Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanian kuljettajakilpailun voitto Norjaan

Scania Driver Competitions Euroopan loppukilpailu ratkesi norjalaisen Andréas Nordsjøn voittoon. Raufossista kotoisin oleva Nordsjø ajaa työkseen puuautoa Biri Transportin palkkalistoilla.

Suomea Scania Driver Competitions -loppukilpailussa edusti Jouni Siekkinen (oik.). Scania Suomen valmennuspäällikkö Erno Sirviö toimi kilpailun ajan Siekkisen managerina.

Södertäljessä Ruotsissa 24. ja 25. toukokuuta järjestetyssä Scania Driver Competitions -loppukilpailussa tavoitteli voittoa ja siitä palkinnoksi saatavaa 100 000 euron arvoista Scania-kuorma-autoa 30 raskaan kaluston ammattikuljettajaa eri puolilta Eurooppaa. Suomen edustaja oli Jouni Siekkinen Palokasta, Jyväskylästä.

Pelkän kamerajärjestelmän avulla ajaminen ei ole kovin helppoa.

Loppukilpailun ensimmäisenä päivänä kilpailijoiden ohjelmassa oli kuusi tehtävää; taloudellinen ja turvallinen ajaminen, ajoonlähtötarkastus, kuormansidonta, hätäensiapu, off-road-ajo hiekka- ja soraradalla sekä ns. lintuperspektiiviajotehtävä, jossa ajoneuvon ikkunat oli peitetty ja 360 asteen kamerajärjestelmän avulla ajettiin liikenneympyrässä.

Punaisia tolppia kaadettiin useammassa tehtävässä milloin etupyörällä, milloin takakulmalla.

Toisen kilpailupäivän ensimmäiseen Knock the King -tehtävän osallistuivat vielä kaikki kuljettajat. Tämän jälkeen kilpailu jatkui pudotuskilpailuna, johon pääsi 18 siihen mennessä parhaiten onnistunutta kilpailijaa. Tähän joukkoon ei Jouni Siekkinen yltänyt.

Kahden välivaiheen jälkeen ratkaisevaan Extreme Knock the King -tehtävään selviytyivät Andréas Nordsjøn lisäksi Ruotsin Fredri Arwidmark ja Puolan Piotr Dołengiewicz.  Viimeisessä tehtävässä kilpailijat aluksi sammuttivat tulipalon, sen jälkeen siirsivät kuormalavan ja lopulta ajoivat ajotaitoradan. Nordsjø suoritti tehtävän kylmäpäisen rauhallisesti, ja ajoi selkeään voittoon. Lähes yhtä selkeästi Arwidmark oli kakkonen. Dołengiewiczin suorituksen alku näytti lupaavalta, mutta maltti ei riittänyt, ja hän sortui hätäilyyn jääden kolmanneksi.

Kuulalaakerisoralla tyhjän kaivosauton eteneminen on yllättävän vaivalloista.

Ei saisi liiaksi läikkyä

Tämänkertaiseen Scanian kuljettajakilpailuun otti osaa yli 22 000 kuorma-autonkuljettajaa 30 Euroopan maasta. Finaaliin tiensä selvittäneiden kuljettajien taidot oli testattu perusteellisesti sekä teoriakokeissa että kansallisissa alue- ja loppukilpailuissa. Niin kuin Scanian pääjohtaja Henrik Henriksson sanoi, selviytyminen oman maansa edustajana Euroopan loppukilpailuun on voitto sinänsä.

Scanian kuljettajakilpailun finaali on tapahtumana upea ja on vaatinut huomattavia satsauksia. Kuusi aiempaa kilpailua on kartuttanut järjestäjien kokemusta, mikä näkyy järjestelyiden moitteettomana toimimisena. Scanian Democenter osoittautui oivalliseksi kisa-areenaksi, aiemmin finaali on kilpailtu tehtaan piha-alueella. Kirsikkana kakussa olivat kannustusjoukot, jotka olivat saapuneet ympäri Eurooppaa kohottamaan tunnelmaa.

Lue myös:Jouni Siekkinen kiri Scanian kuljettajakilpailun voittoon.

Lue seuraavaksi