Uutiset

Kuljetuskalusto

Tutun näköinen uusi MAN

MAN TGX

Viime kevättalvella, juuri ennen koronakriisin puhkeamista, MAN ehti julkistaa uudistuneet kuorma-automallinsa. Perusrakenne säilyi ennallaan, mutta koko mallisto pienimmästä suurimpaan sai täysin uudet ohjaamot. Vain paketti- ja kevytkuorma-autoina myytävät TGE-mallit säilyivät ennallaan.

MAN:n väistyvän TG-sarjan ohjaamo ehti olla markkinoilla pari vuosikymmentä, ja koki elinkaarensa aikana useamman päivityksen. Aika alkoi ajaa kuitenkin ohi, ja viimeisimpien kolariturvallisuusvaatimusten täyttäminen edellytti uutta perusrakennetta.

Tuttuja ulkomuotoja

Kun MAN vuoden alkupuolella sitten esitteli uudet ohjaamot, voitiin vain hämmästellä, miten paljon ne ulkoisesti muistuttivatkaan vanhoja malleja. Tarkemmin katsoen huomaa, että kaikki yksityiskohdat ovat erilaisia vanhaan verrattuna. Eroja vain ei ole helppo huomata, ellei vertailukohtaa ole vieressä.

Suurimmassakaan ohjaamomallissa (GX), jollainen koeajoautossammekin oli, ei enää ole korkeaa tuulilasia. Sivuikkunoiden alareuna kaareutuu eri tavalla kuin ennen, ja sen myötä ikkuna on hivenen suurentunut. Oven takana ollutta kapeaa ikkunaa ei uudessa mallissa ole, on vain ikään kuin paikka sivuikkunalle.

Täydellinen uudistuminen sisätiloissa

Kuljettajan paikalle asettuessaan ei voi olla huomaamatta MAN:n siirtyneen uuteen aikaan. Sisällä kaikki on tyylikästä ja uutta. Muutamat ratkaisut antavat hienoisen viitteen siitä, että myös MAN on yksi osa Volkswagen-konsernia.

MAN ohjaamonäkymä
Kuljettajan työpaikka on täysin uusi. Kosketusnäyttöä ei ole, vaan näytöllä tehtävät toimenpiteet suoritetaan jämäkän ohjainrullan avulla ja monet toiminnot hoituvat suoraan painikkeilla. Ohjauspyörän säätövarat ovat laajat. Seisontajarrua ohjataan sähköisesti.

Kojetaulu on jaettu kahteen osaan. Yläosa on tavallaan jatketta tuulilasille, eli siihen on sijoitettu sellaista, jota seurataan katseella. Kojetaulun alaosassa puolestaan ovat ne toimilaitteet, joihin kosketetaan käsin.

TGX- ja TGS-malleissa mittariston tilalla on vakiona 12,3-tuumainen näyttö, ja perinteisen mittariston viiden tuuman näyttöineen saa valinnaisena. TGM- ja TGL-malleissa asia on päinvastoin. Tietoa mittaristonäyttö tarjoaa paljon, mutta se on selkeä ja helposti luettava.

Ohjauspyörä on uusi, ja sen säätövarat ovat nyt ilahduttavan laajat. Vaihteiston ja hidastimen käskyttäminen tapahtuu ohjauspylvään oikealla puolella olevalla viiksellä muutamien muiden automerkkien tapaan. Käyttäjän kannalta on erinomaista, että hallintalaitteiden käyttölogiikka yhdenmukaistuu vähitellen.

”Käynpä kytkemässä työvalot.” Kuljettajan ovessa olevilla EasyControl-kytkimillä voi hoitaa muutamia toimintoja kiipeämättä ohjaamoon. Tietyin rajoituksin ostaja voi valita painikkeisiin haluamansa toiminnot.

Monitoiminäyttöä, jonka avulla hallitaan suurta joukkoa auton toiminnoista ja varusteista, ohjataan pyöreällä kiekolla, jonka yläpinnalla on piirtoalusta. Pienen totuttelun jälkeen käyttö sujuu helposti varsinkin, kun kädelle on hyvä, esiin taitettava tuki. Piirtoalustan sujuva käyttäminen vaatii vähän enemmän harjoittelua.

Asumismukavuutta

Ohjaamossa tilat riittävät kaikin puolin hyvin pidempiaikaiseenkin asumiseen. Tuulilasin yläpuolella on nyt runsaasti avonaista ja suljettavaa säilytystilaa. Korkeimpaan GX-ohjaamoon saa tehdasvarusteena mikroaaltouunin, joka sijoitetaan yläkaapistoon.

MAN TGX vuode
MAN TGX:n GX-ohjaamossa sisäkorkeutta on 2,06 metriä. GM- ja GN-ohjaamoissa korkeutta on 1,86 ja 1,56 metriä. Alavuoteen alta on pääsy tavaratiloihin. Reissukassin voi ulkoa laittaa tavaratilaan ja nostaa vuoteen alta sisätiloihin. Käyttökelpoinen ominaisuus esimerkiksi laivan autokannella.

MAN tarjosi myös varsin makoisat yöunet, sillä tällä kerralla koeajoon kuului myös yöpyminen. Vuoteeseen on mahdollisuus valita patja kolmesta paksuusvaihtoehdosta, joista koeajoautossa oli keskimmäinen. Toimittajalle se tuntui sopivalta, mutta näissä asioissa mieltymykset ovat kovin erilaisia.

Alavuoteen alla on erilaisia säilytystiloja, joihin pääsee käsiksi nostamalla vuode ylös. Ohjaamon takakulmien tavaratilaan pääsee sekä ulkoa että sisältä, joten reissukassin voi nostaa sivuluukusta tavaratilaan ja vuoteen alta sisätiloihin. Hyvä ominaisuus ahtailla lauttojen autokansilla, ja muutenkin, sillä korkeaan ohjaamoon kiipeäminen on helpompaa ilman kantamuksia.

Uuden TGX:n ohjaamo on 14 senttimetriä aiempaa korkeammalla. Tavaratilan luukussa on tuulisalpa, joten sen voi sulkea suojaksi ja kuitenkin avata ovea avaamatta, jos tavaratilassa pitää asioida toistuvasti. Luukun saa auki, vaikka toisessa kädessä olisi kantamuksia.

Vuoteen alle saa myös jääkaapin, joka on mitoitettu niin, että 1,5 litran juomapullo sopii pystyyn. Sen takia alavuoden on reunalla istumista ajatelle hieman turhan korkealla. Mukavampi on istua matkustajan istuimella, jonka eteen saa kojetaulun kätköstä loihdittua asiallisen pöytätason.

Näkyvyysasioita

Näkyvyys uuden MAN:n ohjaamosta olisi toivonut olevan piirun verran paremman. Ohjaamon A-pilarit eivät ole erityisen sirot, ja niiden verhouksena ulkopuolella oleva paneeli vielä lisää katvetta. Lieneekö muotoiluun syynä sadeveden ja ilman ohjailun optimointi.

Apukuljettajan edestä saa avattua pöytätason. Ulkopeilien kotelo on edelleen suuri, mutta peilien sijainti on aiempaa parempi. Peilikamerat tulevat saataville ensi vuoden aikana.

Taustapeilit ovat nyt aiempaa taaempana, joten matkustajan puolelle etuviistoon näkyvyyteen on tullut selkeä parannus. Edelleen peilikotelot ovat melko suuret, eikä pää- ja laajakulmapeilin välissä ole liikenteen havainnointia helpottavaa väliä. Tilanne korjaantuu peilikameroiden myötä, jotka tulevat saataville kesään mennessä.

Koeajoauton varustukseen kuuluivat led-ajovalot. Niiden näyttämä oli hyvä, eikä akuuttia tarvetta lisäkaukovaloille ollut ainakaan kuivalla kelillä. Myös kaukovaloautomatiikka toimi hyvin. Vain kohtaamistilanteen jälkeinen kaukovaloille vaihtamisen soisi tapahtuvan muutamaa sekunnin kymmenystä ripeämmin.

Utuisessa illassa, tienpinnan ollessa kuiva, MAN:n led-ajovalot valaisivat hyvin eikä lisäkaukovalolle ilmennyt ehdotonta tarvetta. Hyvin toimiva kaukovaloavustin on oivallinen mukavuusvaruste.

Vaivatonta matkantekoa

Runsaan 37 tonnin kokonaispainolla 510 hevosvoimaa riittivät mainiosti. Vajaan 350 kilometrin matka valta- ja moottoritiellä reippaassa myötätuulessa ennakoivaa ja maaston tuntevaa vakionopeussäädintä käyttäen tarkoitti alle 27 litran keskikulutusta sadalle kilometrille. MAN esitteli ensimmäisenä maaston tuntevan vakionopeussäätimen, joka käyttää tasaisellakin kiihdytyksen ja rullauksen yhdistelyä. Sen huomaa vain, jos sitä osaa tarkkailla. Polttoaineenkulutukseen sillä on pienentävä vaikutus.

Comfort Steering avustaa kuljettajaa erilaisissa ajotilanteissa. Hitaissa nopeuksissa se keventää ohjausta, jolloin pihapyöritykset sujuvat helposti. Maantiellä sen voi asettaa auttamaan kaistalla pysymisessä. Lyhytakselivälinen vetoauto ei ole kovin suuntavakaa, joten moottoritiellä kaista-avustin tuntui varsin mukavalta. Kaksikaistaisella valtatiellä sen kytki kuitenkin mieluusti pois päältä. Suomalaisen tiestön osin vaatimaton tiemerkintöjen kunto ja esimerkiksi kaistalevennykset sivuteiden risteyksissä ovat vielä turhan haastavia mille hyvänsä autonomista ajamista tukevalle järjestelmälle.

Uudistunut MAN on ehdottomasti tutustumisen arvoinen auto. Tekniikka on hiottu jo aiemmin hyväksi, ja nyt kuljettajan työympäristö on kiitettävällä tasolla. Naapurikaan ei huomaa tulla kateelliseksi, kun ulkonäkö muistuttaa nyt jo tuotannosta poistunutta mallia.

MAN TGX 28.510 6×2 BLS

Moottori:         D26, Euro 6d
                             375 kW / 510 hv, 12,4 l
                             2600 Nm @ 930–1350 rpm
Vaihteisto:       TipMatic 12 26 DD hidastimella
Akselivälit:       3300 mm + 1350 mm

Lue seuraavaksi