Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault uudisti kuorma-autoperheen

Kesäkuun 11. päivä vuonna 2013 jäi varmasti lähtemättömästi mieleen useimmille Renault Trucks –organisaatiossa työskenteleville henkilöille. Tänä tiistaisena iltana nähtiin nimittäin ensi kertaa uusi Renault –kuorma-automallisto, jonka turvin markkinaosuuksista taistellaan seuraavan parinkymmenen vuoden ajan. Kilpailijoistaan poiketen ranskalaistoimija päätti pistää pöydän uusiksi esittelemällä samalla kertaa koko malliston keveimmästä raskaimpaan.

”Tämä päivä on erittäin tärkeä Renault Trucksille, koska nyt esittelemme täysin uuden kuorma-automalliston, joka on myös edeltäjiään parempi ja taloudellisempi mallisto”, hehkutti Renault Trucksin hallituksen puheenjohtaja Bruno Blin tilaisuuden alussa.

Nyt esitellyn malliston kehitystyö alkoi viime vuosikymmenen puolivälissä, jonka jälkeen aiheen parissa on työskennellyt 5000 henkilöä eri puolilla maailmaa. Tuotekehityksen aikana kerrotaan ajetun noin 10 miljoonaa kilometriä 300 testiautolla. Testien aikana on koettu niin kuumuutta ja kylmää kuin viimaa ja viluakin. ”Tämä on samalla yksi Volvo-konsernin suurimmista yksittäisistä investoinneista tulevaisuuteen”, muistutti Volvo-konsernin toimitusjohtaja Olof Persson noin parin miljardin euron arvoisesta hankkeesta, jossa on investoitu niin uusiin ajoneuvoihin kuin niiden valmistusprosesseihin jälkimarkkinaverkostoa unohtamatta. ”Tämä on ensimmäinen kerta ajoneuvoteollisuuden historiassa, kun koko mallisto keveimmästä raskaimpaan uudistetaan yhdellä kertaa”, muistutti Persson hankkeen ainutlaatuisuudesta.

Seitsemän vuoden aikana tehdyt ponnistelut ovat tuottaneet markkinoille kuorma-automalliston, jossa on neljä toisistaan erottuvaa mallisarjaa. Jakeluliikenteeseen lähdetään lähinnä Midlumin ja Premium Distributionin korvaavilla D-sarjan autoilla, jotka kattavat painoluokat 3,5 tonnista 26 tonnin. Rakennuskuljetuksissa nojaudutaan C-sarjaan, joka vastaa paljolti nykyistä Premium Lander-mallistoa. Raskaisiin maansiirtokuljetuksiin sen sijaan lähdetään K-sarjan mallistosta löytyvällä kalustolla, joka vastaa nykyistä Kerax-mallistoa. Kaukoliikenteen kalusto löytyy T-sarjaksi nimetystä mallistosta, johon kuuluu myös Magnumin korvaava, täysin tasaisella lattialla varustettu ohjaamo.

Pikainen silmäys uuteen mallistoon erityisesti raskaampien ajokkien osalta antaa viitteitä sukunäköisyydestä göteborgilaiseen serkkuun. Yhtäläisestä ilmeestä huolimatta Lyonissa on tehty täysin oma ohjaamo, jonka erikoisuutena on kiilamainen muotoilu. Kaukoliikenne- ja maansiirtoautoissa käytettävän ohjaamon leveys on etureunasta mitattuna 2,3 metriä takaseinän leveyden ollessa 2,5 metriä. 200-millisellä moottoritunnelilla varustetun päiväohjaamon, makuuohjaamon ja korkean makuuohjaamon lisäksi valikoimaan kuuluu täysin tasaisella lattialla varustettu korkea makuuohjaamo. Yhdeksi kaukoliikenteen ikoniksi kehittyneen Magnumin tarina alkaa siten olla loppulauseita vaille valmis.

Uusien kaukoliikenneohjaamoiden alla on aina Euro 6-normin mukainen DTI 11 tai DTI 13-moottori, joka tarjoaa kaikkiaan kuusi eri tehovaihtoehtoa 380-520 hevosvoiman välillä. Tiivistä konserniyhteistyöstä huolimatta 16-litraisen muskelikoneen kerrotaan jäävän yksinomaan Volvon mausteeksi. Vaihteistona on lähtökohtaisesti automatisoitu manuaaliaski – joko Optitronic tai Optidriver, jotka ovat saaneet muun muassa täysin uuden ohjelmiston. Manuaalivaihteistokin on saatavilla, mutta lisävarustelistan kautta.

Ohjaamon kiilamaisen muotoilun ansiosta polttoainetalouden kerrotaan olevan markkinoiden parhaimmistoa. Koko suunnitteluprojektista vastannut Thierry Hours vakuuttaa polttoainetalouden olevan jopa viisi prosenttia nykyistä paremman Euro 6 -päästönormista huolimatta.

Uudessa perusohjaamossa on korkeudeltaan 20 sentin moottoritunneli, joskin tarjolla on myös kuvan tasaisella lattialla varustettu suurohjaamo. Valmistajan mukaan säilytystilan määrää on lisätty huomattavasti edeltäjäänsä verrattuna ja Recaron suunnittelemat istuimet tarjoavat aiempaa paremman istuinmukavuuden. Kuljettajakohtaiset asetukset esimerkiksi ohjaamon sisälämpötilalle ja vakionopeudensäätimen asetantanopeudelle luetaan jatkossa kuljettajakortilta.

Jakeluajon moninaisiin tehtäviin soveltuva D-sarja pitää sisällään kolme aikaisempaa mallisarjaa.  Alle 18 tonnin D-sarja on Midlumin seuraaja, jossa hyödynnetään DTI 5 ja DTI 8 -moottoreita sekä edeltäjänsä ohjaamoa. Premium Distribution –malliston jälkeläinen taasen on 18-26 tonnin painoluokkiin asettuva, paljolti edeltäjäänsä muistuttava D Wide, jonka voimanlähteenä on DTI 8 –moottorin 250-, 280- ja 320-hevosvoimaiset vaihtoehdot.

Lähinnä rakennuskuljetuksiin kuten maansiirtoon ja betoniauton alustaksi tarjotaan C-sarjan ajokkeja, jotka jakautuvat kahteen mallisarjaan. Haastavimpiin olosuhteisiin Renault tarjoaa Keraxin korvaavaa K-sarjaa, jossa suurin huomio on kiinnitetty maasto-ominaisuuksien hiomiseen. 32 asteen lähestymiskulman ja 380 millin maavaran kerrotaan olevan markkinoiden parhaimmistoon kuluvia lukemia. Uuden ohjaamon alla voimaa tarjoilevat 11- ja 13-litraiset konsernimoottorit, joiden jatkeena on joko manuaalivaihteistoja tai näiden automatisoituja vaihtoehtoja. Konsernissa tehtyjen linjanvetojen mukaan C- ja K- sarjan ajokit eivät kuulu Suomen maahantuontivalikoimaan.

D-sarja kevein on 3,5-7,5 tonnin painoluokkaan asettuva, yhteistyössä Nissanin kanssa valmistettava Maxityn korvaaja.

Jakeluautomallistoon kuuluu myös Suomen maahantuontimalliston ulkopuolella oleva, alaslasketulla ohjaamolla varustettu D Access, jota on kehitetty yhteistyössä jäteautojen saralla tunnetun brittiläisen Dennis Eaglen kanssa. Kaksi- ja kolmiakselisena tarjolla oleva D Access on suunniteltu eritoten jätekuljetuksiin, joskin tehtaan edustajan mukaan sitä tullaan markkinoimaan aiempaa aktiivisemmin myös jakeluajon moninaisiin tehtäviin.

Ari Perttilä

Katso video – Renaultin säihkyvät tähdet

Lue seuraavaksi