Uutiset

Kuljetuskalusto

The Iron Knight rikkoi kaksi maailmanennätystä

Boije Ovebrink, The Iron Knightin kuljettaja.

Volvo Trucksin The Iron Knight on maailman nopein kuorma-auto – kahdessa lajissa. Sillä on tehty nopeusennätys sekä 500 että 1 000 metrin matkalla seisovalla lähdöllä. Ennätykset rikkonut The Iron Knight on erikoisvalmisteinen kaikin tavoin – lukuun ottamatta moottoria ja sarjatuotantona valmistettua I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistoa. 

Katso maailmanennätys tästä

Boije Ovebrinkin luotsaamalla Volvo Trucksin The Iron Knightilla on nyt virallisesti 500 ja 1 000 metrin nopeusennätykset nimissään. Kuorma-auton valmistusprosessin aikana Volvo Trucksin asiantuntijatiimi kehitti innovatiivisia tapoja yhdistää tekniikka ja muotoilu. 
”Tästä nähdään, että I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistolla on valtava potentiaali. Se ei jätä pulaan äärimmäisissäkään olosuhteissa. Maailmanennätysauton vaihteisto on täysin sama kuin sarjavalmisteisissa FH-kuorma-autoissa, mistä olemme todella ylpeitä”, sanoo Claes Nilsson, Volvo Trucksin toimitusjohtaja.

Volvo Trucksin The Iron Knight rikkoi 1 000 metrin kansainvälisen nopeusennätyksen seisovalla lähdöllä 169 km/h:n keskinopeudella ja 21,29 sekunnin ajalla. Se rikkoi myös 500 metrin ennätyksen tuloksella 131,29 km/h ja 13,71 sekuntia. Ennätysajo suoritettiin suljetulla testiradalla Pohjois-Ruotsissa. Julkaisuhetkellä ennätykset tarkastellaan kansainvälisen moottoriurheilujärjestön FIA:n toimesta.

The Iron Knight saavutti 276 km/h:n huippunopeuden Pohjois-Ruotsissa tehdyssä ennätysyrityksessä.

”Volvo Trucksin asiantuntijat useasta eri osastosta tekivät läheistä yhteistyötä ja kehittivät suorituskyvyltään vertaansa vaille kuorma-auton. Volvo Trucksin voimansiirtolinja on The Iron Knightin sydän ja sielu. Voimansiirtolinjaa lukuun ottamatta kuorma-auto on rakennettu kokonaan käsityönä. On aivan uskomatonta, että rikoimme peräti kaksi ennätystä”, sanoo Olof Johansson, Volvo Trucksin mekaanikko.

The Iron Knightin ratin takana oli Boije Ovebrink, jolla on yli 30 vuoden kokemus kilpa-ajamisesta sekä henkilöautoilla että kuorma-autoilla. Hän on aiemmin tehnyt viisi nopeusennätystä. Vuonna 1994 hän oli euroopanmestari kuorma-autosarjassa. 
”Volvo Trucksin The Iron Knightin voi kiteyttää yhteen sanaan: täydellinen. Se on kaunis katsoa ja täysin vertaansa vailla, kun kaasun painaa pohjaan. Tämä on kolmas ennätysauto, jota olen ajanut, enkä voisi kuvitellakaan parempaa seuraajaa Wild Vikingille ja Mean Greenille”, sanoo Boije Ovebrink.

Katso, miten ennätysajot toteutettiin

Ajot suoritettiin entisellä lentokentällä Skellefteå Drive Centerissä Pohjois-Ruotsissa Skellefteån laitamilla. Nopeusennätyksien valvonnasta ja hyväksymisestä vastasi kansainvälinen moottoriurheilujärjestö FIA. Matka ajettiin kuorma-autolla molempiin suuntiin. Keskiaika ja -nopeus laskettiin näistä kahdesta ajosta. FIA:n ennätystulos on kahden ajon keskinopeus.

Aiemmin ennätyksiä rikkoneet Volvo Trucksin kuorma-autot

 • 2007: ”The Wild Viking” (1 600 hv) rikkoi maailmanennätyksen 1 000 metrin matkalla pysähdyksistä keskinopeudella 158,8 km/h.
 • 2010: ”NH D16” (1 800 hv) rikkoi tämän ennätyksen keskinopeudella 166,7 km/h.
 • 2011: ”Mean Green” -hybridi (1 800 hv:n dieselmoottori sekä 300 hv:n sähkömoottori) teki uudet ennätykset 500 ja 1 000 metrin matkalla seisovalla lähdöllä. Ennätyskeskinopeudet olivat 115,3 km/h ja 152,2 km/h.
 • 2012: ”Mean Green” osallistui myös 1 000 metrin lentävään lähtöön ja teki siinäkin uuden ennätyksen keskinopeudella 236,6 km/h.
 • The Iron Knight – ennätysauto
 • The Iron Knightin 2 400 hv, 6 000 Nm:n vääntömomentti ja 4,5 tonnin paino tuottavat teho-painosuhteen, joka on yli 0,5 hv/kg.
 • Keskelle asennettava moottori on huomattavalla tavalla muokattu D13, jossa on vesijäähdytteinen välijäähdytin ja neljä turboahdinta.
 • I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto säilyttää vääntömomentin vaihteita vaihdettaessa. The Iron Knightin vaihteisto on sama kuin sarjatuotantona valmistetuissa Volvo FH -kuorma-autoissa lukuun ottamatta vahvistettua kytkintä (levyt ja painelevyt on valmistettu sintratusta materiaalista).
 • Elektroniikka on pidetty minimissä, jotta ajoneuvon paino on saatu mahdollisimman alhaiseksi.
 • Ohjelmistoa on muokattu suorituskyvyn parantamiseksi.
 • Lasikuidusta valmistettu ohjaamo on optimoitu aerodynaamisesti. Moottori saa jäähdytysilmaa sivuhelmoissa olevista suurista ilmanottoaukoista.
 • The Iron Knight saavutti ennätysajoissa 276 km/h:n huippunopeuden.

Katso video – The Iron Knight rikkoo kaksi maailmanennätystä

Katso video – The Iron Knightin maailmanennätysyrityksen kulissien takana

Lue lisää I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistosta

Lue seuraavaksi