Uutiset

Kuljetuskalusto

Maistiaisia MAN-uutuuksista

MAN TGX

Perinteiseen tapaansa MAN tarjosi toimittajille jo heinäkuussa mahdollisuuden tutustua ennakkoon syyskuussa Hannoverin IAA-Transportation-messuilla suurelle yleisölle esiteltyihin tuoteuutuuksiin. Uudistuksista pääsevät osallisiksi kaikki MAN:n mallisarjat.

Volkswagen-konsernin hyötyajoneuvovalmistuksesta vastaavaan Traton Groupiin kuuluva MAN esitteli Saalfeldenissä Itävallassa nykyisiä ja tulevia ajoneuvomallejaan. Jotkut malleista olivat jo tuotannossa ja joidenkin tuotanto alkaa piakkoin. Nähtävillä ja koeajettavana oli myös prototyyppiasteella oleva auto, jonka myynti ja tuotanto aloitetaan vasta joskus tulevaisuudessa.

Kautta koko malliston MAN-autot ovat saaneet turvallisuutta parantavia varusteita, jotka uusissa autoissa on heinäkuun alun jälkeen pitänyt lain mukaan olla.

PowerLion-voimansiirto

MAN esitteli uutuuksiaan alppimaisemissa Itävallan Saalfeldenissä. Etualan TGX uudella D30-dieselmoottorilla ja taustalla oleva eTGX-sähköauto sekä vastaavat TGS-mallit tulevat pian tuotantoon.

Suomalaisittain kiinnostava MAN-uutuus on 13-litrainen D30-moottori. Kyseessä on Traton Groupin konsernimoottori, joka on peruskonstruktiona käytössä myös Scaniassa ja Navistarissa. MAN tarjoaa moottoria peräti kuutena tehoversiona 380 ja 560 hevosvoiman väliltä. Moottoreita valmistetaan muun muassa uudessa Nürnbergin moottoritehtaassa, ja tuotannosta 90 prosenttia menee MAN-kuorma-autoihin ja loput konsernin muihin merkkeihin.

Uudessa moottorissa on yläpuolisella nokka-akselilla varustettu kaikille sylintereille yhteinen sylinterikansi. Polttoaineen moottorille annostelee XPI-yhteispainesuihkutus, ja pakokaasujen typpiyhdisteiden neutraloinnissa käytetään kaksivaiheista urealiuosannostelua.

Vaihteistona D30-moottorin yhteydessä käytetään uutta TipMatic 14 -vaihteistoa. Niin kuin nimestä voi päätellä, siinä on 14 eteenpäin vievää välityssuhdetta. Pienin vaihde on ryömintävaihde, suurin on ylivaihde. Vaihteet vaihtuvat automaattisesti, vaihdekeppiä ei tähänkään vaihteistoon ole saatavilla. Tehtaan edustajan mukaan vaihteistot valmistetaan Södertäljessä Ruotsissa, mikä kertoo tämänkin komponentin olevan konsernituote.

PowerLion-voimansiirto tulee aluksi saataville vain puoliperävaunun vetoautoihin 4×2-vetotavalla TGX- ja TGS-malleihin. Muut vetotavat ja päällirakennettavat tasakuorma-autot seuraavat myöhemmin, ja uusi voimalinja tuleekin aikaa myöden korvaamaan D26- ja D38-moottorien ja TipMatic 12 -vaihteistojen yhdistelmät.

Lyhyehkö koeajolenkki 560-hevosvoimaisella TGX-puoliperävaunuyhdistelmällä tarjosi miellyttävän, mutta yllätyksettömän ajokokemuksen. Maltillisesti uudistetussa mittaristografiikassa huomio kiinnittyi siihen, että vaihteiston automaattiasetuksella ajettaessa käytössä olevaa vaihdetta ei MAN katso tarpeelliseksi näyttää, on vain pelkkä A-kirjain. Manuaaliasetuksella vaihdenumero toki näkyy. Jollain selittämättömällä tavalla vaihdenäyttöä jäi kaipaamaan myös automaatilla ajettaessa.

Vetyä männän päälle

MAN on panostanut voimakkaasti sähköön tavoitelleessaan tuotteittensa päästöttömyyttä. Muiden kuorma-autovalmistajien tapaan se kuitenkin tunnustaa sen tosiasian, että kaikkiin kuljetustehtäviin ei tällä hetkellä ole mahdollista täyssähköistä autoa valjastaa.

Yhtenä ratkaisuna on vedyllä käyvä polttomoottori. Sellainen syntyi, kun luotettu D38-moottori kasvatettiin 16,8-litraiseksi, muutettiin ottomoottoriksi ja varustettiin vedyn annostelulaitteilla. Tehoa H45-moottorissa on 520 hv (383 kW) ja vääntömomenttia 2 500 Nm 900–1 300 r/min kierrosalueella.

Vetykäyttöisellä polttomoottorilla varustetussa MAN hTGX -autossa on neljä vetysäiliötä, joihin mahtuu 56 kg 700 barin paineessa olevaa vetykaasua. Tankkaaminen kestää noin 15 minuuttia.

Vetymoottorilla varustetulla hTGX-autolla oli mahdollisuus pieneen koeajolenkkiin, aikataulusyistä moottoriradalla. Kuormaamaton yhdistelmä ei tietenkään antanut täyttä kuvaa voimalinjan ominaisuuksista, mutta ottoperiaatteella toimivassa moottorissa yllätti sen tehokas moottorijarrutus.

MAN ilmoittaa vedyn kulutukseksi 9 kg / 100 km. Autossa on neljä kaasusäiliötä, joihin mahtuu 56 kg vetyä 700 barin paineessa. Säiliöiden täyttäminen kestää noin 15 minuuttia. MAN hTGX:n hiilidioksidipäästöt ovat niin alhaiset, että se täyttää eurooppalaiset päästöttömän ajoneuvon kriteerit.

Sinällään tieliikennekelpoinen auto oli yksi 200 prototyypistä, jotka MAN valmistaa 6×2- ja 6×4-vetoautoina kenttätesteihin Alankomaihin, Norjaan, Islantiin ja valikoituihin maihin Euroopan ulkopuolella.

Sähköauto sarjatuotantoon ensi vuonna

MAN:n raskaat eTruck-sähköautot eTGS ja eTGX vaikuttavat olevan jo täysin tuotantovalmiita. Sähkömallien tarjonta tulee olemaan erittäin runsas, sillä yksistään tehovaihtoehtoja on kolme ja akkujen määrä voidaan valita optimaalisesti käyttötehtävän mukaan. Kun akseliväli-, vetotapa- ja ohjaamovaihtoehtoja on lukuisia, variaatioiden määrä nousee lähes samalle tasolle dieselmallien kanssa. Mainittakoon, että täyssähköisen MAN-vetoauton saa myös matala-alustaisena.

Lataus hoituu tarvittaessa MCS-standardin laturilla 750 kW:n teholla, CCS-laturilla suurin latausteho on 375 kW. MAN:ssa latauspistokkeita voi olla kaksi, ja ne saa kummallekin puolelle etupyörän läheisyyteen tai auton takaosaan. Kysymys siitä, voiko kahta latauspistoketta käyttää yhtä aikaa, jäi vaille vastausta.

Sähkökäyttöisiin MAN-kuorma-autoihin saa kaksi latausliitintä, ja ne voivat olla auton etu- tai takaosassa. Koeajettavana olleessa esisarjan autossa oli toinen liitin vain malliksi, se ei ollut käyttökuntoinen.

Ajokokemus eTGX:llä oli yllätyksetön, hiljaisuus viehättää edelleen. On helppo ymmärtää niitä sähkökuorma-autojen kuljettajia, jotka sanovat, etteivät enää tahtoisi palata dieselauton rattiin.

Uudella automaatilla

MAN:n keskiraskas TGM saa mallivuodelle 2025 vakiovarusteeksi uuden kahdeksanvaihteisen automaattivaihteiston. Kyseessä on momentinmuuntimella varustettu planeettapyörästöillä toteutettu vaihteisto.

Vuoden 2025 TGM-malleissa on vakiovarusteena ZF:n valmistama automaattivaihteisto.

Koeajon perusteella vaihteisto vaikutti erittäin toimivalta ja sopivalta taajamaliikenteeseen, jollaisessa TGM-malliston autoja Suomessa monesti käytetään.

TGE 2.0

Kuorma- ja pakettiautona Suomessa myytävä TGE uudistui alkuvuodesta. Päällisin puolin se näyttää pysyneen lähes entisellään, mutta sisätiloissa muutokset ovat huomattavat. Mittaristo on toteutettu näytöllä, ja automaattivaihteisissa autoissa vaihteenvalitsin on ohjauspylväässä, kuten raskaammissakin malleissa.

Ulkoisesti TGE ei ole suuresti muuttunut. Tällä hetkellä valikoimissa on kolme eritehoista dieselmoottoria, joiden jatkeena on automaatti- tai manuaalivaihteisto.

Uudessa TGE:ssä seisontajarru on sähköinen, ja sen yhteydessä on Auto Hold -toiminto, jolla pysäytetyn auton saa pysymään paikallaan ilman jarrupolkimen painamista. Auton käynnistäminen tapahtuu TGE:ssä virta-avaimen sijaan painonapilla.

Turva- ja mukavuusvarusteita on suuri määrä vakiona tai saatavana lisävarusteena sen mukaan, rekisteröidäänkö auto paketti- vai kuorma-autoksi.

Palaamme uudistuneeseen TGE:hen tarkemmin kotimaan koeajon merkeissä.



Lue seuraavaksi