Uutiset

Kuljetuskalusto

Sähkökäyttöisten Volvo-maansiirtokuorma-autojen asiakastestit alkavat

Volvo Trucks Electromobiity 2020

Volvo Trucks aloittaa lokakuussa täysin sähköisten kuljetusratkaisujen testit maansiirtosegmentissä. Swerock-yhtiölle toimitetaan kaksi raskaisiin kuljetuksiin tarkoitettua kuorma-autoa, jotka täyttävät erityisesti kaupunkialueilla alati tärkeämmät melu- ja päästövaatimukset.

Volvon täyssähköiset koukkuauto ja betoniauto Swerockin testiajossa. Joab ja Saraka ovat mukana projektissa.

Kaupunkikuljetuksiin ja jätehuoltoon tarkoitettujen sarjavalmisteisten sähkökuorma-autojen onnistuneen lanseerauksen jälkeen Volvo Trucks testaa nyt kahta täysin sähkökäyttöistä maansiirtoautoa ja niiden latausratkaisuja asiakaskäytössä.

Jonas Odermalm

”Maansiirtosegmentissä kuorma-autoilta vaaditaan tavallisesti enemmän tehoa ja kestävyyttä kuin muissa segmenteissä, eivätkä sähkökuorma-autot ole mikään poikkeus”, kertoo Volvo Trucksin sähköajoneuvoratkaisujen varatoimitusjohtaja Jonas Odermalm. ”Kaupallisten ratkaisujemme on täytettävä korkeat tuottavuus- ja käyttöastevaatimukset sekä kaikki ne odotukset, jotka liittyvät täysin sähkökäyttöisen voimansiirtolinjan tuomiin päästö- ja meluhyötyihin. Kenttätestit ja yhteistyö asiakkaiden kanssa ovat kehitysprosessin kannalta erittäin tärkeitä.”

Asiakastesteihin kuuluu muun muassa Saraka-pyörintäsäiliöllä betoniautoksi varusteltu Volvo FM ‑sähkökuorma-auto, joka toimittaa betonia asiakkaille. Suuremmissa infrastruktuuriprojekteissa käytetään myös Joab-koukkulaitteella varustettua Volvo FMX ‑sähkökuorma-autoa.

Ebba Bergbom Wallin

Projektissa selvitetään, kuinka sähkökuorma-autojen avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja pienentää ilmastovaikutuksia. Ajoneuvojen suorituskyvyn lisäksi testeissä arvioidaan myös sähköajoneuvoratkaisujen kokonaisekosysteemiä, sillä tavoitteena on löytää tuottavuusvaatimukset täyttäviä latausmahdollisuuksia. Kun sähköajoneuvojen hyödyllisyyttä kaupunkiympäristössä mitataan, kriteereitä ovat vähentynyt kuljetusmelu, työmaaturvallisuus ja ajomukavuus.

”Tällaiset testit ovat erittäin hyödyllisiä, sillä haluamme ymmärtää paremmin sekä asiakkaiden toimintoja että sähköajoneuvoratkaisujen vaikutuksia asiakkaiden päivittäiseen työhön esimerkiksi ajotehtävän, kuormakapasiteetin, käyttöasteen, toimintasäteen ja muiden parametrien kannalta – entistä hiljaisempien ja puhtaampien kuljetusten tuomia etuja unohtamatta”, kertoo Ebba Bergbom Wallin, joka toimii sähköajoneuvoratkaisujen business managerina Volvo Trucksilla.

Testaamalla näitä kahta sähkökuorma-autoa todellisessa käytössä voimme arvioida, kuinka niitä käytetään, ja selvittää samalla, mitä asioita on mahdollisesti parannettava ennen laajempaa käyttöönottoa. ”Yhdessä Volvo Trucksin kanssa otamme askeleen kohti ilmaston kannalta kestäviä kuljetuksia. Tämä on iso askel kohti huomispäivän kuorma-autoja, jotka tuovat vähennyksiä fossiilisiin päästöihin. Meillä on jo käytössä 15 betoniautoksi varusteltua hybridikuorma-autoa, ja tässä projektissa pääsemme testaamaan täysin sähkökäyttöisiä ajoneuvoja”, kertoo Peab-konserniin kuuluvan Swerock-yhtiön ryhmäpäällikkö Hans Orest.

Lue seuraavaksi