Uutiset

Kuljetuskalusto

Salomaan monipuolinen on MV-Laitteen 500. laite

Yhtäällä se näyttää tavanomaiselta metrilaitaiselta nosturiautolta, toisaalla se on täysiverinen vaihtolava-auto. Lammilaisen Risto Salomaan toiveissa oli saada kesän harkonajoon kevyt ja lastauskorkeudeltaan matala rahtiauto. Toisaalta talviaikaan työllisyyttä tuovan lumen ja kiviaineisten ajon vaatimuksetkin piti huomioida uuden ajokin varustelussa. Vuodesta 1999 saakka autoillut Risto Salomaa on jo pitkään hyödyntänyt arjessaan vaihtolavalaitteiden tuomaa monipuolisuutta, mistä ei sopinut luopua. Helpommin luovuttavissa oleva seikka sen sijaan oli vaihtolavalaitteiden lastauskorkeutta kasvattava ominaisuus. Salomaan ja Joutsassa toimivan MV-Laite Oy:n Veli-Matti Rantamäen suunnittelutyön tuloksena syntyi irrotettavilla vaihtolavalaitteilla varustettu Mercedes-Benz Actros, joka aloitti aherruksensa heinäkuun loppupuolella.

”Vaihtolavalaitteet kiinnitetään keskikippiin ja takapään kolmikaatosaranaan”, summaa autoilija Salomaa Lammilla, telineeseen nostettujen vaihtolavalaitteiden äärellä. Kesän kuumimman rakennussesongin jälkeen MV-Laitteen valmistamat, 20 tonnin laitteet lasketaan Actroksen rungolle, jonka myötä käytössä on täysiverinen vaihtolava-auto.

Kesäaikaan Salomaan ajokki liikkuu enimmäkseen eteläisen Suomen alueella Lammin Betoni Oy:n harkkoja ja muita betonituotteita toimittaen. Silloin tarvitaan vaihtolavalaitteiden sijaan rahtilavaa ja kappaletavaranosturia. Vaihtolavalaiterungolle rakennettu rahtilava lepää kesäaikana suoraan auton rungon päällä. Nosturitupein varustellun lavan kiinnitys on hoidettu tavanomaisilla ilmalukoilla.

”Vaihtolavarungon ansiosta voin käyttää samaa lavaa myös vaihtolavana satunnaisten talvikeikkojen yhteydessä”, summaa Salomaa ajokkinsa ominaisuuksia.

Vaihtolavalaiterungon massaksi on punnittu 1160 kiloa, mikä vastaa yhtä betoniharkkolavaa. Irrotettavan laitteen ansiosta Salomaan kyydissä kulkee jokaisella reissulla yksi lava enemmän. Pääsisäisestä jouluun kestävän sesongin aikana tällä on huomattava taloudellinen merkitys.

”Merkityksetön ei ole myöskään tuo kahdeksan sentin ero lastauskorkeudessa”, muistuttaa Salomaa ajokkiaan katsellessaan.

Myös Salomaan edellisessä ajokissa oli MV-Laitteen valmistamat vaihtolavalaitteet, joiden rakenteeseen ja toimivuuteen lammilaisautoilija on erittäin tyytyväinen. Salomaan mukaan Veli-Matti Rantamäen asenteella ja palveluhalukkuudella on kuitenkin tätä suurempi merkitys yhteistyön jatkumiselle.

”Pienyrittäjänä Rantamäki ymmärtää paremmin autoilijan tarpeet ja varsikin ne murheet”, toteaa Salomaa päätteeksi.

Vaihtolavalaitetekijästä päällirakentamisen ammattilaiseksi

Joutsassa toimiva MV-Laite Oy tunnetaan kuljetusalalla lähinnä vaihtolavalaitteista, jotka ovatkin yksi yhtiön perustuotteista. Yrityksen palvelutarjonta on reilun 15 vuoden aikana laajentunut vaihtolavalaitevalmistuksesta kattamaan autojen laajamittaisempaa varustelua, mikä onkin tuonut asiakkaita ympäri Suomea.

”Meiltä lähtiessään auto on valmis työntekoon”, lupaa toimitusjohtaja Veli-Matti Rantamäki, jonka mukaan vuonna 1995 alkaneen vaihtolavalaitetuotannon myyntivalttina on yksinkertaisuus.

”Olemme pyrkineet rakenteeseen, jossa sähkölaitteiden määrä on minimoitu. Tämän ansiosta olemme saaneet laitteista käyttövarmoja sekä luotettavia. Laitteidemme käyttöturvallisuus on kuitenkin korkealla tasolla, sillä tuotteet ovat CE-hyväksyttyjä”, painottaa Rantamäki.

MV-Laite on tänään muutakin kuin vaihtolavalaitevalmistaja, sillä yhtiön nykyaikaisissa toimitiloissa valmistuu vuosittain noin 40 ajoon valmista työkalua.

”Arkemme koostuu muun muassa akselivälimuutoksista, rahtilavojen rakentamisesta ja kappaletavaranosturiasennuksista”, luettelee Rantamäki.

Lähes kaikki rakentamisessa tarvittavat teräsrakenteet tulevat Joutsaan valmiiksi työstettyinä aihioina, koska kaikkea ei kannata tehdä itse. Rakenteiden maalaustyö hoidetaan sen sijaan itse omassa 15 metrin maalaamotilassa. Vaihtolavalaitteet asennetaan pohjamaalattuina, pintavärin ne saavat ylleen vasta asennustyön jälkeen.

”Siten saamme alustasta ja vaihtolavalaitteesta yhtenäisen paketin, jonka korroosionkesto on hyvä, koska kaikki hitsaussaumat ja pulttiliitokset ovat yhtenäisen maalikerroksen alla”, muistuttaa Rantamäki, jonka luotsaamassa yhtiössä ei ole tyydytty vain tavanomaisiin rahtiautoihin tai vaihtolavalaitteisiin.

Vuosien varrella yhtiö on tehnyt myös lukuisia erikoiskäyttöön tarkoitettuja sovelluksia. Yksi esimerkki on liukuvalla etupäällä varustettu vaihtolavalaite, joka on tarkoitettu autoihin, joissa on nosturi ohjaamon takana. Hydraulisesti lukittava, kiilatappiasenteinen nosturi voidaan tarvittaessa irrottaa, jonka jälkeen vaihtolavalaitteen vetopää voidaan ajaa hydraulisesti eteenpäin. Liu’un ansiosta nosturin jättämä hukkatila voidaan hyödyntää vaihtolavakäytössä.

”Liukuvalla etupäällä varustettuja vaihtolavalaitteita on tuotettu jo kymmenkunta”, laskee Rantamäki.

Toinen erikoisuus on talomoduulien ajoon kehitetty tasonostolaite, jonka vetopää sijaitsee laitteen perässä.

”Laitteen ansiosta moduulin voi työntää auton avulla vaikka ojan yli”, selventää Rantamäki yhdessä autoilijan kanssa tehtyä tuotekehitystä.

 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi