkaan tarpeisiin liittyen. Itse päällirakennus tapahtuu DAF Trucks N.V:n tehtaalla Englannin Leylandissa”, sanoo DAF-kuorma-autojen myynnistä ja markkinoinnista vastaava CT Finland Oy:n myyntipäällikkö Juho Aapro. Kokonaispakettina toimitettavan tuotteen hinta saadaan näin pidettyä erittäin kilpailukykyisenä ja tehdas antaa Aerobody-autoille kolmen vuoden takuun, joka Aapron mukaan varmasti lisää tuotteen kiinnostavuutta.

Kojelauta on selkeä ja tuttu jo muista DAF-malleista. Ohjauspyörän kehä on paksu ja kaikki kytkimet ovat suuria ja helppokäyttöisiä. Kosketusnäyttöjä ei ole.

Tuttua tekniikkaa
Aerobody-autoissa käytettävä tekniikka on tuttua muutaman vuoden takaa. Moottoreina käytetään Paccarin neljä- ja kuusisylinterisiä Euro 6 -malleja (PX-5 ja PX-7). LF-malleihin on saatavana useita eri tehoisia moottoreita haarukkaan 112—239 kilowattia (152—325 hv). Vaihteistoksi on tarjolla 5-,6- ja 9-vaihteista manuaalia sekä kuusivaihteista automaattia. DAF on juuri esitellyt LF-sarjaan myös kaksitoistavaihteisen automaatin.
Aerobodyn alusta perustuu aikaisemmin esiteltyyn LF-sarjan runkoon. Välisarjaksi miellettävään 6—18 tonnin kokoluokkaan sijoittuva umpikoriauto on kokoluokkansa huippuluokkaa tarjoten jopa kuuden tonnin kantavuutta vain 12 tonnin kokonaispainolla.

Sivuoven alle on tehty alumiiniset portaat helpottamaan tavaratilaan kipuamista. Ne piiloutuvat ajon ajaksi siististi lattian alle ja ovat näin aina mukana.

”Meillä ei ole myyty montaa autoa tähän kokoluokkaan viime vuosina”, sanoo Juho Aapro. Aerobodya tullaan tuomaan maahan kahdella eri kuormatilapituudella; 6,8 ja 7,1 metriä. Lähtökohtaisesti auto on varustettu jakelukäyttöön tarkoitetulla päiväohjaamolla, jolloin kokonaispituus on lyhyempi. Pidempi jatkettu päiväohjaamo on myös saatavilla LF-malliin. Jatkettu päiväohjaamo on nimensä mukaisesti pidempi, ja siihen on saatavilla makuutila istuimien taakse. Auto soveltuu näin hyvin kaupunkijakelun lisäksi pidempiinkin ajoihin taajamien välillä. Suomeen tullaan tuomaan näitä molempia ohjaamovaihtoehtoja.
”Normaalisti ohjaamo varustetaan kahdella istuimella, mutta lisävarusteena on saatavana myös kolmelle rekisteröitävissä oleva hytti”, mainitsee Aapro.

Takalaitanostimen käyttö onnistuu sekä langattomalla (vas.) että kierrejohdon päässä olevalla ohjaimella. Langaton kaukosäädin on lisävaruste.

Kytkin ylös ja ulos
CT Finland on suunnitellut kotimaiseen käyttöön soveltuvan Aerobody-kokoonpanon. Auto sisältää jakeluun tarvittavan tekniikan ja varusteet. Pääsimme koeajamaan tätä laitetta joulun alla. Koeajoautossa oli 157 kilowatin (213 hv) moottori ja kuusipykäläinen automaattivaihteisto. Takalaitanostimin, Aerobody-varustein (kuormatila, ohjaamon yläpuoleinen ilmaohjain sekä korin ja ohjaamon välinen kaulus) sekä LF-alustainen kokoonpano on saanut tyylikkään teippauksen hintalappua myöden. Auto on nähtävissä pääkaupunkiseudun liikenteessä.
Aerobodyyn nousu on helppoa auton kokoluokasta johtuen. Tukeva nousukahva ja karhennettu astinlauta estävät liukastumisen. Astinlauta päästää myös kurat läpi rappurallin tapaan. Kuljettajan istuimessa on runsaasti säätöjä, joten sopiva asento löytyy pitkällekin henkilölle. Ajoasennon valintaa helpottaa myös säädettävä ohjauspyörä. Siinä on sekä korkeus- että kallistussäätö. 190-senttiselle kuskille ohjaamoon nousu ja asettuminen on jopa helpompaa kuin matalaan henkilöautoon käynti. Jakeluhommista tästä ominaisuudesta on suurta etua. Penkit ovat tyylikkään ohuet, mutta tukevat. Ne eivät turhaan vääntyile, kun pitkää kehoa oikaisee penkillä. Kangasverhoilu on harmaan neutraali ja kulutusta kestävä. Muutoinkin ohjaamon ilme on harmaa, tosin ei mitenkään huonossa mielessä. Muutamilla eri harmaasävyillä on tilasta saatu pirteä ja valoisa.

Automaattivaihteisen auton ajosuunnanvalinta tapahtuu kierrettävällä kytkimellä (ylh.). Sen alla ovat kytkimet vaihteen manuaalista vaihtoa varten. Säädettävän käsinojan vieressä on helppokäyttöinen käsijarru. Paneelin takaosassa on USB-latauspistoke, AUX-liitin musiikille sekä DIN-virtapistoke (12/24 V). Autossa on myös MP3-soitin.

Kytkimen nosto ei tässä yksilössä onnistu, koska kyseessä on automaatti. Kaikki hallintalaitteet ovat sopivasti käden ulottuvilla eikä kurotteluja juuri tarvita. Lyhyt käsijarruvipu on sopivasti oikeanpuoleisen säädettävän käsinojan vieressä. Sen jatkuva käyttö on helppoa juuri tästä syystä. Automaattivaihteisen auton vaihteenvalitsin vai pitäisikö paremminkin sanoa ajosuunnanvalitsin on kierrettävä kytkin. Sen käyttö on erittäin helppoa ja nopeaa. Tosin liian nopeat vaihdot usein kytkevät vaihteiston vapaalle, jolloin ajosuunta pitää valita uudelleen vapaan kautta. Ominaisuuteen tottuu pian. Vaihteistossa on myös ryömintävaihteet niin eteen- kuin taaksepäin ajoon.
Auto lähtee pehmeästi liikkeelle tyhjälläkin kuormalla ja automaatti vaihtaa nöyrästi isompaan. Nopearytmisessä kaupunkiajossa kiihtyvyys voisi olla ehkä hieman rivakampi. Siihen löytyy kuitenkin ratkaisu vaihteiden vaihtamisesta manuaalisesti. Valinta automaatin ja manuaalin välillä tapahtuu näppärästi vaihteenvalitsimen vieressä olevalla keinukytkimellä. Yhtä näppärästi onnistuu vaihteiden vaihtaminen toisella vieressä olevalla keinukytkimellä. Manuaalivaihteisena liikkeellelähdöstä tulee rivakampaa. Vaihteiston kanssa ”ropaaminen” on yleisesti helppoa ja huoletonta ja ennen kaikkea se ei rasita vaihteistoa, mikä takaa laitteistolle pitkän iän.

Leppoisaa menoa
Liikkeelle pääsyn jälkeen meno on tasaista ja hiljaista. Maantienopeuksillakin ohjaamossa vallitsee hillitty taustamelu. Kiihdytyksissä moottorin ääni kantautuu hyttiin, mutta tasaisessa ajossa dieselin hurina peittyy muuhun huminaan. Peilejä on runsaasti ja ne ovat kunnollisia raskaan kaluston varusteita lämmityksineen ja sähkösäätöineen. Näkyvyys peileistä on hyvä ja näyttämät ovat hyvin todelliset ilman venymiä. Paksu ohjauspyörä istuu hyvin käteen ja siihen on kerätty liuta toimintoja keinukytkimin käytettäväksi. Ratissa on käyttökytkimet radiolle, vakionopeudensäätimelle, etäisyystutkalle ja pakokaasujarrulle. Ratti myös palauttaa kohtalaisen hyvin näinkin isossa autossa. Jarrut reagoivat nopeasti, mutta etenkin tasaisesti. Tyhjällä kuormalla ajettaessa jarrutus oli jopa turhankin terhakka. Se kuitenkin tasaantuu painon kasvaessa.

Mittariston keskellä on viiden tuuman infonäyttö. Toimintoja ei ole turhan paljon, joten se ei ole sekava. Näytöstä selviää myös edellä ajavan auton nopeus ja etäisyys, kun etäisyystutka on kytketty päälle.

Kaistavahti pitää ajoneuvon kaidalla tiellä. Hillitty summeriääni kuuluu ohjaamon siltä puolelta, mistä reuna- tai keskiviivan ylitys on uhkaamassa. Autossa on pienimuotoinen kuljettajan infojärjestelmä, jota hallitaan niin ikään vaihteenvalitsimen vieressä olevalla kierrettävällä kytkimellä. Infojärjestelmän avulla tehdään autoon liittyviä asetuksia, tarkkaillaan ja säädetään rengaspaineita, saadaan tietoa huoltoväleistä ja antaapa järjestelmä myös kuljettajalle palautetta ajotavoista. Mittariston keskellä olevaan viiden tuuman näyttöön tulee aika ajoin kuljettajaa kannustavia viestejä, kuten ”Hyvin ennakoitu” tai ”Säästeliäästi ajettu”. Toki niiden saaminen edellyttää viestien mukaista toimintaa. Lisäksi järjestelmästä saa ulos ajon ”dataa”, kuten keskinopeuden, keskikulutuksen, jarrutukset jne. Vaikka kyse on jakeluautosta, on siinä myös säädettävä etäisyystutka. Maantieajossa pystyy auton ”lukitsemaan” edellä ajavan nopeuteen tietylle etäisyydelle (max. 180 metriä). Ja kun etumainen hidastaa tai jarruttaa, järjestelmä reagoi tähän ja tarvittaessa hidastaa tai pysäyttää ajon. Helppokäyttöisyytensä johdosta sitä voi myös käyttää hitaasti etenevässä kaupunkiliikenteessä.

Kuormatila on hyvin valoisa käytetyn katemateriaalin, valokatteen, ansiosta. Katto kaartuu hieman etupäästä aerodynamiikan parantamiseksi. Se ei kuitenkaan rajoita rahtitilaa.

Tavaraa kyytiin
Aerobodyn kuormaus tapahtuu vakiona toimitettavalla Dhollandian takalaitanostimella. Nostokyky on 1,5 tonnia. Nostimen hallinta tapahtuu joko langattomalla tai kierrejohdon päässä olevalla ohjaimella. Tavaratila on valoisa käytetyn katemateriaalin eli valokatteen ansiosta. Kuormatilassa on led-valot sekä sidontakiskot kahdella eri korkeudella. Takakopassa on myös erillinen käyntiovi auton oikealla sivulla takapäässä. Oven alla on helposti ulosvedättävät alumiiniset portaat. Ne piiloutuvat ajon ajaksi siististi pois näkyvistä eivätkä näin rikkoudu. Hyvin ajateltu yksityiskohta etenkin, kun rappuset ovat näin aina mukana.

Lisää markkinaosuutta
CT Finland Oy maahantuo ja jälleenmyy DAF-kuorma-autot Suomeen. Myyntipisteitä on viisi ja valtuutettuja huoltokorjaamoja 17, joista pohjoisin on Sodankylässä. Lisäksi tarjolla on tehtaan edellyttämä 24/7-periaatteella toimiva ITS Service -nimeä kantava huoltopalvelu suomenkielellä.
”Uuden DAF LF Aerobody -mallin myötä CT Finland lähtee luottavaisin mielin hakemaan 3-5 prosentin markkinaosuutta segmentissään”, päättää Aapro.

Lue seuraavaksi