Uutiset

Kuljetuskalusto

Tampereen aluepelastuslaitoksen uudet – Bronto Skylift F 37 RLX nostolava-/puomitikasautot

Aluepelastuslaitoksien kaluston hankinta on melko pitkä prosessi, esimerkiksi Tampereella kuorma-autoalustat olivat jo vuoden 2006 budjetissa, päälirakenteet 2007 ja käyttöön autot saatiin viime vuoden alkupuolella. Hankintaprosessin etenemisestä vastaa keskitetysti Tampereen aluepelastuslaitoksen tekninen osasto, jossa toimii myös tarjouspyynnön määritellyt kalustosuunnittelija Heikki Seppälä. Nostolava-autojen kilpailutuksen hoiti Tampereen Logistiikka. Voittajaksi selviytyi tamperelainen Bronto Skylift Oy Ab, josta tarjouksen teki aluemyyntipäällikkö Juha-Pekka Rintala.

Bronto Skylift järjestää myös toimittamiensa autojen kuljettajille viikon kestävän käyttökoulutuksen nostolava-autoihin, minkä lisäksi suurin osa kuljettajista on käynyt Kuopion palo-opiston IPAF-koulutuksen, jossa opetetaan henkilönostinten turvallisen käytön periaatteet.

Scanian P 380 6×2*4 -alustat

Nostolava-/puomitikasautojen alustoiksi valittiin kilpailutuksen perusteella Scanian kolmiakseliset Allisonin automaattivaihteistolla olevat Scania P 380 6×2*4 – alustat. Lyhyellä, 4,1 metrin akselivälillä ja ohjaavalla teliakselilla sekä ilmajousituksella varustetut autot ovat kuitenkin melko ketteriä ahtaissakin paikoissa. Autojen liikkuvuutta talvikeleillä olivat varmistamassa ketjunheittäjät. Scanioiden CP 16 – ohjaamoja on hieman madallettu keskeltä, jotta kokonaiskorkeus on saatu 3,55 metriin puomin kohdalta. Ajoneuvon kokonaispituus on 10 metriä.

Autojen ohjaamoihin on asennettu tarvittavat asiakirjalokerikot ja lisäkytkimet symboleilla, 6,8 litran kevytpullolla varustetut paineilmalaitteet sekä neljä 230 voltin maadoitettua pistorasiaa. Ohjaamovarustukseen kuuluu tietenkin pelastuslaitoksen Virve-ajoneuvoasema, käsiradioteline latauslaitteella sekä peruutuskamera/navigaattori-yhdistelmä. Syöttöpistokkeet muun muassa akkulaturille ovat ohjaamon oven pielessä samoin kuin jarrujärjestelmän paineilmaliitin takaiskuventtiilillä. Koko nostolavavarustus on maalattu samaan Scanian ohjaamon alkuperäiseen punaiseen värisävyyn.

Bronto Skylift F 37 RLX nostolava-/puomitikaslaitteisto

Bronto Skylift F 37 RLX –nostolavan työskentelykorkeus on noin 37 m, jolloin korin pohjan korkeus on 35 m maasta. Sivu-ulottuma 500 kg:n korikuormalla on 22 m. Korikuormat ovat valittavissa: 500 kg, 325 kg tai 130 kg, jolla saavutetaan suurin sivu-ulottuma 24 m. Puomin negatiivinen ulottuma maatasosta alaspäin on noin 6 m, jolloin pelastustyöt montusta tai esimerkiksi satama-altaasta onnistuvat myös. Molemmat puomistot ovat teleskooppisesti jatkettavia ja ne on suunniteltu palo- ja pelastuskäyttöön, huomioiden putkistot ja korkeat lämpötilat. Puomistoon on myös integroitu alumiinitikkaat. Hydraulisesti liikkuvat H-mallin tukijalat ovat sekä edessä että takana ja niitä voidaan liikuttaa toisistaan riippumatta. Ajoneuvon automaattinen tasaus on mahdollista tehdä 10° kulmaan pituussuunnassa, koska laitteessa on normaalia pidempi tukijalkaisku (1100 mm).

Laitteen 2-varsistossa on myös teleskooppi, mikä mahdollistaa korille 1,5 metrin liikkumisen vaakatasossa. Kooltaan 1150 mm x 2250 mm oleva työkori on kookas ja sen kääntökulma on ± 45°. Korin edestä aukeavan pelastustason koko on 1300 mm x 500 mm ja sen kautta saadaan työnnettyä esimerkiksi pyörätuoli tai paarit työkoriin. Varsiston ja työkorin liikkeitä voidaan ohjata yhteneväisillä ohjauskeskuksilla sekä jalustalta että työkorista. Laitteiston toimintanopeus on 115 sekuntia, mikä pitää sisällään alustan automaattisen tasauksen, puomiston noston 30 metriin sekä käännön 180 astetta.

Työkorin varustus on todella monipuolinen, korista löytyy: sähköhydraulinen vesi-/vaahtotykki (TR+Akron 3800 l/min), 76 mm:n vedenulosotto B-kynsiliittimellä, pikapalopostikela 20 m:n letkulla, neljä 230 V:n sähköulosottoa, laukaistava nostolenkki, asianmukainen valaistus, paarien kiinnityspisteet, ohjausjärjestelmään integroitu tuulimittari, laskeutumisnarujen kiinnityspisteet ja vinssi.

Laitteen hydraulijärjestelmän tilavuus on 480 litraa ja hydrauliöljysäiliön 400 litraa. Hydraulijärjestelmän suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota järjestelmän toimintavarmuuteen, huollettavuuteen ja tarkastusten helppouteen. Järjestelmä on mitoitettu jatkuvaan käyttöön, jolloin öljyn lämpötila ei nouse yli sallitun missään tilanteessa.

Bronto+ – elektroninen ohjausjärjestelmä

Molemmissa nostolava-autoissa on Bronto+ -elektroninen ohjausjärjestelmä, jonka avulla voidaan ohjata tukijalkoja ja korikuormaa tilanteen mukaan. Järjestelmä takaa suurimman ulottuman eri puolilta autoa kaikissa tilanteissa ja samanaikaisesti tasauksen edellyttämä ulottuma sekä työkorin sijainti on nähtävissä tukijalkojen, jalustan ja työkorin ohjauskeskuksien näyttöruuduilta graafisessa ja numeerisessa muodossa. Edellisten tietojen lisäksi näytöiltä näkyy sallitut/hidastetut ja ei sallitut varsistoliikkeet sekä kaikki tärkeät ja avustavat symbolit. Informaatio- ja erikoisnäyttöruuduilta nähdään tärkeimmät hälytyssymbolit, kuten hätäseis-kytkentä, alhainen akkujännite ja polttoaineen määrä sekä paljon muuta tietoa. Erikoisnäytöiltä näkyvät muun muassa vesipumpun ja apuvälineiden tiedot. Teknisesti Bronto+-järjestelmä koostuu kuudesta ajoneuvokäyttöön suunnitellusta moduulista ja kolmesta TFT-värinäyttöruudusta, jotka toimivat can-väylässä. Vakiovarusteena saatavan GSM-modeemin avulla Bronto Skylift Oy:n huolto-osasto pystyy muuttamaan järjestelmän asetuksia ja paikallistamaan mahdollisia vikoja etäkäytöllä, jolloin säästetään usein tarpeettomia kustannuksia. Myös huoltoja ja korjauksia ajatellen järjestelmästä löytyy kaikki tarvittava tieto, kuten vianetsintä- ja paikannusjärjestelmä sekä vikojen rekisteröinti, eri komponenttien tilasta kertova näyttö sekä käyttötunnit ja huoltomuistutukset. Bronto+ -ohjausjärjestelmän voidaan sanoa lähes sataprosenttisesti hoitavan kaikki nostolava-auton toiminnot: ohjauksen, käytön, valvonnan, turvallisuuden ja huollon.

Palovesi- ja hengitysilmajärjestelmät

Nostolava-autoissa itsessään ei ole vesisäiliöitä, mutta autojen takaosassa on molemmin puolin vesiputkiston sisäänsyötöt. Putkistot ovat ruostumatonta terästä ja putkien päissä on venttiilit 76 mm:n kynsiliittimin ja suojakansin. Putkisto on myös varustettu tarvittavin tyhjennys- ja ylipaineventtiilein (16 bar).

Hengitysilmajärjestelmään kuuluu jalustalle asennettu hengitysilmakaappi varusteineen: neljä kappaletta 6,8 litran kevytpulloja kytkettyinä kahden pullon paketeiksi, paineenalentimet, jakotukit sekä kahden kasvo-osan kotelo työkorissa. Liian alhaisesta pullon paineesta tulee lisäksi valo- ja äänihälytys molempiin ohjauskeskuksiin.

Hälytyslaitteet ja valot

Elektronisen hälytysäänilaitteen lisäksi nostolava-autoissa on melkoinen määrä hälytysvilkkuja: ohjaamon katolla on kaksi kaksoisvälähdyssinivilkkua, kaksi keltavilkkua, aurinkolipassa ja nokkamaskissa kaksi led-puskurivilkkua, ajoneuvon molemmilla puolilla kolme led-vilkkua sekä molemmissa takakulmissa kaksoisled-vilkut ja yksi irrallinen magneettikiinnitteinen keltavilkku.

Valojakin nostolava-autoissa on huomattavasti normaalia ajoneuvoa enemmän. Niin sanottuja työ/peruutus/kujavaloja on kuusi kappaletta, peruspuomissa ja korivarren nivelkohdissa on valot, ohjaamossa ja laitteen takaosassa on kaksi kappaletta Mica IL-valaisimia latauslaitteineen ja vaihtokytkimineen, kalustotiloissa on rajakytkimin varustetut kaappivalot ja taka- sekä sivuvalot ovat upotettavaa mallia. Työkorissa on kaksi 70 W valaisinta ja 2000 W verkkovirtavalonheitin. Akkujen vieressä on Nato-pistoke 5 metrin kaapelilla apukäynnistysvirtaa varten.

Nostolaitteen turvalaitteet

Nostolaite on varustettu automaattisella ulottuman valvontajärjestelmällä. Työkorissa on ultraäänianturit, jotka antavat valo- tai äänihälytyksen ja pysäyttävät liikkeen korin pohjan lähestyessä estettä tai kun ulottuma on saavutettu. Tarvittaessa toiminnot voidaan ohittaa. Varsiston ääriasennoissa ja liikkeelle lähdettäessä liikkeet on hidastettu ja kuljettajakohtaisia ajonopeuksia voidaan valita pikanäppäimellä. Kallistumahälytin antaa valo- tai äänihälytyksen ohjaustauluihin, jos alusta kallistuu esimerkiksi maapohjan pettäessä tukijalan alta. Nostolaite on myös varustettu automaattisella ohjaamosuojalla, jolloin varsistolla tai työkorilla ei voi vaurioittaa auton ohjaamoa. Nostolaitteen toimintaa varmistamassa on sähköhydraulipumppu, jolla nostimelle saadaan noin 15 minuutin toiminta-aika. Varsisto, putket ja johdot on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja ja laitteella voidaan työskennellä noin +80 °C lämpötilassa 20 minuuttia. Ohjauskeskuksien alapaneeleissa on erillinen kytkin varalaskua varten. Lisäksi järjestelmään on kytketty tuulimittari sekä Rangefinder-etäisyysmittari, jotka välittävät tietoa ohjauskeskuksiin. Ohjaamossa on omat merkkivalot ulosotolle ja tukijalkojen kuljetusasennolle sekä manuaalinen vesivaaka.

Miika Nyrö

Bronto Skylift Oy Ab

Bronto Skylift on yksi maailman johtavia kuorma-autoalustaisten nostolavalaitteiden valmistajia. Yrityksen valmistamat nostolavalaitteet voidaan jakaa kahteen tuoteryhmään käyttötarkoituksen mukaan: palo- ja pelastuslaitteet sekä teollisuuslaitteet. Bronto Skyliftin tuotevalikoimaan kuuluu noin 50 mallia, joiden työskentelykorkeus on 16 – 101 metriä. Miltei 40-vuotisen historiansa aikana Bronto Skylift on toimittanut jo yli 5500 laitetta palokuntiin ja yrityksiin yli 120 maassa ympäri maailmaa.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Tampereella, Raholan kaupunginosassa. Laitteiden puomistot valmistetaan Porin tehtaalla. Bronto Skyliftilla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Bronto Skylift on kuulunut amerikkalaiseen Federal Signal Corporationiin vuodesta 1995.

Lue seuraavaksi