Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu Auto tähtää tulevaisuuteen

Oy Sisu Auto Ab vie kuorma-autojen tehot uuteen suorituskykyluokkaan. Tieliikenteessä käytössä olevien kuorma-autojen pohjalta Sisu Auto rakentaa erikoisajoneuvojaan. Nyt niiden teholuokka kasvaa uusiin lukemiin. Hetkellisesti saadaan käyttöön yli 1 100 hevosvoiman teho ja 5 000 newtonmetrin vääntömomentti. Nämä luvut ovat olleet sarjatuotannossa tähän asti saavuttamattomia. Uuteen teholuokkaan päästään yhdistämällä diesel- ja sähkömoottori. Hybridiosaamisen taustalla on suomalaisyritys Visedo Oy. Kolmas suomalaiskumppani on Exertus Oy.

Sisu Auton pääomistaja ja toimitusjohtaja Timo Korhonen esitteli kuorma-autoihin uuden teholuokan konseptia Jyväskylän kuljetusmessuilla 18.5.2017.

Sisu Auton toimitusjohtaja Timo Korhonen (vas.) keräsi diesel-sähkö-hybridi Sisun projekti-ihmiset ympärilleen. Paljon odotettu ’laatikko’ oli juuri avattu.

”Tuomme markkinoille diesel- ja siihen yhdistetyllä sähkömoottorilla varustetun erikoisolosuhteisiin tarkoitetun kuorma-auton. Suurimmillaan diesel-sähkö-hybridi Sisussa on käytössä yli 5 000 newtonmetrin vääntömomentti ja jopa yli 1 100 hevosvoimaa. Diesel- ja sähkömoottorin hybriditeknologia on ratkaisu näin suureen tehoon. Sähkömoottori saa energiansa superkondensaattorin kautta. Hybridiin liittyvä voimansiirtojärjestelmä on lappeenrantalaisen Visedon kehittämä”, Sisu Auton Timo Korhonen toteaa. Korhosen mukaan sähkömoottorin tuottama täystehoinen lisävoima on käytössä kolmekymmentä sekuntia kerrallaan. ”Kondensaattorin lataamisnopeus on kuitenkin uskomaton”, kertoo Korhonen. Lataaminen tapahtuu käyttäen ajoneuvon liike-energiaa hidastaessa ja alamäissä tai käyttäen tarvittaessa dieselmoottoria lataamiseen. Vastaavaa Visedon hybriditeknologiaa käytetään jo raskaissa työkoneissa ja linja-autoissa.

Uusi teknologia palvelee käyttöominaisuuksia

Sisun, Visedon ja Exertuksen yhteistyössä kehittämä Polar Sisu on ollut puoli vuotta karjaalaistehtaan testikäytössä. Sisu Auton pääomistajan ja toimitusjohtajan Timo Korhosen mukaan kaikki testissä olevaa Sisua ajaneet ovat hämmästelleet auton suorituskykyä. Hän on itsekin päässyt tehokasta hydridi-Sisua kokeilemaan.

Yli tuhat hevosvoimaisessa Sisussa käytetään Fuller-vaihteistoa.

”Periaatteessa auto ei tarvitse vaihteistoon pientä puolta ollenkaan. Kun tuntuu, ettei dieselmoottorin vääntö riitä, käännetään joystick-kahvasta sähkömoottorista lisää vääntöä käyttöön”, Korhonen kuvailee. Hybridin edut ovat hänen mukaan kiistattomat. Jopa 30 prosentin polttoainesäästö pelkkään dieselkäyttöön verrattuna on mahdollista. Polttoainesäästö perustuu paljolti dieselmoottorin optimaalisella kierrosluvulla toimimiseen. Kuorma-auton moottorin kierroslukusahaamista erityisesti vääntömomenttia vaativissa tilanteissa tulee vähemmän. Suuriin erikoisautojen massoihin riittää litratilavuudeltaan pienempi dieselmoottori, kun hybriditekniikka on käytössä. Sekin pienentää osaltaan polttoaineen kulutusta.

”Joudumme rajoittamaan voimalinjan vuoksi tehoa tietyissä olosuhteissa”, mainitsee Korhonen Sisun jatkokehityskohteista. Sisulta kerrotaan tuotannon aloittamisen realistiseksi aikatauluksi vuotta 2018. Alkuun kaivos- ja muuhun suljetun alueen raskaisiin kuljetuksiin tarkoitettujen Super-Polar Sisujen hankintahinta nousee vielä projektin tässä vaiheessa jonkin verran dieselkäyttöistä erikoisautoa korkeammaksi. Sisu Auton mukaan kaivostoiminnassa tuotteet valitaan kuitenkin ensisijaisesti ominaisuuksien, elinkaarikustannusten ja pitkän aikavälin valintakriteerien pohjalta. Kaivosteollisuutta kiinnostaa autonomiset, täyssähköiset ja riittävällä voimalinjalla varustetut erikoisajoneuvot. Samojen ominaisuuksien tuominen Sisun Polar -mallistoon on realistista, koska tekniikka on jo valmis. Aikataulusta Sisulta mainitaan vielä varovaisesti tulevat vuodet. Hankintahinta pitää saada tarpeeksi houkuttelevaksi.

”Tavoitteena on, että saamme tämän vuoden loppuun mennessä puuauton kenttätestiin asiakkaalle. Jo ajossa oleva versio käy ensin testiohjelman läpi”, kertoo tuotepäällikkö Teemu Puustinen Sisu Autolta. Hän on vakuuttunut diesel-sähkö-hybridi Polar Sisun toimimisesta maantieliikenteessä.

Verkossa

www.sisuauto.com

www.visedo.fi

www.exertus.fi

Tässä avajaispäivän tunnelmia Kuljetus 2017 -messuilta Jyväskylästä. 

Lue seuraavaksi