Uutiset

Kuljetuskalusto

Nosturiauto tarpeen mukaan

Nosturilla varustettujen kuorma-autojen tarve tuntuu kasvavan jatkuvasti. Erityisesti nostoteholtaan suurella ja pitkälle ulottuvalla nosturilla varustettuja autoja vaikuttaisi rakennettavan kiivaalla tahdilla. Aina ei suuri kuitenkaan ole niin ylivoimainen, etteikö pieni ja pippurinen sitä päihittäisi.

Kuvauspäivänä UKP:n suurimmalla nosturiautolla, Scania G 500:llä, oli nostettavanaan taakka, joka edellytti jibin irrottamista peruskoneesta suorituskyvyn maksimoimiseksi. Kolme tukijalkaparia ja VSL+-järjestelmä huolehtivat riittävästä vakaudesta noston aikana.

Viime vuosien aikana markkinoille on tullut yhä pidemmälle ulottuvia ja suuremman nostomomentin omaavia, kuorma-auton alustalle asennettavia nostureita. Varsinkin rakennustyömailla nosturiautot ovat vallanneet alaa mobiilinostureilta. Autot ovat ketteriä sekä liikkuessaan että nostaessaan, ja niillä voidaan myös kuljettaa tavaraa.

UKP:n Mercedes-Benz Atego mahtuu 2,6 metriä korkeasta alikulusta. Petri Ala-Korpela antaa mittakaavan.

Kaikkialle ei isolla nosturiautolla kuitenkaan pääse. Kaupunkiympäristössä on ahtaita väyliä ja pihoja, joihin päästäkseen auton on oltava kaikin puolin pienikokoinen ja mielellään melko kevytkin. Monipuolisten palveluiden takaamiseksi Uudenmaan Kuljetuspalvelu Oy (UKP) hankki kesän aikana kolme nosturiautoa, joiden Hiab-nostureiden nostomomentit ovat 4, 80 ja 90 tonnimetriä. Kävimme tutustumassa suurimpaan ja pienimpään.

Yhdellä puhelinsoitolla

Uudenmaan Kuljetuspalvelu Oy tuottaa kuljetuspalveluita hyvin monipuolisesti. Merkittävä liiketoiminnan osa-alue on rakentamiseen liittyvät kuljetukset ja nostot. Ne työllistävät useita erikokoisilla nostureilla varustettuja UKP:n autoja.

”Tavoitteena on, että asiakkaamme saa yhdellä puhelinsoitolla tuotteelleen kuljetuksen tavarantoimittajalta käyttökohteeseen saakka. Se tarkoittaa sitä, että materiaalia voidaan nostaa ylempiin kerroksiin tai asentaa suoraan paikoilleen”, kertoo UKP:n Etelä-Suomen asennusnostureista ja erikoiskuljetuksista vastaava kuljetuspäällikkö Petri Ala-Korpela.

Ategolla ahtaisiin paikkoihin

Kaupunkiympäristössä, jossa on vanhaa rakennuskantaa, kulkuväylät ovat usein ennen kaikkea matalia, mutta myös muulla tavoin ahtaita. Jotta perille pääsy olisi taattu, on auton oltava riittävän pienikokoinen.

Ategon Hiab 046 nosturia ohjataan kauko-ohjaimella, jota kannetaan mukana hihnojen avulla. Uudenlaisen kantotelineen ansiosta kauko-ohjaimen mukaan ottaminen ja pois jättäminen tapahtuvat vaivattomasti. Petri Ala-Korpelan mukaan epäily ratkaisun toimivuudesta haihtui ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

 

 

Koska korjausrakentaminen tapahtuu valmiiksi rakennetussa ympäristössä, ja työmaille on johtavat väylät ovat usein ahtaita, UKP hankki 12-tonnisen Mercedes-Benz Atego 1224:n, joka varusteltiin Hiab X-HiDuo 046 D-3 -nosturilla ja Multilift XR 7S -koukkulaitteella.

Nosturin nostomomentti on neljä tonnimetriä. Puomissa on kolme hydraulista jatketta, joilla saavutetaan ulottumaa ylöspäin 9,4 metriä. Sivulle ulottumaa on hieman alle kahdeksan metriä, josta nousee vielä 440 kilogrammaa. Koukkulaitteen kapasiteetti on seitsemän tonnia.

”Auto mahtuu 2,6 metriä korkeasta alikulusta, joten sillä pääsee useimpiin porttikäytäviin ja maanalaisiin tiloihin”, Ala-Korpela kertoo. Atego on todellinen ahtaiden paikkojen työmyyrä.

Scanialla suuria nostoja

Alkukesällä UKP:n kalustoon liittyi Scania G 500 8×4, jonka Hiab Suomen Raision toimipiste on varustanut 90 tonnimetrin nosturilla, rahtilavalla ja asiakastoiveiden mukaisilla varusteilla. Jibillä ja vinssillä varustetun nosturin tyyppi on Hiab X-HiPro 1058 E-8+Jib 150 X-6 JDC. Mallimerkinnän mukaisesti nostopuomissa on kahdeksan hydraulista jatketta. Irrotettavassa jibissä on kuusi hydraulista ja yksi mekaaninen jatke. JDC-merkintä tarkoittaa, että jibissä on korotettu nostoteho, kun perusnosturin puomin uloin jatke on sisäänvedettynä.

Ulottuvuutta koko komeudella on vaakatasossa lähes 35 metriä, josta nousee vielä 620 kg. Puolitoista metriä lyhyemmällä ulottuvuudella saavutetaan JDC:n avulla 800 kg:n nostovoima. Ilman jibiä ulottuvuutta on runsaat 19 metriä, ja nostokykyä puomin päässä 3 450 kg.

”Tavallisesti suuren nosturin ominaisuuksista tarvitaan juuri ulottuvuutta, ei niinkään nostokykyä. Nivelletyn puomin ansiosta jibillä ja vinssillä varustetulla nosturilla voidaan nostaa tavaraa ahtaissakin olosuhteissa esimerkiksi talon yli sisäpihalle”, Ala-Korpela havainnollistaa.

Isolla nosturilla varustetun auton omamassa on tietysti aina korkea, joskin UKP:n Scanian tapauksessa 29 300 kg jättää kuitenkin kantavuutta 5 700 kg. Tämäntapaisilla autoilla päätyö on nostamista, ja lavalla tai perävaunussa kulkee vain tavaraa nostotyömaalle tai sieltä pois. Lavalla olevalla kuormalla voi kuitenkin vaikuttaa nosturin suorituskykyyn, sillä vakautta valvova Hiabin VSL+ -järjestelmä osaa ottaa auton kuorman huomioon määritellessään työnaikaisia nostojen raja-arvoja.

Uudenmaan Kuljetuspalvelun pieni, neljän tonnimetrin nosturilla varustettu nosturiauto on lilliputti isompien veljiensä rinnalla, mutta siitä huolimatta se tarjoaa tehokasta nostoapua kohteissa, joihin jättiläisillä ei ole asiaa. Eikä ketteryydestäkään ole haittaa työmailla.

Lue myös: MAN ulottuvalla Hiabilla

 

 

 

Lue seuraavaksi