Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania toimittaa polttokennokäyttöisen jäteauton Renovalle

Scania kehittää polttokennokäyttöistä jäteautoa Ruotsin länsiosissa toimivan kierrätysyhtiö Renovan kanssa. Auto varustetaan täyssähköisellä voimansiirrolla, ja jätepakkaaja on myös sähkökäyttöinen.

”Olemme erittäin kiinnostuneita saamaan lisää kokemusta siitä, miten polttokenno toimii asiakkaidemme päivittäisessä käytössä. Polttokenno on lupaava teknologia kuljetustoiminnan hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä”, sanoo Scanian sähköisten voimalinjojen projektijohtaja Marita Nilsson.

Jäteautoja käytetään usein asuinalueilla aamun aikaisina tunteina. Näissä olosuhteissa sähköiset ajoneuvot ovat erityisen kiinnostavia alhaisten päästöjen ja melutason vuoksi. Renova ja muut kierrätysyhtiöt ovat jo aiemmissa kokeiluissa käyttäneet sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun käytössä on polttokenno.

”Sähkökäyttö vetyä käyttävällä polttokennolla on erittäin kiintoisa vaihtoehto hyötyajoneuvoihin, kuten jäteautoihin. Niissä yhdistyvät sähkökäytön hyvät puolet fossiilista polttoainetta käyttävien ajoneuvojen etuihin, kuten toimintasäde, huoltovälit ja hyötykuorma”, sanoo Renovan kehityspäällikkö Hans Zackrisson.

Projektissa ovat mukana myös Ruotsin valtion energiaviranomaiset ja Tukholman kuninkaallinen tekninen korkeakoulu. Polttokennokäyttöinen jäteauto on tarkoitus luovuttaa vuoden 2019 lopulla tai vuoden 2020 alussa.

Scania on aiemmin kertonut, että norjalaiselle päivittäistavaratukkuliike Askolle polttokennotekniikkaa kehittävä yritys on käynnistänyt ympäristöystävällistä vetyä tuottavan laitoksen. Scania toimittaa Askolle neljä polttokennokäyttöistä autoa, joiden toimintamatka on 500 kilometriä.

Lue seuraavaksi