Uutiset

Kuljetuskalusto

TIP laajentaa palveluitaan

Perävaunujen vuokraus- ja leasingpalveluita tarjoava TIP Trailer Services siirtyi vastikään amerikkalaiskodista kiinalaiselle omistuspohjalle. Uuden omistajan huomassa perinteikäs toimija astuu uusille urille palveluvalikoimansa suhteen.

Perävaunujen vuokraus- ja leasingtoiminnassa merkittäväksi toimijaksi Euroopassa kasvanut TIP Trailer Services on siirtynyt yhdysvaltalaiselta GE Capital -yhtiöltä kiinalaisen, palveluihin keskittyneen HNA Groupin tytäryhtiöksi.

”Asiakaskunta näkee muutoksen aiempaa laajemman palvelutarjonnan, uuden kaluston sekä uudistuneen logon muodossa”, summaa Pohjoismaiden toimintoja luotsaava Kenneth Hellsten yrityksen toimipisteessä Vantaalla. Hellstenin mukaan yksi merkittävimmistä muutoksista on kuitenkin yksinomaan perävaunujen huoltoon ja korjaamiseen keskittyvän uuden toimipisteen avaaminen Keravalle. Yhdeksän läpiajettavaa väliä sisältävä ja huoltoautolla varustettu korjaamo työllistää ensi vaiheessa alun toistakymmentä mekaanikkoa. Ensi kesänä avattavaan toimipisteeseen siirtyy myös yhtiön myynti ja muu hallinto.

”Olemme etsineet toimintamme kannalta sopivia tiloja jo usean vuoden ajan. Nämä uudet tilat rakennetaan nyt täysin toiveidemme ja tarpeidemme mukaan”, kertoo Hellsten, jonka mukaan samoihin tiloihin sijoittuu myös muita, raskaaseen ammattiliikenteeseen liittyviä palvelutarjoajia.

Palvelu vaatii tukiverkostoa

Oman korjaamon rakentaminen liittyy yhtiön kasvustrategiaan, jossa perävaunukaluston huoltosopimuksilla on aiempaa suurempi merkitys. Hellstenin mukaan TIP haluaa tarjota kuljetusliikkeille sekä edelleen omaa kalustoa käyttäville yrityksille niputettuja palveluita, jolloin asiakkaat voivat keskittyä ydinliiketoiminnan harjoittamiseen.

”Esimerkiksi monilla panimoilla ja meijereillä on edelleen omaa kalustoa, jonka kunnossapidosta me voimme ottaa vastuun huoltosopimuksella, joka kattaa niin alustan, kylmäkoneen kuin renkaatkin”, linjaa Hellsten ajatuksiaan.

Perävaunuihin jatkossakin keskittyvässä yhtiössä on laadittu pitkän aikavälin tavoiteohjelma, jonka mukaan vuoteen 2018 mennessä eurooppalaisen korjaamoverkoston tulisi sisältää noin sata omaa toimipistettä nykyisen 75 sijaan. Kasvunäkymät ovat suurimmat meillä Pohjolassa, missä verkoston tulisi kaksinkertaistua seuraavan neljän vuoden aikana vajaaseen 20 toimipisteeseen. Hellstenin mukaan verkostoa laajennetaan lähinnä uusia korjaamoita perustamalla, joskaan hän ei sulje pois mahdollisuutta liiketoimintakauppoihin.

”Toki toimimme jatkossakin läheisessä yhteistyössä paikallisten sopimuskorjaamoiden kanssa. Oman verkoston ohella meillä on tällä hetkellä noin 7000 partnereiden ylläpitämää huoltopistettä”, muistuttaa Hellsten, jonka mukaan euroopanlaajuisesti toimivalla yrityksellä on oltava kattava tukiverkosto.

”Vuokrakalustomme liikkuu kaikkialla Euroopassa, mikä yhdessä suomalaisen talven kanssa tuo mukanaan haasteita esimerkiksi kylmäkoneiden polttoaineiden sekä jäätyvien jarrujärjestelmien muodossa”, pohtii Hellsten.

Laajempaa palvelutarjontaa

Pohjoismaiden TIP –toimintoja luotsaavan Hellstenin mukaan huoltosopimustoiminnalla halutaan toisaalta tuoda helppoutta asiakkaiden arkeen, mutta toisaalta uudella tukijalalla halutaan tuoda myös vakautta suhdanneherkkään vuokratoimintaan.

”Nyt meillä on Euroopassa 50 000 vuokraperävaunua ja 71 000 huoltosopimuksenalaista kohdetta. Viisi vuotta sitten huoltosopimuksia oli vain murto-osa tästä. Vuokraperävaunuja sen sijaan oli 80 000, joista valitettavan moni vailla työtä”, katsoo Hellsten menneisyyttä.

Hellstenin mukaan TIP haluaa kasvaa vahvemmaksi toimijaksi myös suomalaisilla leasing-markkinoilla muun muassa tuomalla valikoimaan varsinaisia perävaunuja sekä erikoisratkaisuja. Jatkossa palvelutarjottimelta on tarkoitus löytyä myös useita rahoitusleasing-vaihtoehtoja.

”Laajemman spektrin avulla kilpailukykyinen palvelutarjottimemme ulottuu esimerkiksi säiliökalustoon, jonka käyttöiät ovat tunnetusti pitkät”, valottaa Hellsten.

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi