Uutiset

Kuljetuskalusto

Synteettistä HVO-dieseliä Volvon tankkiin

Volvo Trucksin kaikki Euro 5-moottorit on nyt hyväksytty käyttämään uusiutuvaa synteettistä HVO-dieselpolttoainetta. Samanaikaisesti Euro 6-moottoreiden sertifiointityö HVO-polttoaineelle on käynnissä. HVO toimii normaalin dieselpolttoaineen tavoin ja vähentää CO2-päästöjä 30-90 prosenttia.

Vuonna 2013 Volvo Trucks aloitti kenttäkokeilun yhdessä Renovan, DHL Freightin ja OK/Q8:n kanssa. Kokeilussa seurattiin kuinka 100 % HVO:n käyttö vaikuttaa moottoreiden suorituskykyyn ja komponentteihin. Kuudella Volvo Euro 5-kuorma-autolla ajettiin yhteensä noin 1 000 000 kilometriä kaupallisessa liikenteessä kahden vuoden ajan.

”Kenttäkokeilu osoitti, että HVO toimii erinomaisesti moottoreissamme ja sitä voidaan käyttää samalla tavalla kuin normaalia dieselpolttoainetta. Myös dieselin ja HVO:n sekoittaminen on mahdollista”, sanoo Tobias Bergman, Volvo Trucksin vaihtoehtoisten polttoaineiden ja hybriditekniikoiden tuotepäällikkö.

Kenttäkokeilun positiivisten tuloksien ansiosta Volvo Trucks hyväksyy HVO:n käytön kaikissa Volvo Euro 5-kuorma-autoissa alkuperäisillä huoltoväleillä. Syyskuussa 2015 sertifioidaan EU-tyyppihyväksynnän (WVTA) mukaisesti D5- ja D8-Euro6-moottorit HVO:n käytölle. Samanaikaisesti myös D11-, D13- ja D16-moottorien sertifiointityö on käynnissä.

”Polttoaine sopii kaikille asiakkaille, jotka tavoittelevat CO2-päästöjen vähentämistä kuljetustehtävästä riippumatta. Kuorma-autojen ympäristövaikutukset vähenevät entisestään HVO:n käytön ja Euro 6-mottoreiden vähäisten päästöjen ansiosta”, sanoo Tobias Bergman.

HVO on synteettinen dieselpolttoaine, joka tuotetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten kasvi- ja eläinperäisistä rasvoista esimerkiksi rapsiöljystä tai teurastamoiden jätteistä. Polttoaineen jakelu voi tapahtua olemassa olevien jakelukanavien kautta ja siinä käytetään samankaltaisia säiliöitä ja pumppuja, kuten tavallisen dieselpolttoaineen tankkauksessa. Valmistuksessa käytettävästä raaka-aineesta riippuen HVO vähentää CO2-päästöjä 30-90 prosenttia.

”Uskomme HVO:n potentiaaliin ja näemme kiinnostuksen uusiutuvia polttoaineita kohtaan kasvavan asiakkaiden ja kuljetusten ostajien keskuudessa. Tällä hetkellä suurin haaste on sopivan raaka-aineen saatavuus ja jalostamojen toimituskapasiteetti. Toivomme, että panostuksemme tähän polttoaineeseen kasvattaa kysyntää ja että HVO:ta voisi tulevaisuudessa tankata entistä useammassa paikassa”, sanoo Lars Mårtensson, Volvo Trucksin ympäristö- ja innovaatiojohtaja.

Lue seuraavaksi