Uutiset
Täsmäase maansiirtoon
Tehokkuuden ja käytettävyyden takaamiseksi kuljetuskalustoa räätälöidään entistä pidemmälle ajotehtävän luonteen mukaan. Toisaalta taas kansalliset katsastusvaatimukset ja niiden kiristyminen ohjaa entistä voimakkaammin kohti standardiratkaisuja, joiden tuottamisessa autotehtaat ovat ottaneet entistä merkittävämmän roolin.
Volvo haluaa FMX-mallistolla ja sen ominaisuuksilla kosiskella käyttäjikseen entistä useamman maansiirtoautoilijan, mutta myös muita, työssään pikitien ulkopuolella liikkuvia käyttäjiä. FMX-malliston rakentamisessa käytetään pääosin FM-malliston koeteltuja komponentteja, joskin kokonaisuutta täydennetään ajotehtävän vaatimukset huomioivilla varusteilla.
Huomattavin ja näkyvin ero maantiemalleihin on keulan uusi muotoilu, joka juontaa juurensa paljolti runkopalkkien päähän asennetusta jykevästä hinauspisteestä. Maan poveen uponneen ajokin vetotappiin kiinnitettyä vaijeria voidaan vetää suoraan eteenpäin 25 tonnin voimalla, 15 asteen kulmassa sallitaan vielä 22 tonnin vetovoima. Upoksiin ajettua autoa voidaan nostaa suoraan ylöspäin kahdeksan tonnin voimalla. Vetopisteen vuoksi FMX-malleissa on 160 milliä maantiemalleja pidempi etuylitys. Vetopiste on verhoiltu jykevällä kolmiosaisella puskurilla ja iskuja kestävällä, sekä moottoria että jäähdytintä suojaavalla pohjapanssarilla. Ajovaloina käytetään Volvon keltaisista dumppereista lainattuja valaisimia.
Askelmien ja nousukahvojen sijoittelussa on huomioitu niin kuljettajan työturvallisuus kuin ajotehtävän tuomat haasteetkin. Korkeissa alustamalleissa käytetään portaikon jatkeena heiluriaskelmaa, joka sallii osumisen maaston esteisiin. Varsinkin kippiautotehtävissä kuljettajan on välillä tarkistettava lavan tyhjentyminen tai täyttyminen, mikä onnistuu turvallisesti päiväohjaamoon saatavilla olevan tikas- ja askelmapaketin avulla.
Moni jakeluauton kuljettaja katselee kaiholla FMX-malliston peilivarustusta, joka rakennetaan perinteisen peilinvarren ympärille. Ratkaisulla on saavutettu pienempi katvealue ja parempi kestävyys. FMX-peilejä ei kuitenkaan ole saatavana tehdastilauksena muihin malleihin, joskin keveämpi rakenne on hankittavissa varaosatiskin kautta. Volvolaiset kertovat kiinnikkeiden olevan yhtäläisiä kaikissa FM- ja FH-malleissa.
Älykkäämpää automatikkaa
FMX-malliston sydämenä käytetään ennestään tuttuja 11- ja 13-litraisia voimaloita, joilla on saavutettu erittäin hyvä polttonestetalous. Matalan ohjaamon alle voidaan asentaa kahdeksan eri moottorivaihtoehtoa 330-500 hevosvoiman teholuokassa. Jäähdytyskapasiteetista johtuen 13-litraisen perheen väkevin, 540-hevosvoimainen vaihtoehto on jouduttu rajaamaan FMX-malliston ulkopuolelle. Moottoritekniikan ja voiteluöljyjen kehittymisen ansiosta öljynvaihtovälit ovat aikaisempaa pidemmät ja Juha-Matti Raatikaisen mukaan maantieajoon verrattavissa olosuhteissa kasettiautolle voidaan tapauskohtaisesti räätälöidä jopa 60 000 kilometrin huoltoväli käytettäessä Volvon VDS4-luokituksenmukaista moottoriöljyä.
Voimalinja jatkuu aikaisempaa useammin automatisoidulla I-Shift-vaihteistolla, jonka osuus on Suomessakin noussut jo 80 prosentin tuntumaan. Automatisoitu vaihteisto soveltuu reilu vuosi sitten tehtyjen päivitysten jälkeen entistä paremmin myös haastaviin ajo-olosuhteisiin. Maansiirtoon ja puunajoon räätälöidyssä ohjelmistopaketissa on muun muassa heijaustoiminto, nopea alaspäin vaihtaminen sekä vaihteen lukitsemis- ja irtiotto-toiminnot, joiden turvin automatisoidulla vaihteistolla varustetulla ajokilla saattaa ajaa entistä kauemmas pikitieltä. Uusien toimintojen myötä korostuu myös kuljettajakoulutuksen merkitys, sillä vaihteiston toimintojen hyödyntäminen vaatii näppituntumaa, jota ei kerry pelkästään huoltamon baarissa.
Esimerkiksi irtiottotoimintoa käytettäessä valitaan vaihteistosta haluttu ajosuunta, painetaan vaihdekepin miinuspainiketta ja painetaan kaasupoljin pohjaan. Miinuspainikkeen vapauttamisen jälkeen ajokki ryntää ahdingosta haluttuun ajosuntaan, sikäli kun renkaan alla riittää pitoa. Vaihteiston muut toiminnot vaativat vastaavanlaista sorminäppäryyttä, jonka oppii vain koulutuksen tai ohjekirjan avulla. Suosittelemme kumpaakin vaihtoehtoa!
Automatisoidun vaihteiston ohella ruotsalaisvalmistaja tarjoaa ajokkeihinsa myös maansiirtokoneistaan tuttua Powertronoc-vaihteistoa, joka on taasen täysiverinen automaattivaihteisto. Kuudennen sukupolven Powertronic-vaihteisto tarjoaa pehmeää vaihtamista ja katkeamatonta vetoa kaikissa olosuhteissa. Aikaisempaa älykkäämpien vaihteistojen ansiosta kunkin vaihteen vaihtamisajankohtaa voidaan säätää yksilöllisesti, mikä tuo mukanaan lisääntynyttä ajomukavuutta. Tosin on muistettava luiston lisäämisen kasvattavan mukavuuden ohella myös polttonesteen kulutusta. Powertronic-vaihteisto on saatavilla lähestulkoon kaikkien 11- ja 13-litraisten voimaloiden yhteyteen. Vaihteisto on saatavilla myös hydraulisella, integroidulla hidastimella, jonka toimintaa voidaan säätää yksilöllisesti. Esimerkiksi pienimmällä vaihteella hidastimen teho voidaan säätää hyvin alhaiseksi, jolloin pysähtymisestä saadaan pehmeä myös pelkän hidastimen avulla.
Valmiimpaa varustelua
Katsastus- ja rekisteröintivaatimuksien kiristymisestä johtuen autotehtailta valmistuu aikaisempaa valmiimpia autoja, joiden varusteluun kuuluvat muun muassa lokasuojat, alleajosuojat ja kaikki vaatimustenmukaiset valaisimet. Rekisteröinnin helpottumisen ohella myös läpimenoaika saadaan lyhyeksi, koska varustelu autotehtaan linjalla on paikallisella päällirakentajalla tehtävää työtä nopeampaa ja laadultaan tasaisempaa. Tehdasvarustelu puoltaa paikkaansa myös varaosahuollon helppouden, joskaan ei aina sen edullisuuden kannalta.
Kaikissa Volvoissa on aina päällirakentamisen kannalta vaivattomat suorat runkopalkit, joiden ylin pulttirivi jätetään koko matkalta päällirakentajien ja heidän tarpeiden käyttöön. Yksilöllisen varustelun mahdollistamiseksi FMX-mallistossa on tarjolla myös laaja valikoima erilaisia tuplarunkovaihtoehtoja. Rungon takaylitys voidaan valita asiakkaan ja hänen päällirakenteen mukaan 50 millin jaolla.
FMX-malliston maastokelpoisuutta voidaan kasvattaa myös aikaisempaa matalammilla polttoainesäiliöillä, jotka voidaan asentaa jo tehtaalla aikaisempaa ylemmäs. Varustelun helppoutta tuovat myös tehtaalla valmiiksi asennetut työvalojen johtosarjat, joiden ansiosta vältytään ohjaamon verhoilujen purkamiselta varustelun aikana.
Maansiirtoautojen varustelun ja valmistumisen nopeuttamiseksi Volvo on tuonut markkinoille oman, suomalaismarkkinoiden mukaan räätälöidyn konseptiauton, joka rakentuu kahdella etuakselilla tai trippeliakselilla varustetun telivetoisen FMX-alustan ympärille. Konseptiauto toimitetaan joko täysin valmiina tai pelkästään apurunko-, kippi- ja kaatoakselipaketilla varustettuna, jolloin asiakas huolehtii itse lavan hankinnasta. Neliakselisten autojen ohella Volvo on noussut vahvaksi tekijäksi myös viisikkorintamalla, missä asiakkaita hamutaan suomalais-ruotsalaisen yhteistyön hedelmillä.
Yleisin Volvon viisiakselisista vaihtoehdoista on tehtaalta neliakselisena hankittu alusta, johon VTA Tekniikka Oy asentaa viidennen akselin. Nousevalla kakkosakselilla varustetut viisikot ovat paljolti hinnoittelustaan johtuen harvassa. Viisikkokeskustelun päästyä vauhtiin Volvon tekniikkatietäjä Kurt Westenius ei malta olla ottamatta esiin siltasääntöä, joka rajoittaa viisiakselisen auton kokonaismassan 38 tonniin.
”Viisiakselisen puolikasyhdistelmän saa kuormata 44 tonnin kokonaismassaan ilman siltasäännön asettamia rajoitteita”, murahtaa Kurre viranomaisten suuntaan.
”Suunta on parempi”
Pitkän linjan volvolainen, Magnus Björklund on palannut muutaman vuoden Slovenian ja Kroatian komennukselta takaisin Suomeen Volvo Finland Oy:n toimitusjohtajaksi.
”Työskentely vieraassa maassa, vieraan kulttuurin parissa avasi silmät monella tapaa. Esimerkiksi Slovenia on pieni maa, mutta siellä on erittäin vahvaa ja nykyaikaista kuljetusakan osaamista”, summaa Björklund kokemuksiaan.
Aloittaessaan Slovenian toimintojen luotsaamisen vuonna 2008, oli ensimmäisenä toimena raskaalla kädellä tehtävä tilauskannan supistaminen. Paluu kotimaahan tapahtui huomattavasti suotuisempien tuulin alla, sillä markkinat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa kulkevat taas nousujohteisella uralla. Björklundin mukaan pohjoismaisittain tilanne on kuitenkin huolestuttava, sillä meillä kysynnän piristyminen on muuta Eurooppaa maltillisempaa. Tilastoja tarkastelemalla huomaa, että Suomessa on kahden viime vuoden aikana jäänyt myymättä lähestulkoon yhden normaalivuoden myyntiä vastaava määrä autoja, mikä on varsin huolestuttava piirre. Eikä kuluva vuosi tuonen asiaan parannusta, sillä autoalan toimijat ennustavat kuluvalle vuodelle noin 2300 raskaan ajoneuvon myyntiä. Pitkän aikavälin trendin mukaan määrän tulisi olla lähempänä 3000 yksikköä. Myyntimäärien alhaiseuudesta johtuen muun muassa käytetystä hyväkuntoisesta kalustosta on pulaa.
Myös pohjoismaisten kuljetusyrittäjien tekemät kuljetussuoritteet ovat laskusuunnassa toisin kuin itäeurooppalaisten kuljetusyrittäjien.
”Tilastojen perusteella Puolasta on tullut uusi kuljetusalan veturi”, huikkaa Björklund kiivetessään FMX-Volvon ohjaamoon. Pitää nokkamiehenkin kokeilla ajoneuvojen uusia ominaisuuksia.
Otatko auton lisäksi myös palvelun?
Volvo pyrkii sitouttamaan asiakkaansa yhteen taloon myös palvelutarjonnan avulla. Kaikissa uusissa FM- ja FH-malleissa, mukaan lukien FMX-mallisto on vakiovarusteena Dynafleet-tietojärjestelmän perusversio. Ensimmäisen vuoden ajaksi asiakkaalle tarjotaan veloituksetta käyttöön myös Driver Times-työaikapakettia, jonka avulla hoituu muun muassa digipiirturin etälataus sekä työ- ja ajoaikojen raportointi. Volvolta tarjotaan peruspaketin oheen myös lukuisia muita ominaisuuksia, kuten paikannusta sekä polttoaine- ja ympäristöraportointia. Valitettavasti ympäristöasiat ja niiden seuranta ei vielä kuulu suomalaiseen kuljetuskulttuuriin, jolloin niiden merkitys autoilijalle on olematon. Kaukana ei kuitenkaan ole aika, jolloin kuljetuksen ostaja saattaa kilometrihinnan lisäksi kysyä myös kulutetun polttoaineen ja siitä syntyneiden hiilidioksidipäästöjen määrää. Silloinkin pitäisi osata kertoa kilpailijaa alhaisempia lukuja.
Ari Perttilä