Uutiset

Kuljetuskalusto

Superia Scanialta

Scania Super

Lupauksensa mukaisesti Scania esitteli suuren määrän uutta mallistoonsa. Uutta 13-litraista moottoria osattiin jo odottaakin, ja ehkäpä jatkoa uudelle vaihteistoperheelle. Näiden lisäksi esiteltiin muuan muassa uusi taka-akseli sekä kamerapeilit.

Täysin uusi moottori

Scania esitteli täysin uuden 13-litraisen, kuusisylinterisen rivimoottorin. Tarkkaan ottaen iskutilavuus on 12,74 litraa. Moottorissa on nyt yksi, kaikille sylintereille yhteinen sylinterikansi ja kaksi yläpuolista nokka-akselia. Moottorin terminen hyötysuhde on jopa 50 prosenttia.

Scania DC13 460-hevosvoimaisena versiona. Sylinterikansi on kaikkille sylintereille yhteinen, ja venttiileitä käytetää kahdella kannen yläpuolisella nokka-akselilla.

Tuotepäällikkö Ari Hakalan mukaan DW6-nimeä kantavan moottorin suunnitellussa on alusta alkaen huomioitu sylinterikannen rakennetta tukeva vaikutus, jolloin kasvaneesta suorituskyvystä huolimatta omapaino ei ole kasvanut.

Uusi moottori tulee myyntiin 420-, 460-, 500- ja 560-hevosvoimaisena (309–412 kW) versiona. Vääntömomenttia on enimmillään 2 300, 2 500, 2 650 tai 2 800 Nm. Päästönormien täyttämiseksi uudet moottorit käyttävät uusien V8-moottoreiden tapaan kaksivaiheista urearuiskutusta eli Scania Twin SCR -järjestelmää.

Scania uutuusmoottorit

TyyppiKuusisylinterinen rivimoottori
Iskutilavuus12,742 litraa
SylinterikansiNeliventtiilirakenne, DOHC
Puristussuhde23:01
Polttonesteen ruiskutusScania XPI
Päästöjen hallintaScania Twin SCR

DC13 176    420 hv (309 kW) @ 1 800 r/min  
2 300 Nm @ 900–1 280 r/min

DC13 175    460 hv (338 kW) @ 1 800 r/min  
2 500 Nm @ 900–1 290 r/min

DC13 174    500 hv (368 kW) @ 1 800 r/min  
2 650 Nm @ 900–1 320 r/min

DC13 173    560 hv (412 kW) @ 1 800 r/min  
2 800 Nm @ 900–1 400 r/min

Lisävarusteena on nyt saatavana tehostettu moottorijarru CRB (Combustion Release Break), joka hidastaa moottorin pyörimisnopeutta avaamalla pakoventtiileitä puristustahdin loppuvaiheessa. Vanhan tien kulkijat puhuvat Jaakobin jarrusta tällä periaatteella toimivasta järjestelmästä.

Voimansiirtoon uutta

Scania esitteli jo viime vuonna uutta ajattelua edustavan G33-vaihteiston. Nyt valikoima täydentyy odotetusti hieman pienemmille vääntömomenteille mitoitetulla G25-vaihteistolla.

Uutta on myös R756-taka-akseli, joka korvaa R665-, R753- ja joissain tapauksissa myös R780-akselit. Uusi akseli on kevyt ja sen huollon tarve on aiempaa vähäisempi. R756 on tarkoitettu autoihin, joissa yhdistelmäpaino on enintään 53 tonnia. Nopein perävälitysvaihtoehto on 1,95:1. Uutuuden tunnistaa navasta, joka on ulkomuodoltaan uusi. Päähinetermejä käyttäen voisi kuvailla, että tonttulakki on muuttunut knalliksi.

Scania R756-taka-akseli

ProCare

Scanian uusi ProCare-palvelu perustuu Scanian mukautuvaan huoltoon. ProCare on saatavana Scania-kuorma-autoille, jotka on rakennettu vuoden 2019 jälkeen. Palvelu perustuu siihen, että ProCareen liitetyt kuorma-autot raportoivat teknisen tilansa Scanialle säännöllisesti antaen siten tietoa ennalta ehkäisevien toimien ja osien ennakoivan vaihtamisen tarpeesta.

Scania Super

ProCare on tarkoitettu kuorma-autoille, joita ei voi poistaa liikenteestä odottamattoman tilanteen vuoksi. Kuorma-autot, joilla on erityinen päällirakenne tai tiukasti aikataulutettu tehtävä, johon liittyy myöhästymissakko, ovat tyypillisiä kohteita palvelulle, jonka pääasiallinen tehtävä on taata sataprosenttinen suunniteltu käyttöaste.

Kamerapeilit ja uutta sisustukseen

Nyt Scaniakin liittyy niiden valmistajien joukkoon, jotka tarjoavat perinteiset taustapeilit korvaava kamerapeilijärjestelmää. Scania Mirror View Camera (SMVC) -järjestelmän kamerat välittävät kuvan ohjaamon A-pilareiden tuntumaan asennetuille suuriresoluutioisille 12,3 tuuman näytöille.

Scania Mirror View Camera
Scania on asentanut kamerat peilivarsien alakiinnikkeiden kohdalle. Scania Mirror View Camera on mahdollista asentaa myös jo käytössä oleviin autoihin.

Scanian järjestelmä poikkeaa muiden valmistajien toteutuksesta siinä, että kamerat on asennettu ikkunalinja alapuolelle, tavanomaisen taustapeilin alakiinnikkeen paikalle koteloihin, jotka voidaan maalata ohjaamon väreihin. Kiinnityspaikka mahdollistaa SMVC:n asentamisen myös jälkikäteen useimpiin uuden sukupolven Scanioihin.

Viisi vuotta NextGen-kuorma-autosukupolven esittelyn jälkeen Scania esittelee joukon ohjaamon sisätiloihin kohdistuvia päivityksiä ja parannuksia. Uusia varuste-, verhoilu ja värivaihtoehtoja on lisätty ja joitakin nykyisiä on poistettu.

Scania sisustus
Sisustusvaihtoehtoihin on tullut uutta, ja jotakin vanhaa on poistunut valikoimasta.

Kahdeksan prosenttia

Scania on viimevuosina niittänyt mainetta taloudellisuudellaan, erityisesti 13-litran moottoreilla. Aina on kuitenkin mahdollisuus parantaa, ja yhtiö lupaa uudella tekniikalla varustetun ajoneuvon olevan jopa kahdeksan prosenttia taloudellisemman vastaavaan nykyversioon verrattuna.

Scania on ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana Euroopassa sitoutunut Pariisin ilmastokokouksen päästövähennystavoitteisiin, ja pääjohtaja Christian Levin on hyvillään siitä, että muita valmistajia on liittynyt joukkoon mukaan.

Päästövähennystavoitteita tukee hyvin nyt julkistetut uutuudet, joiden myötä polttoaineen kulutusta on mahdollista pienentää jopa kahdeksan prosenttia.

Uutuuksia päästään pian koeajamaankin, joten aiheesta lisää myöhemmin Konepörssin painetussa lehdessä ja verkkosivuilla.



Lue seuraavaksi