Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen suurimman tuulipuiston rakentaminen alkaa

Kuva: Mikko Havusela.

Yksi Euroopan johtava maatuulivoiman rakentaja, pohjoismainen OX2 on yhdessä Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian muodostaman yhteenliittymän kanssa allekirjoittanut sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle.

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke, jonka vuosittainen energiantuotanto on yli 1,3 terawattituntia. Se vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa. Se sisältää myös tuotantoajan palvelusopimuksen. Investoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia.

“Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen ja jatkaa: ”Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan.”

“Tuulivoima on osa velvoitettamme vastata ilmastohaasteeseen. Lestijärven hanke on merkittävä sekä konsortiolle että Suomelle monella tasolla. Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä uskottavan ja luotettavan tuulivoimakumppanin OX2:n kanssa, mikä tekee meille mahdolliseksi hankkia suuren mittakaavan tuulivoimaa”, sanoo konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

“Pitkä odotus Lestijärvellä on vihdoin päättynyt, kun tuulivoimahankkeen rahoitus ja toteuttaminen ovat varmistuneet. Tämä investointi turvaa kunnan talouden, tuo elinvoimaa sekä tarjoaa valtavasti työmahdollisuuksia Keski-Pohjanmaalle”, toteaa Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela.

Lestijärven tuulipuiston rakennustöillä on alueellisesti merkittävä työllistävä vaikutus. Hankkeen maanrakennustöistä vastaa naapurikunnasta Pihtiputaalta oleva Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR). Muuntajien toimituksesta vastaa Hitachi Energy, joka valmistaa muuntajat Vaasassa.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 376 megawattia ja arvioitu vuosituotanto 1,2 terawattituntia. OX2 vastaa tällä hetkellä 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan (311 MW ja 1,1 TWh) teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Tietoja Lestijärven tuulipuistohankkeesta:

  • Tuulivoimalat: 69 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 6,6 MW ja enimmäiskorkeus 240 metriä
  • Vuosittainen energiantuotanto: yli 1,3 TWh, joka vastaa noin 280 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5 000 KWh/ kotitalous)
  • Arvioitu käyttöönottoajankohta: alkuvuodesta 2025
  • Keskeiset alihankkijat: Keski-Suomen Betonirakenne (infratyöt), Hitachi Energy, Vaasa (muuntajat), Eltel (voimajohdot)
  • Vuosittaiset kiinteistöverotuotot Lestijärven kunnalle ovat noin 2,5 miljoonaa euroa

Investori lyhyesti

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Kymppivoima on yhdeksän energiayhtiön yhteisesti omistama yhtiö. Sen omistavat Kymenlaakson Sähkö Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Savon Voima Oyj, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia Oy, KSS Energia Oy, Ounastuotanto Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy.

Oulun Energia -konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä.

Lue myös: OX2 ja Tuulikolmio yhteistyösopimukseen uusien tuulivoimahankkeiden kehittämisestä

Lue seuraavaksi